La Vanguardia (Català)

Els EUA traslladen a Polònia mil soldats, que retiren d’Alemanya

- VARSÒVIA Correspons­al

Polònia i els Estats Units van firmar ahir a Varsòvia un acord sobre cooperació militar que augmentarà la presència de tropes dels Estats Units a Polònia i hi establirà diverses instal·lacions militars.

El secretari d’Estat nord-americà, Mike Pompeo, que es va desplaçar a Varsòvia, va parlar ahir amb el cap del Govern, Mateusz Morawiecki, i el seu col·lega polonès d’Exteriors sobre la crisi a Bielorússi­a i sobre la seguretat de la tecnologia 5G en vista de l’expansió xinesa.

L’acord militar és bilateral i no forma part dels acords dins del marc de l’OTAN. En virtut d’aquest acord, el nombre de tropes dels Estats Units estacionad­es a Polònia augmentarà en un miler. Ara són 4.500. Tot això forma part del pla del president Donald Trump de retirar fins a 12.000 soldats d’Alemanya, dels quals uns 5.600 s’haurien de redistribu­ir per altres països europeus, com ara Polònia. A Alemanya quedaran uns 24.000 efectius.

Les noves instal·lacions inclouen un centre d’entrenamen­t, una esquadrill­a de drons de reconeixem­ent, una base de transport logístic i la seu d’una brigada d’helicòpter­s. El cost de les instal·lacions i del mantenimen­t de les tropes dels Estats Units ascendeix per a Polònia a uns 100 milions d’euros anuals.

El Govern nacionalis­ta polonès, al poder des del 2015, ha insistit a consolidar una aliança militar amb els EUA i ha procurat estrènyer les relacions sobretot amb l’administra­ció de Donald Trump, en detriment de les seves relacions amb els aliats europeus membres de l’OTAN i de la Unió Europea. El president Andrzej Duda ha visitat Washington dues vegades els últims tres anys i Donald Trump va ser a Varsòvia fa tres anys. Escassegen, en canvi, visites anàlogues d’alt nivell amb països membres de la UE, de manera que el règim nacionalis­ta polonès manté relacions

Varsòvia proposa a Minsk que dialogui amb la societat civil i una “cohabitaci­ó” fins a les noves eleccions

distants, fins i tot tenses, arran dels seus atropellam­ents de la democràcia liberal i l’Estat de dret.

Tot i això, el secretari d’Estat Mike Pompeo no va aconseguir obtenir del Govern polonès un compromís per renunciar a la tecnologia xinesa de 5G. Polònia s’ha compromès només a col·laborar amb els EUA en la “recerca de la seguretat digital”.

Pompeo va discutir amb els líders polonesos la crisi a Bielorússi­a, sumida des de fa una setmana en manifestac­ions multitudin­àries en contra del règim autoritari del president Aleksandr Lukaixenko. El règim ha procurat esclafar amb una força policial brutal les protestes pacífiques que van esclatar diumenge. “Les eleccions a Bielorússi­a no van ser ni lliures ni netes –va dir Pompeo en una roda de premsa a Varsòvia–. Hem parlat de com ajudar millor el poble bielorús a aconseguir la llibertat i la independèn­cia”.

El ministre polonès d’Exteriors, Jacek Czaputowic­z, va convidar el règim de Lukaixenko “a respectar els drets humans”, però va qualificar de “difícil” la idea de repetir les eleccions. “És complicat tornar a organitzar-les, monitorar-les i convalidar-les”, va declarar. No obstant això, va convidar les autoritats a Minsk a “entaular un diàleg” amb els representa­nts de la societat civil sobre una “cohabitaci­ó fins a la celebració de noves eleccions”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain