La Vanguardia (Català)

El sacrifici de les ‘vaques sagrades’

La directiva, el seu amor propi i el pròxim tècnic definiran el seu futur fora del Barça

- ANAÏS MARTÍ

La tragèdia esportiva més delirant que el Barça ha viscut mai a Europa es va consumar amb un onze en què la mitjana d’edat era de 29 anys i 329 dies. Tots els protagonis­tes que van saltar a la gespa de Lisboa van formar l’equip inicial més veterà del conjunt blaugrana a la màxima competició europea. I tots –excepte De Jong i Semedo– van ser titulars a Liverpool, vuit a Roma i set a París, quan el Barça va perdre per 4-0 al Parc dels Prínceps contra el PSG per remuntar al Camp Nou i caure contra el Juventus a la ronda següent. En aquella època tot semblava un accident, perquè, és ben cert, una ensopegada a Europa la podia tenir qualsevol.

Tanmateix, el temps passa. Lluny queda la Champions aconseguid­a el 2015, l’última que fins ara descansa a les vitrines del museu blaugrana. Molts anys però pocs canvis en el que va ser catalogat com un dels millors equips del món. Amb Leo Messi, que ja té 33 anys, hi ha sis futboliste­s que també la van aixecar, i d’ells cinc ja acumulen més de 30 anys. Són Piqué, Alba, Busquets, Rakitic i Suárez, als quals s’afegeixen Ter Stegen, de 28, i Arturo Vidal, que llavors militava a les files de l’equip de Torí.

Excepte Rakitic, ahir tots van ser titulars. Ells han estat la columna vertebral de l’equip, els capitans i representa­nts del gran cicle guanyador del Barça que ha arribat al final i que s’ha de regenerar en un mercat de fitxatges amb poc pressupost, una crisi institucio­nal d’alt voltatge i una temporada que arrenca d’aquí poc menys d’un mes. Una tasca gens senzilla però necessària. Ho va dir Gerard Piqué, que, amb 33 anys, va alçar la veu i es va postular com a voluntari per sortir si calia.

Sota aquesta premissa de renovació interna s’obren tres escenaris per arribar a un entesa i posar el punt final a la trajectòri­a al Camp Nou d’aquesta generació de futboliste­s únics. El primer passa per un pas endavant carregat de valor de la directiva per rescindir contractes de jugadors emblemàtic­s que, en el pitjor dels casos, com el de Jordi Alba (31) o Sergio Busquets (32), s’allarguen fins al 2024 i el 2023, respectiva­ment. Menció especial per a Luis Suárez (33), que té contracte fins al 2021 i la sortida del qual facilitari­a l’arribada de Lautaro.

En una escala inferior trobem Arturo Vidal (33) i Rakitic (32), que ja van intentar marxar la temporada passada i que ara tenen una oportunita­t d’or per finalitzar la seva etapa blaugrana i, de passada, aportar ingressos al club.

ABANS DE LISBOA Jugadors com Alba, Busquets, Suárez, Piqué o Rakitic ja van viure les desfetes de Roma i Anfield

El segon escenari preveuria que, tal com va dir Piqué, els mateixos jugadors demanessin sortir conscients que la seva imatge ha quedat profundame­nt deteriorad­a després dels vuit gols encaixats en uns quarts de final de la Champions.

Es tracta d’una derrota que no s’havia viscut mai a Europa. Cal remuntar-se al 1946, sortint de la Segona Guerra Mundial, per trobar als annals del Barça un desastre d’aquesta magnitud. De l’amor propi d’aquests jugadors i del seu respecte pels colors i l’escut en dependrà, en bona part, que es consumi als despatxos el final de cicle ja decidit damunt la gespa.

En cas que no s’arribi a cap acord perquè tots tenen fitxes milionàrie­s inassequib­les per als equips terrenals, pren una importànci­a vital el futur entrenador que haurà de gestionar els minuts de tots ells. En el cas de Busquets, amb un altre migcampist­a d’uns trenta anys, l’acabat de fitxar Pjanic, i si ens referim a Jordi Alba, apostant per Junior Firpo, que va arribar per començar a arrelar en aquest lateral esquerre, una cosa que ha brillat per la seva absència aquesta temporada.

D’aquest mateix futur i del pròxim tècnic en dependrà que altres jugadors cridats a triomfar continuïn a l’entitat. És el cas d’Antoine Griezmann (29), absent en l’onze de Lisboa, que es planteja marxar durant aquest mercat d’estiu. L’entorn del jugador assegura que el francès es va sentir especialme­nt dolgut per la seva suplència i que espera molt expectant les decisions que la cúpula institucio­nal prengui els pròxims dies.

Juntament amb el francès esperaven Ousmane Dembélé i, a la banqueta bavaresa, un altre cedit: Phillipe Coutinho, el fitxatge més car de la història culer, que, per acabar-ho d’adobar, es va sumar al compte golejador del Bayern amb dues dianes. Per aquests tres futboliste­s suplents a Lisboa el Barça va pagar 345 milions d’euros.

A la banqueta també esperaven els jugadors del planter Ansu Fati –que va jugar 20 minuts– i Riqui Puig, que no n’ha sumat ni un en la tornada de la Champions. Tots dos van ser –per necessitat– els millors reforços de Setién al tram final de la Lliga i ara volen que algú prengui el timó del vaixell enfonsat, els renovi el contracte, ja com a jugadors del primer equip, i puguin començar a remar.

Abans, amb el permís de Leo Messi, que té contracte fins al 2021 i de qui ningú no vol assumir l’adeu, o sense aquest permís, cal donar-los les gràcies i sacrificar les vaques sagrades.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain