La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra Núm 10909

HORITZONTA­LS 1 Relatiu als bubons que provocaven una famosa pesta. Indrets públics que poden ser rodons. 2 Una grega al capdavant de Roma. Ho col·locarà. Alegria d’esperit que pot ser un penjoll. 3 Subornis a còpia de pa amb tomàquet. Zigomorf i dividit en dues parts en forma de llavis, que aviat és dit. L’article que requereix apòstrof. 4 Nitrogen. Fruit d’una de les varietats del taronger agre que hauria apreciat molt Salambó. Emissari vaticà. 5 Es preocupi de vigilar amb molt d’interès els seus treballado­rs. Relatius a les muses. Vaca tibetana. 6 Agitem el tel. Insecte que pot captar bé les emissions de ràdio. Gall tot escuat. 7 S’instal·laren entre el brancatge. Petita. 8 Olorar. Aquesta és donant. 9 Proveeixi de pa. Així comencen tots els oficis. Y.

10 Ors escapçats. Que tenen les celles molt grosses, peludes i llargues. Amor leporí, que no permet ajuntar els llavis. 11 Ens cal per respirar. Tocàvem vores, entre d’altres coses igualment constructi­ves. Universita­t

de Sociòlegs Liberals. Ens cal per respirar. 12 Hexàmetre dactílic que té irregularm­ent curta la penúltima síl·laba. Remulleu. Faxs de qui no mou ni un dit. 13 Diari sense cap ni peus. Cargol que Pere Calders va fer passar a la història de la literatura catalana de vanadi. Oportunita­t.

14 Dit d’un compost del nitrogen en què aquest té una valència més alta que en els anomenats nitrosos. Tornis a repartir fusells entre la tropa.

VERTICALS 1 Fan un zumzeig eixordador. Perfumin. 2 En un cert sentit, la xifra més nova. Africans que passegen per Addis Abeba. El triftong de la tercera edat. 3 A les portes de Berna. Carretera que no admet el pas. Breu. 4 Obstrueixi. So ronc continuat. Res no és. 5 Obstacle a la francofoni­a. Vistes zenitals. Sis romans sols. 6 Fumis sense deixar rastre. Aliment que plovia del cel en l’època bíblica. Poètic. 7 Clatellot de qui et vol prendre el pèl. Corrons.

8 Fem servir el cap per enfilar arguments. Xumi cigars. Res no és.

9 Entra en Pablo a sac contra l’article ponentí. Mai abans publicat. Tres de l’èxode. 10 Escaire. Folla, però no és pas el que et penses. L’escandinav­a més apreciada pels valencians.

11 S’estira. Malmeti. Transpirar. 12 Peli. Pertanyent al dot. Sa majestat. 13 Rei sense corona. Massa de matèries fecals evacuades prou dura per a conservar la forma cilíndrica que ha pres en l’intestí. Dotzè en una dinastia. 14 Brolla aigua de terra en petita quantitat. Que se’n surten amb les finestres obertes.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain