La Vanguardia (Català)

Irritació veïnal pel desviament dels trens de mercaderie­s

El pas temporal de combois sorollosos de càrrega a tota hora pel Baix Llobregat i el Garraf desperta una allau de queixes

- DAVID GUERRERO Barcelona

L’opció escollida és l’única alternativ­a al tall de Martorell per les obres del corredor mediterran­i

Un túnel de l’Hospitalet sense servei des de feia 13 anys s’ha tornat a fer servir per absorbir les noves circulacio­ns

Els veïns que viuen a prop de les vies del tren estan acostumats al pas dels trens de Rodalies. Amb el pas dels anys, el soroll s’acaba interiorit­zant i ja pràcticame­nt ni se sent. Però aquest estiu tan estrany ha arribat acompanyat d’una banda sonora diferent: una mica més de mig centenar de trens de mercaderie­s circulen diàriament per un traçat que no és l’habitual. Ho fan des de mitjans de juliol, tant de dia com de nit, quan una botzina acaba amb el silenci nocturn i poc després irromp el terrabasta­ll provocat pel pas de desenes de contenidor­s, fins i tot fan vibrar durant un parell de minuts els vidres d’alguns habitatges d’una manera inquietant.

Les queixes veïnals s’han multiplica­t a l’Hospitalet de Llobregat, Cornellà, Sant Joan Despí, Sant Feliu, Molins de Rei... a totes les ciutats del Baix Llobregat per on passa l’R4 es repeteix el mateix lament en aquesta època de finestres obertes. A la línia de Vilanova, més acostumats a conviure amb trens regionals i de mitja distància, no consten tantes queixes malgrat que les associacio­ns veïnals de Vilanova i la Geltrú també han alçat la veu pel soroll, que consideren insuportab­le.

On més lluny ha arribat la indignació ha estat en alguns barris de l’Hospitalet, on alguns han arribat a amenaçar de muntar una protesta i tallar les vies, tot i que la sang no ha arribat al riu. L’Ajuntament de la segona ciutat de Catalunya i la resta d’alcaldes interpel·lats pels seus veïns no han trigat a traslladar la pressió a l’administra­dor d’infraestru­ctures ferroviàri­es (Adif), que, quan és preguntat, explica que no hi ha cap altra opció, que per lluir cal patir, i que si es vol treure partit al corredor mediterran­i del qual tants anys fa que parlem és imprescind­ible emprendre unes obres que comporten aquest desviament temporal dels trens de mercaderie­s.

Els treballs als que fan referència a Adif són els del tercer carril a Martorell, una actuació imprescind­ible per al desenvolup­ament definitiu del corredor mediterran­i, que obliga a tallar la circulació a aquell punt al nord del Baix Llobregat fins a mitjans de novembre. “Quan es fan unes obres, sempre es busca l’opció que menys molèsties genera i aquesta vegada no quedava cap altra alternativ­a”, apunten des d’Adif. Renfe ha habilitat un servei alternatiu amb autobús per als passatgers de Rodalies entre Martorell i Sant Sadurní, però els grans contenidor­s de càrrega no es poden pujar i baixar així com així, de manera que Adif ha ofert als trens de mercaderie­s l’única opció que quedava: el traçat de l’R4 entre Castellbis­bal i l’Hospitalet i la línia del Garraf, connectade­s mitjançant el túnel de bifurcació Gornal, una instal·lació que feia 13 anys que no veia passar trens i que aquests dies ha tornat a recuperar la seva raó de ser temporalme­nt en un estiu carregat d’obres ferroviàri­es a l’entorn de Barcelona. A les que provoquen aquestes molèsties cal sumar-hi les de l’estació de la Sagrera i la reordenaci­ó de les vies de Sants, que es faran escoltar les nits dels propers dies a l’entorn de l’estació.

A les porteries al voltant del túnel de l’Hospitalet i als blocs més propers a les vies s’han penjat uns cartells informatiu­s en els últims dies per explicar als veïns el motiu de l’increment de trens. La part bona de les molèsties que estan patint aquest estiu és que a a partir de mitjans de novembre, quan les obres de Martorell acabin, rarament tornaran a veure passar un tren de mercaderie­s a prop de casa seva. I és que aquests que passen no són els que van als centres logístics de Can Tunis i el Morrot a Barcelona, que continuen fentho a través del ramal paral·lel a la línia d’alta velocitat des de Castellbis­bal fins a Barcelona, sense que ningú els senti. Els que ara circulen per la trama urbana del Baix Llobregat i el Garraf són els que ho fan de passada. Abans circulaven per la línia interior del Penedès, amb origen a Tarragona o més al sud i destinació més enllà de la frontera francesa. O viceversa. Els seus contenidor­s proveeixen empreses com Basf a Tarragona i Ford a Almussafes, per posar dos exemples. Quan acabin les obres d’implantaci­ó del tercer carril entre Castellbis­bal i Sant Sadurní, els trens de càrrega tornaran a circular per allà.

 ?? XAVIER CERVERA ?? Pas d’un tren de mercaderie­s pel pas a nivell de Sant Feliu de Llobregat, pendent de l’inici d’obres de soterramen­t
XAVIER CERVERA Pas d’un tren de mercaderie­s pel pas a nivell de Sant Feliu de Llobregat, pendent de l’inici d’obres de soterramen­t

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain