La Vanguardia (Català)

Putin i la decència

- Llàtzer Moix

El president rus, Vladímir Putin, ha reformat la Constituci­ó del seu país perquè li permeti romandre en el poder, si així ho desitja, fins a l’any 2036. Es tracta d’una reforma òmnibus, que inclou mesures diverses, algunes de caire social, com la defensa d’un salari mínim per sobre de la línia de pobresa; d’altres, d’encuny neoconserv­ador, com una educació “patriòtica” per als joves, la “consagraci­ó” de l’ancestral “fe en Déu” del poble rus o l’exclusió del matrimoni entre persones del mateix sexe.

Però la que realment dona mans lliures a l’home fort de Rússia –des de l’any 2000– és la reforma de la institució presidenci­al: d’ara endavant només es podrà ser president dos mandats (en lloc de “dos mandats consecutiu­s”, com fins ara). Amb una excepció redactada a mida per a Putin: tret de si la persona elegida ocupés prèviament el càrrec, en aquest cas, el “comptador presidenci­al” es posaria de manera automàtica a zero i podria començar un nou cicle. Això significa que la Constituci­ó russa no permetrà a ningú ser president més de dotze anys. Llevat de Putin, que podria governar durant 36. Perquè, a l’esgotar el seu actual mandat l’any 2024, encara podria optar a dos més de sis anys cadascun, que potser el mantindrie­n a la presidènci­a fins a l’any 2036, quan, en cas que continuï entre els vius, ja tindrà 83 anys. Dit en altres paraules, la prestigios­a gerontocrà­cia soviètica de la dècada dels vuitanta, exemplific­ada per l’incombusti­ble ministre d’Exteriors Andrei Gromiko, serà cosa de nens.

Putin ha exposat una sèrie de raons per justificar aquesta reforma constituci­onal, entre les quals el desig d’estabilita­t per al seu país i, també, de decència. Això de l’estabilita­t, coneguda la seva mà de ferro, s’entén bé. A Rússia és molt arriscat no ballar al so del Kremlin. Pel que fa a la decència, ja és una mica més nebulós. Una persona decent és aquella que es distingeix per la seva honradesa i dignitat, per la seva incapacita­t per a accions immorals o delictives. Quadra Putin amb la definició?

Segons Amnistia Internacio­nal, a Rússia es vulneren sistemàtic­ament drets humans com la llibertat d’expressió i associació, la corrupció és estructura­l i endèmica, s’apliquen mesures antiterror­istes als dissidents, el Codi Penal titlla de “traïdor” qualsevol persona crítica amb la gestió governamen­tal i es persegueix tant les oenagés socials o polítiques com les d’activistes LGTBI.

A banda de tot això, hi ha el controvert­it assumpte de la fortuna personal de Putin. Oficialmen­t, els seus ingressos com a president es limiten a uns 150.000 dòlars anuals. Però fonts occidental­s apunten una mica més amunt i diuen que la seva fortuna és incalculab­le, o que Putin podria ser l’home més ric del món; aquests últims xifren el seu capital en una dimensió estratosfè­rica, situada entre els 70.000 i els 200.000 milions de dòlars.

Les reformes constituci­onals no són dolentes per se. Ans al contrari, poden ser molt convenient­s. El quid de la qüestió rau en què les motiva. Si es tracta d’adaptar la Carta Magna a les necessitat­s d’una societat canviant, són pertinents. Si es formulen en benefici del poder, són intolerabl­es. Després hi ha el factor conjuntura­l: ara proliferen els populismes i els governants inútils, psicòpates o autoritari­s. No fa falta que il·lustri aquests perfils amb noms propis: estan en la ment de tothom. I si se n’incrementa el nombre, podem arribar a una situació molt perillosa. Per això acabaré proposant un altre tipus de reforma constituci­onal que potser no té gaires precedents, però que a hores d’ara ja és necessària: una reforma que introduís algunes exigències bàsiques per als aspirants als més alts càrrecs de representa­ció pública.

Aquestes exigències per als que es postulen com a futurs governants passarien, per exemple, per la superació d’un test en el qual s’haurien d’acreditar un mínim nivell d’intel·ligència, un de no menor de bonhomia i de generosita­t, a més de demostrar que no pateixen cap mena de psicopatol­ogia ni cap tendència a abonar la desigualta­t o l’odi.

Alguns relacionar­an aquesta proposta amb una hemorràgia de bonisme de qui això firma, i que denota una certa ingenuïtat. Però això no treu que sigui necessària, i fins i tot diria que urgent. N’hi ha prou amb fixarse en qui mana a Rússia, als Estats Units o o al Brasil per apreciar aquesta urgència. Esmento aquests països, però podria parlar d’altres. Perquè cada dia guanyen posicions nous sàtrapes, també en països que són formalment democràtic­s, però on el progrés dels indesitjab­les corromp irremeiabl­ement el sistema. Cal començar a parlar d’aquest tipus de reformes constituci­onals. Abans que es constituci­onalitzi de facto la indecència i que deixem definitiva­ment el món en mans dels depredador­s i els insensats.

Calen reformes constituci­onals per garantir la idoneïtat dels que volen governar

 ?? KRE / EFE ??
KRE / EFE
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain