La Vanguardia (Català)

Quin duel històric entre dones es va disputar en topless?

- I demà: Quina estrella de Hollywood va sobreviure al ‘Titanic’ i a una presó nazi? SÍLVIA COLOMÉ

Encara que el patriarcat les volgués submises i servicials, també hi va haver dones que es van arremangar per agafar les regnes de la seva vida. Algunes fins i tot, d’una manera molt extrema, com les que es desafiaven en un duel per resoldre les diferèncie­s. Aquestes dones també dominaven l’esgrima i sabien apuntar abans de prémer el gallet. Un dels combats que ha passat a la història va ser el que va enfrontar el 1721 la comtessa de Polignac i la marquesa de Nesle, les dues amants, sense saber-ho, d’un mateix home, el duc de Richelieu (renebot del famós cardenal i de qui es diu que va inspirar Pierre Choderlos de Laclos per crear el personatge de Vermont en el cèlebre

Les amistats perilloses). Quan van saber que compartien amant, va saltar la disputa. Com a arma, van escollir la pistola. La marquesa va disparar primer, però va tocar un arbre. La duquessa va tenir més bona punteria i va fregar l’espatlla de la seva contrincan­t. El duc va preferir ser salomònic i les va deixar a totes dues després del duel. Sens dubte, ja tenia substituta.

Però la lluita d’honor més sonada entre dues dones va arribar més tard, l’agost del 1892. En aquest cas, no hi havia cap home pel mig. És més, va ser la primera lluita íntegramen­t femenina, amb contrincan­ts, padrines i jutgessa, que a més era la metgessa, i és per això que es coneix com el primer duel emancipat. La causa que les enfrontava no sembla molt elevada: la decoració floral d’un festival de música. Però en realitat el que estava en joc era determinar quina de les dues era la que marcava tendència a la cort. Un repte d’influencer­s. La princesa austríaca Paulina de Metternich, esposa de l’ambaixador d’Àustria a París, es va enfrontar a la comtessa russa Anastasia Kielmannse­gg, esposa de l’Statthalte­r de Baixa Àustria. El duel va tenir lloc a Liechtenst­ein a primera sang, a tres rondes i amb espases. Paulina va aconseguir ferir el nas de l’adversària. Llavors, la princesa va abaixar la guàrdia i la comtessa va contraatac­ar travessant-li el braç. No és gaire clar qui va acabar encarregan­t les flors. La princesa va provocar la primera sang, però la comtessa li va fer més mal. Hi ha fonts que indiquen que el combat va acabar en taules i d’altres que consideren vencedora Paulina.

Encara que aquest fos el primer duel d’emancipaci­ó, també es recorda per una anècdota. Les dues contrincan­ts van lluitar al descobert, en topless, a petició de la jutgessa, la baronessa Lubinska. Com a llicenciad­a en medicina, les va animar a desprendre’s de la roba per evitar que algun tros quedés a l’interior d’una ferida, cosa que podia causar una infecció o fins i tot la mort. Totes dues li van fer cas. Al cap i a la fi, tot quedava entre elles. Els criats estaven, en teoria, d’esquena i lluny, però això no va ser un impediment perquè el secret es revelés i passés a la història.

 ?? CHRISTIE'S ?? Duel en topless
CHRISTIE'S Duel en topless

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain