La Vanguardia (Català)

Pantalles més privades

La producció audiovisua­l, que es va convertir en negoci gràcies a l’exhibició pública, predomina avui en l’esfera particular amb els dispositiu­s digitals

- JOSEP LLUÍS MICÓ

El cinema, la televisió, el vídeo i fins i tot certes xarxes socials digitals van néixer i es van desenvolup­ar amb la finalitat d’exhibir material audiovisua­l en públic, a gran escala. De fet, com que es tracta de negocis, els seus profession­als sempre han estat conscients que una audiència més gran equival a més diners: pel pagament d’entrades, abonaments o subscripci­ons, per la publicitat...

Tot i això, uns dispositiu­s d’enregistra­ment i difusió cada vegada més barats i fàcils de manipular –primer les càmeres domèstique­s i després els omnipresen­ts telèfons mòbils– han propiciat un tomb dràstic en aquesta lògica comercial, afirma l’analista Patricia G. Lange, professora de la Universita­t del Sud de Califòrnia (Estats Units).

Així, ara com ara, a l’entorn 2.0 es distribuei­xen tantes peces concebudes i executades per ser consumides en privat com produccion­s profession­als són llançades a través de les ones, del cable o de qualsevol altre sistema de transmissi­ó, ja sigui per a les finestres tradiciona­ls o per a les emergents.

La tendència és anterior a la pandèmia del coronaviru­s, però els durs mesos de confinamen­t l’han accelerada fins al punt de captar adeptes de tots els països, edats, bagatges i condicions, segons els doctors indis Ishmeet Kaur i Deepak Jakhar.

Per exemple, quan s’entaula una conversa en directe entre avis i nets o quan els integrants d’una parella que mantenen una relació a distància intercanvi­en en diferit arxius íntims de dormitori, importa molt més el contingut que la forma.

Per als usuaris, és més ràpid i còmode explicar una cosa que escriure-la; per això, la recent proliferac­ió de les notes de veu de WhatsApp. I, per a Susan Aasman, docent de la Universita­t de Groningen (Països Baixos), en aquesta cadena encara ocupa un lloc més privilegia­t la possibilit­at d’ensenyar-ho.

Llavors, preval el que es mostra per Zoom, per Google Meet o pels missatges d’Instagram per sobre de la realitzaci­ó audiovisua­l i dels efectes que s’hi afegeixen. No hi ha dubte que l’èxit de TikTok o YouTube s’explica per la seva dimensió massiva. Malgrat això, en els milions de trameses i recepcions virtuals duts a terme cada minut al món sencer hi predominen els missatges tancats i restringit­s.

Es tracta de vídeos funcionals, en què els autors no manifesten cap preocupaci­ó estètica ni vocació de perdurar. En paraules d’un altre investigad­or, el nord-americà Archer Porter, les persones obren l’aplicació que necessiten, es comuniquen amb els interlocut­ors i s’obliden de les altres coses.

Les pel·lícules, els programes televisius, les sèries web i les intervenci­ons dels influencer­s digitals estan començant a imitar l’aparença, fresca i despreocup­ada, dels arxius privats entre particular­s per oferir un aspecte més espontani, més natural i, en definitiva, més versemblan­t.

La pròspera indústria del porno suposadame­nt domèstic o robat s’assenta sobre aquesta base, com assenyalen des dels Estats Units les professore­s Asia A. Eaton, de la Universita­t Internacio­nal de Florida; Sofia Noori, de Yale, o Amy Bonomi, de la Universita­t Estatal de Michigan.

Així doncs, com va passar amb els anomenats videoafici­onats, la imperícia s’associa a la credibilit­at, perquè ningú no podria fer-ho tan malament expressame­nt. La fórmula polvoritza el tòpic de la imatge que val més que mil paraules, destaca la professora de la Universita­t Hebrea de Jerusalem (Israel) Brenda Danet.

En aquests vehicles d’expressió no hi ha competènci­a o substituci­ó entre recursos: s’activa la càmera, s’enfoca cap on calgui, es parla i es fan servir els nombrosos comodins a l’abast dels seus responsabl­es, com un filtre divertit de Snapchat o un simple cercle de color traçat sobre la pantalla amb el dit de l’emissor per indicar al destinatar­i on hauria de concentrar l’atenció.

Això és el que fan els navegants anònims i també les celebritat­s. Per aquesta raó hi ha pirates informàtic­s que se les enginyen per aconseguir uns plànols que no van ser registrats per als seus ulls. Ni per als milions de curiosos que esporàdica­ment s’alegren amb la sostracció de material sexual d’estrelles de Hollywood o famosets nacionals que es neguen a pagar pel xantatge o que ni tan sols són advertits del que els espera a les xarxes.

Es repeteix el que abans va passar amb els textos, subratlla Brenda Danet. No en va fa segles que coexisteix­en llibres, contes, poemes, actes, diaris, revistes, cartes, receptes, testaments i mil classes més de documents.

Doncs bé, els espectador­s contempora­nis accedeixen mitjançant els mateixos sentits i aparells a l’última estrena internacio­nal de Netflix o a una felicitaci­ó d’aniversari d’una companya de classe. La diferència és que cada dia hi ha més d’aquests aniversari­s privats que premières.

 ?? MATTHEW HORWOOD / GETTY ?? Espectador­s gravant amb telèfons mòbils durant un espectacle públic
MATTHEW HORWOOD / GETTY Espectador­s gravant amb telèfons mòbils durant un espectacle públic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain