La Vanguardia (Català)

La riquesa del fons

Calonge i Sant Antoni posa en marxa tres rutes aquàtiques per descobrir l’ecosistema marí

- BÀRBARA JULBE

La cala de Roques Planes o la cala de la Roca del Paller, dos dels molts atractius que ofereix el camí de ronda de Calonge i Sant Antoni, passen a ser complement­aris als tres itineraris aquàtics que aquest estiu permeten descobrir l’ecosistema marí del litoral. El visitant es queda absort amb les julioles, esponges catedral, estrelles vermelles o el ball sinuós de la posidònia.

Aquestes rutes submarines amb snorkel parteixen de tres punts: Torre Valentina, la platja Can Cristus i la platja de Ses Torretes. Es pot fer un circuit més curt, per a tots els públics, i un altre de més llarg. “L’objectiu és potenciar el turisme de salut i a l’aire lliure”, concreta l’alcalde de Calonge i Sant Antoni, Miquel Bell-lloch. El públic familiar és el destinatar­i principal. “Es tracta del perfil de turista que principalm­ent ens visita”, agrega.

Els itineraris fomenten, a més, l’observació. “Busquem una actitud allunyada de l’activitat més esportiva com pot ser una excursió per l’entorn o una ruta de natació”, indica Boris Weitzmann, biòleg, instructor de busseig i impulsor del projecte.

Els peixos, plantes i fauna marina que es poden observar nedant a la superfície (amb tub, aletes i ulleres) són “comuns”, segons Weitzmann,

L’esponja catedral, l’estrella vermella, el llavió o la posidònia són algunes de les espècies que s’hi poden observar

però no per això deixen de sorprendre els nedadors. “La gent que vingui i faci la ruta aprendrà que no només hi ha aigua i sorra. Hi ha moltes més coses interessan­ts”, afegeix Weitzmann, que fa més de 30 anys que és al sector.

Entre la fauna i la flora que no passaran desaperceb­udes al visitant hi ha peixos com el llavió o el sard. També hi ha garotes i aus com el corb marí o el gavià. I altres plantes marines com el pèl sauper. Malgrat aquesta gran diversitat i riquesa submarines, les rutes no suposen una amenaça per a les espècies. “El simple fet de passejar no és una molèstia per als peixos. En canvi, sí que ho és anar amb arpó a pescar”, assegura Weitzmann.

Els recorregut­s van des dels 600 metres als 1,5 quilòmetre­s i transcorre­n per espais com les cales de la Roca dels Musclos i de l’Illa Roja, el cap de les Penyes Blanques, la platgeta de Cap Roig i la cala de la Roca de ses Gavines. “El fons marí de Calonge i Sant Antoni és més desconegut que el camí de ronda i té un gran potencial perquè hi ha moltes espècies. Aquesta activitat és una altra manera de viure i entendre les vacances. Un producte diferent que es pot gaudir en família i no comporta massificac­ió”, assenyala Meritxell Serra, coordinado­ra de l’àrea de turisme del Consistori, qui destaca que la proposta no es veu afectada per la Covid-19.

Al nedador se li ofereix, a més, unes làmines submarines amb informació per conèixer en detall les espècies que es va trobant pel camí, senyalitza­t i emmarcat dins de la zona de bany, protegit per les boies. “Si ets prou cautelós i t’acostes lentament fins a Roques Planes, podràs fotografia­r molt de prop els corbs marins que solen posar-se a les roques. Però has de ser silenciós i tenir paciència. I si ets inquiet i explorador podràs trobar dos mol·luscs amb unes escames gruixudes, anomenats nacres, entre unes roques de Torre Valentina. No diré quines. A veure si així la gent s’hi anima”, proposa Weitzmann. Dimarts 18, l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni organitza un concurs de fotografie­s a Instagram d’aquests nous itineraris submarins.

 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? Un participan­t d’aquesta refrescant i educativa activitat estiuenca amb la seva guia del fons marí
PERE DURAN / NORD MEDIA Un participan­t d’aquesta refrescant i educativa activitat estiuenca amb la seva guia del fons marí
 ?? BORIS WEITZMANN ?? Una estrella de mar de les que es poden veure seguint la ruta
BORIS WEITZMANN Una estrella de mar de les que es poden veure seguint la ruta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain