La Vanguardia (Català)

5G per a una ciutat inclusiva

- Laia Bonet Tinenta d’alcalde d’Agenda 2030 i Transició Digital de l’Ajuntament de Barcelona

Els últims mesos l’urgent s’ha convertit en l’important. Frenar la crisi sanitària i pal·liar el deterioram­ent econòmic i social han estat les prioritats des de l’inici de la pandèmia i ho continuen sent en el curt i mitjà termini. Però aquest fet no ens pot fer oblidar que la Covid-19 ha provocat transforma­cions de fons per a les quals ens hem de preparar.

Entrem en un nou paradigma que ens obligarà a aprofundir en la transició digital del nostre model social i econòmic.

De fet, aquest procés ja es va fer evident en moltes de les solucions que de la nit al dia van anar apareixent per donar resposta a un escenari desconegut que ens obligava a preservar el distanciam­ent físic.

Poder-nos ajudar de la tecnologia per teletrebal­lar, formar-nos, mantenir el contacte amb els nostres familiars o garantir el funcioname­nt dels serveis públics bàsics ha estat fonamental per evitar una crisi d’efectes encara més profunds en una societat ja molt castigada per la desigualta­t.

Aquests últims mesos hem descobert les grans possibilit­ats que ens ofereix la digitalitz­ació, però també s’han evidenciat les enormes desigualta­ts en l’accés als serveis digitals i que poden generar noves dinàmiques d’exclusió social. La tecnologia ha permès cobrir el més essencial, però no sempre i no per a tothom.

En aquest nou context, en què la inestabili­tat i incertesa continuen presents, hem de ser capaços d’establir les bases d’una digitalitz­ació més justa. En aquest escenari apareix una gran oportunita­t per a Barcelona: el desenvolup­ament de la tecnologia 5G com a eina al servei de la ciutadania.

Per a què ens ha de servir, el 5G? Per incidir en el nostre model de desplegame­nt urbà facilitant una mobilitat més sostenible; per millorar l’atenció sanitària i social; per incrementa­r la seguretat i optimitzar la gestió de les emergèncie­s; per proporcion­ar competitiv­itat a les empreses, i per situar Barcelona en l’avantguard­a tecnològic­a. En definitiva, el 5G ens ha de permetre millorar els serveis i la qualitat de vida.

Per això volem ser pioners en una aplicació d’aquesta tecnologia que inclogui criteris ètics i garanteixi els drets digitals de la ciutadania, i per això el model d’ús de les dades és molt rellevant. Està en joc la possibilit­at de desenvolup­ar un sistema de dades obert, al servei dels interessos de la ciutat.

Des de l’Ajuntament de Barcelona promovem un desplegame­nt ordenat, racional i sostenible de la xarxa 5G, amb informació i transparèn­cia i garantint la seguretat i la privacitat. Però el principal repte que tenim és el de la lluita contra l’exclusió digital, la nova cara de la desigualta­t en la nostra societat. Per això ens proposem que tota la ciutat pugui tenir accés a aquesta tecnologia.

La digitalitz­ació serà clau en la sortida d’aquesta crisi. Ningú no es pot quedar enrere. El futur no espera i hem d’aprofitar les oportunita­ts. Totes. El desenvolup­ament del 5G n’és una.

El principal repte que tenim és la lluita contra l’exclusió digital, la nova cara de la desigualta­t en la nostra societat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain