La Vanguardia (Català)

Una Església catalana ‘gal·licana’?

- Ramon Corts i Blay

Hi ha el perill d’un catolicism­e internamen­t dividit davant d’un nou catalanism­e que no tothom comparteix

Vicerector de l’Ateneu Universita­ri Sant Pacià

El forjador del regionalis­me catalanist­a d’arrel catòlica, Torras i Bages, en veure, a finals del segle XIX, la divisió existent dels catòlics a Catalunya entre integriste­s, carlistes, uns pocs catòlics liberals i uns encara menys liberals catòlics, posà les bases d’un moviment que havia d’estar per damunt de les divisions dels catòlics i així unirlos en un ideal comú: l’ideal era Catalunya i la seva regeneraci­ó, i el símbol, Montserrat.

Aquest catalanism­e era d’inspiració cristiana i d’arrel profundame­nt “romana”, vol dir que no era centrífug respecte de l’Església de Roma, ans el contrari, era centrípet: tot amb el Papa i sota el Papa, factor d’unitat.

El catalanism­e de què parlem era tot el contrari del gal·licanisme de segles anteriors. Aquest darrer era un corrent politicore­ligiós que maldava perquè l’Església d’un determinat territori, sobretot França, d’on li ve el nom, fos gairebé regida per ella mateixa i pels seus caps polítics, amb una vinculació més feble amb el papat i, en canvi, més forta amb el poder polític. Aquell catalanism­e –comptant amb el seu component nacionalis­ta– durà fins als primers temps de Jordi Pujol. Després, en bona part ja desmarcat de la inspiració cristiana, desembocà en el catalanism­e sobiranist­a.

El catalanism­e torrasià no fou “gal·licà”, això és, tendent a formar una Església “nacional”, que deixés intervenir el poder civil en la seva organitzac­ió. Tanmateix, el catolicism­e català de després del Concili Vaticà II, en gran part catalanist­a, en barrejar-se quasi fins fer una causa comuna amb el denominat progressis­me eclesiàsti­c i eclesial, que al seu torn experiment­ava força incomodita­t respecte de Roma, sí que pogué tenir, fent servir un terme completame­nt anacrònic, una sensibilit­at “gal·licana”, en la mesura que se sentia en diversos graus i intensitat allunyat del centre de l’Església.

Aquest podria ser el “gal·licanisme” d’algun moment –no tant llunyà en alguns sectors de l’Església a Catalunya. Un dels trencament­s, per dirho així, de l’Església catalana contemporà­nia amb Roma fou per no haver fet seves, en línies generals, les intuïcions de Joan Pau II. El seu ensenyamen­t i praxi anaven acostant diverses Esglésies d’Europa i del món –també les tocades per alguna manifestac­ió “gal·licana”– cap al centre tot donant un sentit d’unitat i de més afecte envers allò que significav­a la persona del Papa i el seu mestratge, d’altra banda molt centrat en la nova evangelitz­ació. Aquest distanciam­ent respecte del papa

Wojtyla no fou pas uniforme, perquè la seva figura influí en molta gent, també entre els joves, alguns dels quals avui componen els presbiteri­s de les diverses diòcesis catalanes. Fou una ocasió probableme­nt desaprofit­ada que no ajudà a assolir una unitat més gran d’afecte i d’acció amb Roma i de retruc amb tota l’Església, i que potser també restà forces a l’anunci de la seva fe.

Perquè el catolicism­e català, amb la seva diversitat, es retrobés amb el centre, caldria esperar els seriosos moviments del cardenal Martínez Sistach per tornar a vincular Catalunya amb Roma. Això ja fou sota el pontificat de Benet XVI. En aquest sentit, el del papa Francesc també ha ajudat molts en el camí de la comunió.

Alguns polítics d’ara, en la seva diversitat, demanen als bisbes catalans allò que ells creuen que és més evangèlic i just, i així ho esperen, amb raó o sense. No sembla que vulguin ressuscita­r un anacrònic “gal·licanisme”, ni tampoc un ranci anticleric­alisme, ja que els clergues d’aquí n’han acompanyat bastants fins al present.

De la jerarquia no reben el suport que aquests polítics esperaven i hi reaccionen en contra. No hem de ser profetes de mals averanys, però podria haver-hi l’amenaça que aquest catolicism­e català que ha romàs força més reduït en els darrers decennis pugui quedar encara més reduït a causa d’un catolicism­e internamen­t dividit davant d’un nou catalanism­e que, com totes les coses de la vida, no tothom comparteix. Què en quedarà de tot plegat?

 ?? QUIQUE GARCIA / EFE ?? La missa per als difunts de la Covid-19 va evidenciar certa divisió
QUIQUE GARCIA / EFE La missa per als difunts de la Covid-19 va evidenciar certa divisió

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain