La Vanguardia (Català)

Tres acusats i un judici pendent

Tercer aniversari dels atemptats gihadistes de Barcelona i Cambrils que van costar la vida a 16 persones

- CARLOTA GUINDAL Madrid

Demà dilluns 17 d’agost farà tres anys des que una furgoneta va envestir desenes de persones a les Rambles de Barcelona i va posar fi a la vida de 14 d’elles. En l’intent de fugida, el terrorista va matar una altra persona. En el segon atemptat a Cambrils, hores després, una dona va ser atropellad­a. En total, 16 víctimes mortals en mans d’una cèl·lula gihadista liderada per l’imam de Ripoll (Girona) Abdelbaki Es Satty.

Segons es desgrana en l’escrit d’acusació de la Fiscalia, després d’hores de persecució, els Mossos d’Esquadra van abatre tots els autors materials. Tot i això, la justícia té assenyalat­s tres acusats de formar part o col·laborar amb la cèl·lula encara que no participes­sin en la matança. Per aquesta raó, la Fiscalia no els acusa d’assassinat però sí de terrorisme. Es tracta de Mohamed Houli Chemlal, Driss Oukabir i Said Ben Iazza. Estan pendents de judici. La Fiscalia i altres parts estan presentant els seus escrits d’acusació. Mentre que el ministeri públic demana penes que arriben als 41 anys de presó, les associacio­ns de víctimes reclamen la presó permanent revisable per a Chemlal i Oukabir en fer-los responsabl­es de les morts i dels 150 ferits.

Es Satty va captar tres joves, a qui va adoctrinar a la mesquita de Ripoll, i ells hi van introduir menors d’edat

L’explosió d’Alcanar va canviar els plans d’atemptar contra un lloc emblemàtic de Barcelona

L’origen Una cèl·lula de ràpida captació

“Es tracta d’una cèl·lula criminal local seguidora dels postulats de l’organitzac­ió terrorista Estat Islàmic, DAEIX, reunida entorn de la figura de l’imam Abdelbaki Es Satty, de les comunitats El Fath i Annour deRipoll, mort a Alcanar. L’imam va arribar el 2015 i va ser a la mesquita on es va acostar a una sèrie de joves. Els primers amb qui va contactar van ser Youssef Aalla, Younes Abouyaaqou­b i Mohamed Hichamy, tots ells de nacionalit­at marroquina. Aviat se’ls va unir Omar Hichamy i Chemlal. Hi anaven a resar i Es Satty els va anar radicalitz­ant. El següent pas va ser captar nois més joves. Aquests tres primers eren el grup dels grans -22 anys quan es va perpetrar l’atemptat- i es van encarregar d’introduir-hi menors d’edat. “Van ser adoctrinat­s en el gihadisme radical, jusinterne­t tificant la violència extrema en nom de l’islam”, segons el fiscal.

L’ideòleg Abdelbaki Es Satty

Va arribar a Espanya des del Marroc el 2002. Va anar de Jaén a Vilanova i la Geltrú (Barcelona). Va compartir residència amb un gihadista que va fer un atemptat suïcida a l’Iraq. És Satty va acabar a la presó de Castelló per tràfic de drogues. En va sortir el 2014 i va marxar a Bèlgica, on va estar treballant en una mesquita, fins que va tornar a Ripoll a planejar un atemptat. El novembre del 2016 va començar a buscar a com fabricar explosius, nou mesos abans del 17-A.

Els preparatiu­s Viatges a l’estranger i material

Pels moviments i anàlisis fetes posteriorm­ent per la policia s’ha pogut determinar que va ser aproximada­ment al desembre del 2016 quan la cèl·lula es va formar. Van començar els viatges a Bèlgica, a París i al Marroc i va augmentar la intensitat de recerques sobre explosius i possibles objectius. “Cursos de fabricació d’explosius per a principian­ts” o “artefactes explosius improvisat­s”, eren alguns dels documents que guardaven. El juny del 2017 les recerques es van intensific­ar. Era l’hora de fixar objectius. Per aquelles dates, el grup dels grans van convocar els menors per demanar-los ajuda. En una trobada, en ple Ramadà, els van comunicar que necessitar­ien la seva ajuda per esfondrar la Sagrada Família i altres monuments emblemàtic­s de Barcelona amb explosius.

Els objectius De la Sagrada Família al Barça

El pla inicial era fer volar la basílica dissenyada per Gaudí. Però van estudiar altres opcions. Ja era el juliol del 2017 i van començar a fixar objectius. Van fer més de 200 recerques sobre embassamen­ts, centrant-se en els de la zona de Cambrils (Tarragona) i al pantà de Riudecanye­s, a més d’esglésies a València, la base aèria de Saragossa, l’Alhambra de Granada, festes de la Comunitat Valenciana, com la Tomatina de Bunyol, o la mateixa Audiència Nacional. Es van arribar a interessar per diversos partits de futbol del F.C. Barcelona.

Alcanar El centre d’operacions

La cèl·lula comptava amb tres immobles però el centre neuràlgic seria una casa a Alcanar (Tarragona). A començamen­ts d’agost, l’estada allà va passar a ser pràcticame­nt permanent. Es Satty havia deixat la mesquita i se centrava en els preparatiu­s. Al juliol va anar al Marroc i a l’agost, dos dels terroriste­s van anar a París a comprar targetes SIM. El material ja estava preparat quan hi va haver una explosió fortuïta. Les bombones guardades a Alcanar van explotar la nit del 16 d’agost. Es Satty va morir a l’acte, amb Aalla. Houli Chemlal va quedar ferit.

Atemptats Uns actes improvisat­s

Aquella explosió ho va canviar tot. Mentre els Mossos intentaven esbrinar què havia passat en aquella casa, la resta de la cèl·lula va optar per improvisar. A la casa hi guardaven explosius, cinturons bombes i granades. “Fem un pla (...) Agafeu el cotxe i moveuvos”, van ser algunes de les converses entre els terroriste­s després de conèixer l’explosió. A les 16.50 h del dia 17, Abouyaaqou­b, amb una furgoneta, va entrar a les Rambles per un pas per als vianants, i a gran velocitat i fent ziga-zaga va envestir tot el que va poder. Va fugir, però dies després va ser atrapat i abatut. La resta se’n van anar a Cambrils. Van comprar ganivets de grans dimensions i van fabricar cinturons bomba falsos.

Es van col·locar l’Abu Dujaha, conegut com “el guerrer del mocador vermell”, i es van disposar a atemptar al passeig marítim de Cambrils. A la matinada del dia 18 van xocar amb un control policial. En aquell moment tot Catalunya estava assetjada. Tots cinc van acabar abatuts i morts.

 ?? LV ?? Driss Oukabir, un dels tres acusat en relació amb els atemptats gihadistes del 17-A
LV Driss Oukabir, un dels tres acusat en relació amb els atemptats gihadistes del 17-A

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain