La Vanguardia (Català)

La taxa sobre l’última milla

- Enric Llarch

En l’alimentaci­ó, el sector menys penetrat pel comerç electrònic, hi ha cadenes que admeten que el repartimen­t a domicili es va arribar a multiplica­r per 10 durant el punt culminant de la pandèmia i que ara s’ha estabilitz­at a la meitat, amb tendència a l’alça. Un avenç, diuen, de tres anys de cop sobre les tendències previstes anteriorme­nt. Malgrat els esforços d’algunes cadenes per promociona­r la recollida al mateix establimen­t, a diferència d’altres països a casa nostra aquesta modalitat és totalment minoritàri­a i la gran majoria de compradors opten per fer-s’ho portar a casa. I encara que alguns facin servir bicicletes o tricicles, la gran majoria provoquen contaminac­ió i tots augmenten la congestió als nostres carrers.

L’esclat del repartimen­t a domicili sembla que ha decidit l’Ajuntament de Barcelona a estudiar la implantaci­ó d’una taxa sobre el que en el sector s’anomena última milla, el tram final del procés de distribuci­ó, en zona ja plenament urbana. D’aquesta taxa fa temps que se’n parla en espais sectorials, i alguns hem suggerit que se’n digui taxa Tarragó, en honor del desaparegu­t economista i urbanista que va ser el primer a concebre-la i promoure-la. Estaria bé que aquesta vegada no passés com amb la taxa turística, un impost local arreu del món però que a casa nostra –per la poca valentia dels ajuntament­s, començant pel cap i casal– va esdevenir autonòmic, malgrat que ara tothom en reclama els rendiments. En aquest cas seria preferible que es tractés d’una iniciativa del Govern de Catalunya per a tot el territori, però està bé que l’Ajuntament per una vegada obri el camí.

Perquè pugui tenir èxit i no passi com amb altres iniciative­s innovadore­s pel que fa a fiscalitat i organitzac­ió dels nostres carrers que s’han estat 20 anys al calaix dels bons propòsits, cal que la taxa es concebi com un impost verd, un impost que no té finalitats recaptatòr­ies sinó que vol modificar el comportame­nt d’empreses i ciutadans. I, com a impost verd, el seu èxit serà la recaptació mínima possible, perquè voldrà dir que aquests comportame­nts han canviat. Compradors i empreses s’han de veure incentivat­s a dipositar i a recollir les compres en punts de recollida preexisten­ts, on es puguin desplaçar a peu. I els que, malgrat tot, vulguin que els les portin a casa, hauran de pagar un sobrecost fiscal per l’ocupació de la via pública i la congestió que crea aquest servei.

La taxa Tarragó, doncs, no pot ser una taxa destinada a penalitzar les empreses de comerç electrònic i el seu líder indiscutib­le a hores d’ara. No es pot diferencia­r si l’empresa té seu física o no, si la té a la ciutat o no, cosa que, d’altra banda, és la barrera més fàcil de saltar. La taxa a l’última milla ha de tenir un import mínim i progressar de manera inversamen­t proporcion­al en funció de l’import fins a un topall màxim. Es pot diferencia­r per sectors –alimentaci­ó i la resta– i es poden activar excepcions per a gent gran o similar. Ara bé, com la taxa turística, no es pot subsumir en el preu ni en qualsevol sistema d’abonament o de clientela preferent, sinó que ha de ser explícita.

La implementa­ció legal de la taxa no serà senzilla i caldrà filar prim per justificar-la i per crear un consens ciutadà i

Perquè la nova iniciativa pugui tenir èxit, cal que la taxa es concebi com un impost verd

un cert acord amb el sector per implantar-la. Igual que en l’impost autonòmic sobre els centres comercials perifèrics, no es tracta bàsicament d’equilibrar la lluita entre grans i petits o d’evitar l’oligopolit­zació i la desaparici­ó del petit comerç dels nostres carrers. Aquest en serà un efecte derivat i sempre menor.

I és que a Europa només s’admetrà una fiscalitat sobre la congestió. Això vol dir començar a posar ordre i racionalit­at en la distribuci­ó de mercaderie­s en general i en el proveïment a comerços, bars i restaurant­s. Quan per fi s’ha començat a treballar amb un dels sectors fins ara intocables, el de les motos, cap taxa sobre l’última milla no tindrà viabilitat i credibilit­at si no es posa racionalit­at i ordre al sector de la distribuci­ó urbana de mercaderie­s en general.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain