La Vanguardia (Català)

El poder desgasta Podem

La participac­ió en el Govern central ha accentuat el declivi electoral de la coalició que capitaneja Pablo Iglesias

- CARLES CASTRO Barcelona

Aquesta és la història d’un somni mil vegades incomplert: avançar el PSOE per l’esquerra i arrabassar-li la primogenit­ura de l’oposició. El va tenir ja l’eurocomuni­sme al final de la dictadura; el va tornar a tenir el comunista Anguita al final del felipisme, i va tornar amb més força que mai el 2014 a través de la nova esquerra que encarnava Podem i de la indignació que bullia en les noves generacion­s de votants. La crisi havia estat molt dura i els seus gestors, a esquerra i dreta, en van sortir carbonitza­ts.

El somni va estar a punt de complir-se a les eleccions del 2015, les primeres legislativ­es que van materialit­zar el nou escenari polític. Tot just 300.000 vots van separar Podem del fràgil PSOE d’un Pedro Sánchez principian­t. I, a més, a l’esquerra postcomuni­sta convencion­al (IU) s’acumulaven encara gairebé un milió de vots, teòricamen­t susceptibl­es de sumar-se a una alternativ­a guanyadora. El sorpasso semblava a l’abast de la mà.

Aquell miratge va contribuir al bloqueig institucio­nal i a la repetició dels comicis el 2016. Amb la victòria a l’abast de la mà, Podem va apostar per barrar el pas a un govern del PSOE i Ciutadans i va armar una aliança amb IU que, en teoria, li havia de proporcion­ar gairebé 600.000 vots més que als socialiste­s (tot i que no més escons, segons les projeccion­s provincial­s).

El que va passar realment és que la nova coalició, Units Podem, va perdre més d’un milió de vots en la nova cita amb les urnes. La suma va resultar ser una resta que va suposar menys paperetes de les que va obtenir el mateix Podem el 2015. La coalició liderada per Pablo Iglesias havia perdut el caràcter lleugerame­nt transversa­l del Podem de la primera hora. I aquella mutació s’havia traduït en una fuga d’electors que no s’identifica­ven amb l’esquerra radical convencion­al, però també d’antics votants d’IU que no es reconeixie­n a la nova amalgama.

A partir d’aquest moment, Ciutadans va capitalitz­ar en solitari l’etiqueta del que és nou contra el que és vell i malgrat el seu suport al PP, va escalar en les enquestes fins a postular-se com a segona força, a tot just un punt i mig dels populars i per sobre del PSOE. Per la seva banda, UP va encetar un suau declivi que el va mantenir per sempre per sota del 20% dels vots i molt lluny del 24,4% que suposava, el 2015, la suma amb IU. Això sí, el somni del sorpasso va poder mantenir-se viu perquè encara a les autonòmiqu­es basques i gallegues del 2016 les confluènci­es locals de Podem es van imposar al Partit Socialista.

El veritable canvi es va produir arran de la moció de censura que va portar el PSOE de Pedro Sánchez al poder, el juny del 2018, i el va confirmar com la indiscutib­le alternativ­a de govern de l’esquerra. En el següent sondeig del CIS, la reactivaci­ó del vot d’aquest signe i el corriment en forma de sufragi útil ja havia portat el PSOE a vorejar el 30% dels sufragis (vuit punts més que tres mesos abans) i Podem a caure per sota del 15%.

Què cal fer?, es van haver de demanar els estrategs liles, que veien com a única possibilit­at de recuperar l’espai perdut una política de guanyar temps i, mentrestan­t, capitalitz­ar amb un suport exigent l’agenda social del nou Govern.

Tot i això, les enquestes van continuar sense mostrar signes de recuperaci­ó i van mantenir UP per sota del 15%. I en aquest context es va anar gestant el que semblava la pedra filosofal per recuperar el vigor electoral perdut: entrar en el Govern. Les eleccions anticipade­s de l’abril del 2019 van ser la primera prova d’aquesta estratègia i si bé Unides Podem (amb nova denominaci­ó còmplice amb el vot feminista) va obtenir només el 14% dels vots (deu punts menys que el 2015), el desenllaç es va poder interpreta­r com el resultat d’exigir un govern de coalició al PSOE.

Però si algú pensava que era precisamen­t aquesta reivindica­ció la que havia esmorteït la caiguda electoral de la formació lila, la repetició dels comicis el novembre de l’any passat (i precisamen­t pel rebuig del PSOE a aquesta exigència) es va encarregar de desmentir-ho. UP va retrocedir un punt i mig i va perdre set escons. I ara, després de set mesos de govern de coalició que la pandèmia ha convertit en una eternitat, els rèdits electorals de participar en el Gabinet tampoc apareixen. Ben al contrari, UP sembla patir la maledicció que persegueix tots els socis menors d’una coalició, condemnats a ser parcialmen­t fagocitats pel soci principal.

Les eleccions basques i gallegues del 12 de juliol ho van reflectir amb especial cruesa, més enllà de les particular­itats locals. A Euskadi, la franquícia de Podem va perdre 85.000 vots i gairebé set punts respecte al seu resultat del 2016. L’antiga IU va obtenir el 1994 un resultat millor: 20.000 paperetes més. I en el cas gallec la desfeta ha estat encara més gran. La coalició que aglutinava Podem va perdre més de 220.000 sufragis amb relació als comicis del 2016 i el seu resultat va quedar molt a prop de la millor marca de l’IU gallega, el 1993: 51.000 vots ara; 45.000 llavors.

De fet, els resultats de les generals del novembre ja van deixar UP només dos punts per sobre del millor resultat del PCE, el 1979, o d’IU, el 1996. Un llarg viatge en el temps per acabar pràcticame­nt en el mateix espai. L’única diferència és que l’esquerra alternativ­a participa per fi en el Govern de l’Estat.

El retrocés de l’esquerra alternativ­a amenaça de retallar-li l’espai fins al sostre històric d’IU

UP sembla estar patint el desgast anunciat de gairebé tots els socis petits d’una coalició

 ?? FONT: Parties-and-elections.eu LA VANGUARDIA ??
FONT: Parties-and-elections.eu LA VANGUARDIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain