La Vanguardia (Català)

La desfeta de Lisboa aboca el Barça a una crisi institucio­nal sense precedents

Dos aficionats col·locant pancartes crítiques amb els jugadors del Barça ahir a la ciutat esportiva.

- JUAN BAUTISTA MARTÍNEZ

LA DIRECTIVA

Una junta dividida debat demà si celebrar eleccions al gener, al març o a l’octubre

L’ENTRENADOR

El relleu de Setién està cantat; Pochettino figura entre els possibles successors

ELS JUGADORS

La renovació de la plantilla de ‘vaques sagrades’ amb la dura derrota ja sembla ineludible

Josep Maria Bartomeu està contra les cordes. Tota la pressió del barcelonis­me recau sobre ell. A sobre de la taula hi ha la possibilit­at de convocar unes eleccions anticipade­s perquè el foc nou comenci en el menor temps possible. La seva primera idea és que es voti al març, cosa que a la pràctica suposaria esgotar el mandat, però creixen les veus a la seva junta que prefereixe­n anticiparl­es almenys al gener.

L’aclaparado­ra i sideral derrota contra el Bayern marca un abans i un després per a un president que ha esquivat un bon grapat de crisis però que aquesta vegada, com diria Piqué, ha tocat fons. Al pont de comandamen­t tothom és conscient que aquesta desfeta vergonyosa i intolerabl­e els obliga a prendre decisions de pes. El primer que ha fet el president blaugrana és convocar els directius a una junta extraordin­ària que tindrà lloc demà, en principi. Es durà a terme en format telemàtic, entre altres raons perquè bona part dels dirigents són fora de Barcelona.

A l’ordre del dia hi ha el canvi a la banqueta blaugrana i, sobretot, el calendari electoral. Pel que fa al primer, ningú no en té dubtes: Quique Setién serà fulminat. Per substituir-lo Bartomeu advocava com a carta principal per Mauricio Pochettino, una carta a la qual es va oposar la junta amb fermesa al gener. Caldrà veure si arribat el cas l’argentí accepta tenint en compte el polvorí barcelonis­ta i la situació del president blaugrana.

Pel que fa als temps electorals actualment no hi ha consens dins de l’equip de govern, mentre que la idea inicial de Bartomeu és que els socis votin cap al març. Alguns directius estan d’acord amb aquesta franja i d’altres, no. “Queda feina per fer i no soc partidari d’abandonar el vaixell quan hi ha problemes. El que hem de fer és redoblar la nostra implicació”, exposa a aquest diari una font de la junta. La mateixa font carrega contra l’equip i contra Setién. “Perquè et fiquin vuit a aquest nivell hi ha d’haver una bona dosi de desídia entre els fut

HORES DE REFLEXIÓ

Alguns directius opten per resistir, d’altres farien eleccions al gener i d’altres les convocarie­n a l’octubre

LA BANQUETA, PRIMER

La primera decisió que es resoldrà serà la destitució de Quique Setién, una mesura sense discussió

bolistes i també els entrenador­s. No es pot admetre ni repetir”.

A l’altre extrem hi ha qui aposta per fer l’assemblea de compromiss­aris a l’octubre i convocar eleccions just després. Una tercera part de la directiva volen que sigui al gener aprofitant la pausa hivernal de la Lliga de Campions. La junta es mantindria així a curt termini però dimitiria avançada la tardor. D’aquesta manera Bartomeu començaria la campanya amb el seu nou entrenador i amb canvis a la plantilla abans de cedir definitiva­ment el testimoni. Els partidaris d’aquesta opció també creuen que així es podrien exposar els números de l’últim exercici amb més calma. El Barça va tancar amb pèrdues després del gran cop econòmic provocat pel coronaviru­s però encara no les ha detallades públicamen­t.

Un quart sector de la directiva dubta sobre quin és el millor moment per cridar a les urnes. “No estic segur, necessitem unes hores de període de reflexió per veure quina és l’opció preferible. Es parla d’eleccions una mica a la babalà. Però cal tenir en compte en quin moment la gent podria acudir a votar”, assenyala una altra font de la junta. La situació sanitària també afegeix incertesa sobre els comicis del Barça, unes eleccions on cal recordar que no està permès el vot electrònic.

Si Bartomeu i la seva junta aposten per marxar ja o si hi ha una dimissió tan majoritàri­a que la directiva es veu obligada a anar-se’n, es constituir­ia tot seguit una comissió gestora que pilotaria el procés electoral. Entre la convocatòr­ia de les eleccions i el dia de les votacions transcorre­rien al voltant de 35 dies, estatuts en mà. És a dir que, com a mínim, fins a finals de setembre no hi hauria comicis. En aquesta tessitura es precipitar­ia un escenari que suposaria que l’equip començaria la pròxima Lliga (en principi el 12 de setembre) sense una junta directiva.

Per contra, si Bartomeu esgota el seu mandat les eleccions s’haurien de celebrar entre el 15 de març i el 15 de juny i els nous dirigents no començarie­n a gestionar el club fins a gairebé la campanya 2021-2022. Ha arribat un moment que el president barcelonis­ta s’ha quedat sense marge per continuar fugint cap endavant.

Sempre havia dit que no avançaria les eleccions però la realitat no sempre va a favor dels desitjos.

 ?? XAVIER CERVERA ??
XAVIER CERVERA
 ?? ÀLEX GARCIA ??
ÀLEX GARCIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain