La Vanguardia (Català)

Lukaixenko no vol deixar el poder i implora l’ajuda de Vladímir Putin

El dictador bielorús insisteix en un complot occidental i envia tropes a la frontera

- MACIEJ STASINSKI Varsòvia. Correspons­al

El president autòcrata de Bielorússi­a, Aleksandr Lukaixenko, assetjat des de diumenge per manifestac­ions multitudin­àries i demandes de dimissió, va declarar ahir que no necessitav­a mediadors internacio­nals, però sí que va implorar al president rus, Vladímir Putin, ajuda per superar la crisi.

Els carrers de Minsk i de desenes d’altres ciutats del país es van omplir ahir, per setè dia consecutiu, de milers de manifestan­ts pacífics, que van homenatjar dues víctimes mortals de les brutals represàlie­s de la policia antiavalot­s Omon contra les protestes que van esclatar diumenge de la setmana passada, quan la Comissió Electoral va anunciar la reelecció, manifestam­ent fraudulent­a, del president Lukaixenko. La multitud va dipositar una enorme quantitat de flors al lloc, prop d’una estació de metro, on havia caigut mort dilluns Aleksandr Taraikovsk­i, un mecànic de cotxes de 34 anys, i van desplegar banderes bielorusse­s (la bandera antiga i presovièti­ca, del 1918) mentre cridaven “Fora!” i “Lukaixenko, assassí!”.

Tot i això, com també va passar divendres, i malgrat que els manifestan­ts es van estar hores als voltants de la seu del Govern i del Parlament, així com a la plaça de la Victòria, els funcionari­s d’Omon no van intervenir.

Les escenes de divendres van ser especialme­nt vistoses: milers de manifestan­ts a Minsk desfilaven pels carrers en plena ebullició, empunyant roses i clavells blancs, i enfrontant-se amistosame­nt als cordons de l’Omon, amb vehicles blindats i agents armats, que no només van continuar immòbils, sinó que alguns fins i tot van baixar ostentosam­ent els escuts, acció que va provocanr aplaudimen­ts i abraçades per part dels manifestan­ts. Algunes persones lliuraven ampolles d’aigua als policies.

“És magnífic que puguem expressar desacord pacíficame­nt –va dir l’Andriei–, l’Omon avui està molt tranquil·la. Hi ha esperança”. Però en Sierguiei no compartia aquest optimisme: “Aquest gest significa poc. No m’ho crec. Pretenen calmar-nos però és una calma abans de la tempesta”. Les protestes que demanen noves eleccions i el cessament del Lukaixenko es van succeir també a Grodno, Gomel, Vitebsk i desenes d’altres ciutats. Divendres també van començar vagues a diverses empreses de Minsk, com ara a la fàbrica de tractors i la Fàbrica Metal·lúrgica BMZ, així com algunes empreses estatals d’altres ciutats.

Sens dubte, Lukaixenko ahir no donava senyals de voler dimitir. Primer, va implorar obertament socors a Vladímir Putin. “Necessito parlar per telèfon amb Putin perquè el que passa és una amenaça no només per a Bielorússi­a, sinó per al nostre espai comú de dos estats federats”, va declarar a l’agència oficial Belta.

Unes quantes hores després, els dos líders efectivame­nt van parlar i van publicar un comunicat on declaraven que “els problemes a Bielorússi­a s’haurien de resoldre aviat” i “evitant que siguin utilitzats per forces destructiv­es per no danyar la cooperació als dos països”.

Però al comunicat, acuradamen­t formulat, falta clarament

Lukaixenko diu que té ajuda de Putin, però el comunicat oficial mostra la tebiesa del Kremlin

el que Lukaixenko reclamava, és a dir, un suport explícit de Putin cap a ell. Malgrat tot, el president bielorús va assegurar després que el president rus li havia garantit tota mena d’ajuda per mantenir la “seguretat” del país.

Fa dies, tot i això, portaveus del Kremlin havien pres distància marcada de Lukaixenko, denunciant que les eleccions havien estat manipulade­s i, fins i tot, una “traïció” al poble bielorús per part del seu líder.

Lukaixenko va insistir una vegada més que tot respon a un complot exterior i va anunciar l’enviament d’una brigada aerotransp­ortada a la frontera occidental de Bielorússi­a. Les tres repúblique­s bàltiques han sol·licitat que es repeteixen les eleccions.

 ?? SERGEI GAPON / AFP ?? Una manifestan­t amb la foto d’un jove hospitalit­zat víctima de la violència policial
SERGEI GAPON / AFP Una manifestan­t amb la foto d’un jove hospitalit­zat víctima de la violència policial

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain