La Vanguardia (Català)

Liderant

- Pedro Nueno

Parlem molt de liderar. A les millors escoles de direcció d’empreses hi ha molts cursos de lideratge. La més prestigios­a d’Amèrica té 17 programes amb les paraules líders, lideratge o liderar al títol. Què és un líder? És algú capaç de fer que altres persones el segueixin en les seves propostes convençude­s que són un bon camí. El líder no mana per poder (malgrat que el poder facilita exercir el lideratge) sinó per convencime­nt. Ha de conèixer bé els temes en què lidera perquè els que el segueixen se sentin còmodes fins i tot amb temes difícils i sense garanties que surtin bé. Vaig tenir la sort de coincidir en consells amb Bill Gates i amb Ana Patricia Botín, grans líders amb una cosa en comú: escoltaven molt, et feien sentir còmode, parlaven poc però d’una manera molt concreta i adequada per al tema que s’estava discutint i posant èmfasi a passar a l’acció. Estàvem en consells, però era fàcil d’imaginar que a la seva empresa els haurien de seguir de prop, anar tirant endavant les coses acordades ràpid i bé. L’èxit d’una empresa és l’èxit d’un líder amb un bon equip amb coneixemen­t del negoci, qualitat profession­al i entusiasme. Aquest líder ha de tenir una estratègia clara i seguir-la. No s’hi val arribar un dia i dir a l’equip: “Hem d’entrar ràpid a l’Àsia; comencem per l’Índia”. I un mes després dir: “Val més que comencem per la Xina i ja passarem a l’Índia”. Un mes més tard: “He estat a Davos i, escoltant gent important, crec que hauríem de començar per l’Àfrica; fitxem algú expert en l’Àfrica”.

El fundador de l’Iese, Antonio Valero, era un gran líder. Se li va acudir llançar a l’Espanya de Franco dels anys cinquanta una escola de direcció d’empreses. Va explicar el seu projecte a uns quants empresaris i directius i va aconseguir suport econòmic i la seva disposició a col·laborar com a professors. La Harvard Business School havia decidit

Prodi va posar en marxa l’euro, un avenç important que demostra una altra cosa que poden fer els líders: innovar

donar suport al llançament d’escoles pel món amb un programa per formar professors. Valero va apressar aquells primers professors a anar a Harvard i fer l’Internatio­nal Teachers Program (Programa per a Professors Internacio­nals), que durava gairebé un any. Hi van anar amb molt pocs mitjans i algun amb la seva família. Un em va explicar confidenci­alment que, quan va millorar l’anglès, va descobrir que s’havien estat alimentant amb menjar per a gossos, que al petit supermerca­t de la vora d’on vivien tenien al costat del menjar per a la gent. Em va dir que els havia agradat. El problema és que no havien entès bé el que posava a l’envàs.

Antonio Valero va entusiasma­r molta gent de nivell a fer sacrificis com anar-se’n un any a Amèrica amb molt pocs recursos, dedicar molt de temps a estudiar en els primers programes que va llançar i replicar el model de Harvard en un programa màster. Quan demanava alguna cosa a un dels seus col·laboradors, per difícil que fos, la gent estava contenta de treballar amb ell i convençuda que tot sortiria bé. Darrere l’èxit de moltes empreses hi ha líders que les van fundar o les van heretar i les van estimular. Al món de les empreses de propietat familiar hi ha casos de líders que en succeeixen d’altres mantenint el creixement i desplegame­nt global de les empreses (Ferrovial, Torres, Roca, Ficosa, Puig, etcètera). Al món del govern i de la política hi ha líders que aconseguei­xen grans avenços i d’altres que es limiten a ocupar un lloc i a beneficiar-se de prestigi, contactes, bona oficina, molts ajudants, cotxe amb xofer, viatges, etcètera. Romano Prodi, que va ser president d’Itàlia i de la Unió Europea, va posar en marxa l’euro. El vaig conèixer molt perquè va ser professor un temps a la meva escola de la Xina. Sempre m’explicava la preocupaci­ó que tenia perquè l’euro funcionés com a moneda internacio­nal, substituin­t la pesseta, la lira, el marc, etcètera. Sens dubte, va ser un avenç important que demostra una altra cosa que poden fer els líders: innovar.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain