La Vanguardia (Català)

De Gaulle, més present que mai

-

AEmmanuel Macron li queden dos anys com a president francès. No seran fàcils. Després dels decebedors resultats de les últimes eleccions municipals i un canvi de govern amb un gir a la dreta, la seva popularita­t ha caigut i el seu partit és més feble. No n’hi ha prou amb mostrar-se com el paladí de l’europeisme. Per això Macron ha decidit dirigir la mirada cap a Charles de Gaulle.

Deslluït pel coronaviru­s, aquest és l’any De Gaulle a França. El juny passat es van complir vuitanta anys de la crida del general a resistir contra els nazis per les ones de la BBC. I aquest novembre es compliran cinquanta anys de la seva mort. És, doncs, una bona ocasió per reivindica­r el gaullisme. Macron té clar que la figura del general és el referent sòlid que tots reclamen. D’entrada, el seu nou Govern posarà molta més atenció a la França profunda i rural, majoritàri­ament gaullista, i a donar més pes a l’Estat protector, que serveix tant per rescatar Air France com per pagar la factura dels acomiadame­nts causats per la Covid-19.

El suport a Macron va començar a fissurar-se el 2018 amb la revolta de les armilles grogues, que va obligar el president a rebaixar l’arrogància, recórrer el país celebrant debats i acceptar algunes exigències dels manifestan­ts. A l’abril ell mateix va afirmar: “Sapiguem reinventar-nos. Jo, el primer”. I per a aquesta reinvenció ha decidit inspirar-se en l’home d’Estat més respectat i popular a França, que va tornar l’orgull al país, va fundar la V República i va presidir un llarg període de recuperaci­ó econòmica. Com el general, Macron ha intentat erigir-se per sobre dels partits i busca un relat nacional similar al de l’home que va resistir als nazis, va alliberar França i va crear l’actual sistema institucio­nal, únic a Europa.

Hi ha alguns conceptes del diccionari polític gaullista que han reaparegut en el debat públic francès: cohesió nacional, planificac­ió de l’economia, recuperaci­ó de la sobirania industrial... El general personific­a pels francesos la defensa de la sobirania nacional mitjançant la dissuasió nuclear i el poder econòmic a través d’empreses nacionals potents, elements que es contrapose­n, per exemple, amb la dependènci­a de la Xina a causa de la pandèmia.

André Malraux va dir que “tothom ha estat, és o serà gaullista” a França, i així ho veiem en el moment actual a l’Hexàgon, quan fins i tot l’extrema dreta de Marine Le Pen lloa el seu llegat tot i haver-lo criticat durant anys per la pèrdua d’Algèria. En l’enfocament de De Gaulle, més Europa –l’Europa dels estats– suposava més França, i una França amb un paper de lideratge. I en aquest mirall sembla que es vol veure Macron, conreant una imatge gaullista alhora pragmàtica i nacionalis­ta.

Per a la seva reinvenció política, Macron aposta per un relat nacional inspirat en el general

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain