La Vanguardia (Català)

El veguer d’Andorra

FRANCESC BADIA I BATALLA (1923 - 2020) Jurista i historiado­r

- JOSEP PLAYÀ MASET

Fa poc més d’un any Francesc Badia ens sorprenia amb el seu darrer llibre, Muralles medievals i guerres de setge (Ed. Salòria), un estudi detallat sobre els sistemes de defensa a la baixa edat mitjana. Més enllà de l’erudició historiogr­àfica, era també una reivindica­ció de la seva “joventut” i lucidesa. La mateixa que ha mantingut fins al seu traspàs, que es va produir aquest divendres a Sant Julià de Lòria, on vivia, a l’edat de 97 anys.

Francesc Badia havia nascut el 1923 a Montblanc, ciutat amb què sempre va mantenir lligams. Li va dedicar diverses guies i estudis i n’era fill adoptiu. Allà es va casar amb Maria Gomis i Domínguez, que va ser sempre el seu suport incondicio­nal i amb qui va tenir tres fills.

Es va llicenciar en Dret a la Universita­t de Barcelona el 1945 i era també diplomat en art medieval. Va ingressar per oposició al cos de Fiscals Municipals i Comarcals i va treballar com a fiscal a Vilafranca del Penedès i a Vilanova i la Geltrú. També va exercir d’advocat a Barcelona al despatx de Josep Maria Vilaseca i Marcet.

L’any 1972 el bisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra, Joan Martí i Alanis, el va nomenar veguer episcopal d’Andorra, càrrec que va exercir fins l’any 1993, quan va desaparèix­er la institució. Fou també magistrat del Tribunal de Corts d’Andorra. Va ser un dels més ferms impulsors de la Constituci­ó andorrana, que va suposar l’eliminació de les figures del veguer episcopal i del veguer francès, així es normalitza­va el càrrec del cap de Govern per elecció democràtic­a.

És autor d’obres jurídiques, com Legislació­n del Registro Civil i Recull de Jurisprudè­ncia Penal d’Andorra, i va impartir classes de dret penal a la Universita­t d’Andorra.

Un cop jubilat es va centrar en el camp de la història i va publicar dos llibres indispensa­bles:

Els camps de treball a Catalunya durant la Guerra Civil 1936-1939,

en què explica amb testimonis de primera mà i rigorosa objectivit­at la repressió al bàndol republicà,

i El copríncep Mons. Justí Guitart i el seu temps 1920-1940,

que relata la història convulsa d´uns anys difícils, que abracen els de la Guerra Civil i les relacions entre Andorra i Espanya. Va escriure també un Assaig sobre

el barroc andorrà i havia fet un recull exhaustiu de dades sobre el martirolog­i durant la Guerra Civil que resta inèdit. Segurament la seva humilitat li va impedir escriure unes memòries que de ben segur haurien desvetllat episodis interessan­ts de la relació d’Andorra amb els dos països veïns. Només va accedir a escriure’n alguns capítols, pensats més per a la família que per ser publicats.

L’octubre del 2009 va rebre la creu de cavaller comanador de l’orde de Sant Gregori, concedida pel papa Benet XVI, que li va lliurar el copríncep Joan-Enric Vives.

En l’àmbit eclesial va pertànyer a la Federació de Joves Cristians de Catalunya i, més endavant, a la Joventut d’Acció Catòlica i a Vida Creixent. Va col·laborar amb Intermón Oxfam i Càritas d’Andorra, entitats de les que n’era cofundador, i a títol personal feia visites als presos i donava classes de catequesi.

El bisbe Martí i Alanis el va definir com un “home íntegre, de principis ètics ferms, caràcter bo i negociador, treballado­r infatigabl­e i amb una família modèlica”.

Els qui l’hem conegut podríem destacar encara altres facetes, també la de col·leccionist­a i la d’historiado­r de la nissaga familiar, però ens quedarà sobretot el record de la seva bonhomia i senzillesa, dos valors poc cotitzats en el món actual.

 ?? MERCÈ GILI ??
MERCÈ GILI

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain