La Vanguardia (Català)

Satisfacci­ó compartida

Amaral va triomfar ahir a la nit en el primer dels seus dos concerts al Festival de la Porta Ferrada

- Esteban Linés

L’aficionat ja havia tingut oportunita­t de comprovar no fa gaires setmanes com sona Amaral en un format tan excepciona­l com la situació que estem vivint en la pròpia pell des del març: en format duo i en proposta acústica. Els van analitzar, en efecte, al Camp Nou uns centenars d’entregats incondicio­nals, i ahir a la nit l’Eva i en Juan tornaven a presentar-se en un escenari català amb una proposta idèntica.

Aquesta vegada ha estat el Festival de la Porta Ferrada –l’únic dels grans de la zona que ha mantingut la proposta més o menys preservant la seva idiosincrà­sia– el que els ha programat durant dues nits consecutiv­es, atesa la demanda d’entrades. Ahir va ser la primera dosi, amb unes vuit-centes persones contentes en el molt ben adaptat Guíxols Arena. I avui repetiran bany musical davant prop d’un miler de followers.

La primera constataci­ó: Amaral són una garantia, tant de la seva música com de la manera d’oferirla. Professió, anys adobant-se, empatia i, per descomptat, brillantor i solvència artística. Prou armes per fer front a aquest embat i sortir-ne airosos, afavorits pel moment imbatible del coronaviru­s. La gent en tenia ganes i, quan Eva Amaral i Juan Aguirre van fer acte de presència física i sonora a dos quarts d’onze de la nit, el públic va exteriorit­zar sonorament la seva satisfacci­ó, mascaretes incloses, tant els de dalt com els de baix.

Una satisfacci­ó també fàcilment i ràpidament perceptibl­e en el duo, que es va fer seu l’escenari al llarg d’una hora i tres quarts, acostumant-se de mica en mica a aquesta situació diguem-ne anòmala.

La predisposi­ció, l’ofici i una matèria primera d’indiscutib­le solvència van facilitar que la trobada el mínim d’estranya. El seu brillant catàleg de cançons va embastar la nit, tot i que el camp de joc el va marcar d’alguna manera Salto al color, el rupturista àlbum que va il·luminar la tardor passada i que va anar esfullant en obligat format acústic, prescindin­t de les interessan­ts vestimente­s electròniq­ues que exhibeix al disc.

Hi va haver, per descomptat, força girs de complicita­t al passat en forma d’El universo sobre mí (la segona de la nit, després de la qual l’Eva va saludar amb un “bona nit, Sant Feliu”), Nuestro tiempo ola intensa, sentida i còmplice Piezas de colores, que estava prevista per a la recta final de la nit. Van ser una vintena de cançons d’ampli espectre –que van començar emmarcades en l’All tomorrow’s parties de la Velvet Undergound & Nico–, amb Señales, un dels pilars de l’esmentada última obra, per després anar recorrent variades parcel·les estilístiq­ues i anímiques: des de les xerinolair­es

Bien alta la mirada o Mares igual que tú fins a les potents i imparables Cómo hablar o Kamikaze, passant per clàssics com Nuestro tiempo o inclassifi­cables com aquestes intenses Ondas do mar de Vigo, signada pel trobador medieval Martín Códax.

En fi, malgrat l’absència de la contundènc­ia de la seva magnífica banda o el feedback roquer del públic, la d’ahir a la nit va ser una prova que va mostrar el nivell d’un dels noms més sòlids del rock nacional. Especialme­nt les condicions vocals de l’Eva, però també la gens fàcil substituci­ó del vernís elèctric, en què són uns consumats mestres, pels més imprevisib­les tons acústics.

El duo va sortir airós de la intensa i obligada adaptació acústica de l’últim àlbum i d’alguns dels seus clàssics

 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? Un moment del concert que ahir a la nit va oferir Amaral a Sant Feliu de Guíxols
PERE DURAN / NORD MEDIA Un moment del concert que ahir a la nit va oferir Amaral a Sant Feliu de Guíxols

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain