La Vanguardia (Català)

Apps de rastreig: Radar Covid

- Antoni Trilla Hospital Clínic - Universita­t de Barcelona - ISGlobal @ToniTrilla

El resultat de la prova pilot de l’aplicació de rastreig de contactes Radar Covid és bo. L’app va ser ben acceptada i valorada. Va detectar més contactes que el sistema manual de rastreig. Més de 50 països arreu del món fan servir aquestes aplicacion­s. S’ha discutit sobre la seva utilitat o les seves garanties de privacitat i seguretat. L’app Radar Covid utilitza un model descentral­itzat basat en el protocol europeu DP-3T, el més respectuós amb la privacitat de l’usuari. Cap usuari pot ser identifica­t o localitzat, ja que no hi ha cap dada registrada i tot el procés es desenvolup­a al nostre mòbil. L’ús d’aquesta app gratuïta és voluntari i anònim.

El rastreig es basa en la connexió bluetooth del mòbil. Quan dos mòbils han estat a dos metres o menys de distància durant 15 minuts o més guarden un identifica­dor anònim emès per l’altre. Si l’usuari d’un d’aquests mòbils és diagnostic­at com a Covid-19 positiu després de fer-se una prova PCR ha de decidir si autoritza l’enviament d’una notificaci­ó anònima a tots els seus “contactes” registrats en un període de 14 dies.

Els telèfons que hagin estat en contacte amb el mòbil del cas positiu llavors reben un avís del risc de possible contagi de Covid-19 i les instruccio­ns que cal seguir, que bàsicament són aïllar-se preventiva­ment a casa i contactar amb el sistema sanitari. Problemes potencials:

1. A causa de petites limitacion­s de la tecnologia bluetooth en la determinac­ió de les distàncies, hi poden haver alguns falsos positius (s’alerten persones que no han estat en contacte amb el cas) i també falsos negatius (es deixen d’alertar persones que han estat en contacte pròxim amb el cas).

2. Els contactes registrats poden ser de baix risc; per exemple, perquè portem posada la mascareta.

3. Perquè l’app fos efectiva l’hauria d’utilitzar un 50% de la població, tot i que si ho fa més d’un 20% de la població l’efecte ja pot ser beneficiós: com més gent la faci servir, millor.

4. L’app no pot substituir mai el sistema de rastreig manual i personal que duen a terme la salut pública i el sistema sanitari: tan sols n’és un complement.

5. A causa de les garanties de privacitat de l’aplicació serà difícil determinar-ne la utilitat real, atès que no es pot comparar fàcilment amb el rastreig manual.

En resum, disposem d’una nova tecnologia que pot ser útil en l’estratègia contra la Covid-19. És possible que moltes persones siguin escèptique­s sobre aquesta qüestió, però crec sinceramen­t que ara no val dir que “no funcionarà”, com tampoc no s’ha de pensar que aquesta app controlarà la pandèmia. Simplement cal provar-la.

Potser rebrem molts avisos i ens adonarem de la gran quantitat de vegades que podem tenir un possible contacte de risc sense saber-ho. El truc per estar més tranquils en aquestes circumstàn­cies complicade­s és protegir-nos nosaltres i protegir els altres, sempre i bé.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain