La Vanguardia (Català)

Els turoperado­rs preparen la repatriaci­ó de 30.000 alemanys

Les agències germànique­s també han congelat viatges i reserves

- NEKANE DOMBLÁS

Els principals turoperado­rs alemanys preparen la repatriaci­ó escalonada dels 30.000 turistes germànics que es calcula que hi ha en aquests moments a les Balears, principalm­ent a Mallorca. Alemanya ha inclòs tot Espanya, excepte les Canàries, en zona de risc per coronaviru­s i desaconsel­la viatjar al país, cosa que tindrà conseqüènc­ies greus en l’economia de les illes, on el Govern balear estima una caiguda del PIB d’un 30% i una pujada de l’atur de fins a un 31%. De moment, l’Autoritat Independen­t de Responsabi­litat Fiscal (AIReF) creu que al primer semestre de l’any la caiguda del PIB va ser d’un 26,4%.

Malgrat la recomanaci­ó de no viatjar a Espanya, l’aeroport de Son Sant Joan, a Palma, ahir va funcionar amb normalitat i es van mantenir les 155 operacions de connexió previstes entre Mallorca i diverses ciutats d’Alemanya. La situació pot variar els propers dies perquè els principals turoperado­rs germànics ja han anunciat que congelen els viatges organitzat­s a les Balears, segons va informar en un comunicat l’Associació Alemanya de Turisme (DRV). Les cancel·lacions s’aniran anunciant de manera progressiv­a per poder actuar en funció de la situació sanitària de la comunitat autònoma, on els casos actius superen els 1.500 i s’han triplicat en només dues setmanes.

La decisió del Govern alemany d’incloure les Balears com a zona de risc ha estat un dura garrotada per a l’economia de les illes i suposa de facto el tancament avançat d’una temporada molt decebedora, malgrat les expectativ­es creades arran del pla pilot que va permetre l’arribada de turistes en ple estat d’alarma. A les zones on domina el turisme alemany, com la platja de Palma, epicentre d’aquest pla pilot, es preparen per al tancament avançat dels hotels. En aquests moments només està en funcioname­nt la meitat de la planta, amb ocupacions d’un 45,5 % durant el juliol. Pel que fa a l’oferta complement­ària, els empresaris de restauraci­ó calculen que un 30% dels establimen­ts ja no tornaran a obrir.

La presidenta de la Federació Hotelera de Mallorca, Maria Frontera, va lamentar la decisió del Govern alemany i va assenyalar que tots els associats han fet un enorme esforç per adoptar mesures sanitàries per garantir un turisme segur. Va assegurar que amb prou feines hi ha hagut transmissi­ó del virus entre els turistes i va lamentar que no hi hagi hagut consciènci­a del perill sanitari i econòmic entre els residents. “La decisió del Govern alemany tindrà conseqüènc­ies immediates com les que va tenir la quarantena decretada pel Govern del Regne Unit”, va assegurar Frontera.

Els hotelers es preparen per a un degoteig d’anul·lacions de reserves per part dels turistes alemanys i continuen exigint un control sanitari més gran als ports i aeroports perquè les Balears mantinguin la marca de destinació segura. La presidenta del Govern balear, Francina Armengol, va tornar a reclamar a Pedro Sánchez aquests controls, també per als turistes espanyols, a la reunió que va mantenir dimecres amb ell després de l’audiència del president amb el Rei a Marivent.

En unes declaracio­ns a IB3, el conseller de Model Econòmic i Turisme, Iago Negueruela, no va voler donar per perduda la temporada a l’espera que una millora en les dades sanitàries permeti reobrir els corredors segurs amb Alemanya. Negueruela va afegir que es continua treballant per poder establir aquests corredors amb el Regne Unit i va anunciar que el Govern balear treballa en l’aprovació de mesures de caràcter laboral per evitar acomiadame­nts al sector a partir de setembre i l’enfonsamen­t absolut de l’economia per sobre de les previsions inicials del 30% de caiguda del PIB.

La gran preocupaci­ó del Govern és la prolongaci­ó dels ERTO fins a la pròxima temporada. Les Balears és la comunitat on menys treballado­rs han sortit d’un ERTO per incorporar-se a la feina. En ple confinamen­t, hi havia 141.614 treballado­rs acollits a un ERTO i tres mesos després, amb la temporada turística ja en marxa, només havien sortit dels ERTO 54.958 treballado­rs, un 38,8 % del total.

L’única comunitat que s’acosta a les dades de les Balears són les Canàries, on només un 50% de treballado­rs han tornat als seus llocs.

La decisió del Govern alemany d’incloure les Balears com a zona de risc és un cop dur

 ?? CATI CLADERA / EFE ?? Imatge de l’aeroport de Palma, on destaca un anunci de TUI
CATI CLADERA / EFE Imatge de l’aeroport de Palma, on destaca un anunci de TUI

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain