La Vanguardia (Català)

ANTONI PUIGVERD

- Antoni Puigverd

Quan l’altre dia parlava de la sorprenent persistènc­ia del mite Messi, no podia imaginar-me que aquest mite i els seus acòlits, juntament amb la monumental carcassa barcelonis­ta, moririen sobtadamen­t d’anèmia. Aquells nens que, en tantes fotografie­s, hem vist portant la samarreta del Barça enmig de les runes d’un atemptat a l’Afganistan o en una desolada perifèria d’Àfrica ¿ara què deuen pensar d’un equip que ha dilapidat la seva riquesa simbòlica com aquells aristòcrat­es decadents que, després d’haver perdut tots els diners i les propietats, es presenten al casino venent-se l’últim que els queda, el títol de marquès, àvids ja no pas de triomf sinó d’una ruïna definitiva?

Més que un aristòcrat­a arruïnat, el Barça és el típic nou ric a qui la fortuna li puja al cap i la malbarata en luxes i vanitats. És un club antic, però només en aquest segle ha conegut una etapa de triomfs sovintejat­s. Durant dècades va ser un equip sense nord, especialit­zat en derrotes per la mínima, més persistent en el fracàs

Va ser un club depressiu, però ha construït un monument a la pedanteria

que en la glòria. Un equip depressiu i queixós, d’estrelles fugaces i líders avars (Cruyff ho va ser com a jugador: només una Lliga).

Va haver d’esperar l’arribada d’un madurat Cruyff entrenador per conquerir la primera Copa d’Europa (els grans clubs ja la tenien). Després, no sense nous fracassos i mancances, amb Rijkaard i, sobretot, Guardiola (i havent-li tocat, a més, la loteria d’un fenòmen com Messi), el Barça va desplegar un joc original, de precisa combinatòr­ia, que va enlluernar el món i va donar-li molts èxits. Èxits que van suscitar una borratxera de vanitat: el Barça no era el millor equip del moment, era el millor de la història. Messi no era un jugador genial, era el millor de la història. Guardiola no era un entrenador magnífic, era el reinventor del futbol.

Durant els anys posteriors, mentre passaven els entrenador­s, s’envellien els futboliste­s i els èxits ja no eren tan brillants ni persistent­s, el discurs periodísti­c que definia l’estil Barça com el súmmum del futbol es va anar convertint en un tòpic amanerat i enganxós, francament insuportab­le. El Barça i el seu entorn mediàtic havien deixat de ser depressius per convertir-se en un ensucrat monument a la pedanteria. Els equips normals com el Bayern perden i guanyen. Si perden, canvien d’estil per adaptar-se a les noves tàctiques. Només el pedant cau tan estrepitos­ament. El Barça encarna el mite de Narcís: enamorat de la seva pròpia bellesa, es va inclinar a l’aigua per besar-se; i es va afogar.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain