La Vanguardia (Català)

El nen que eclipsa Alonso

El català va ser el més ràpid dels 33 pilots de les 500 Milles

- TONI LÓPEZ JORDÀ

Si fa un any era impensable córrer als EUA, ser ara aquí és una bogeria, i sortir 7è, una passada”. Àlex Palou (23), el pilot de Sant Antoni de Vilamajor que va buscar fortuna a Amèrica –és l’únic espanyol que disputa l’IndyCar– , ha estat la sensació a Indianapol­is en la multitud de sessions prèvies a la mítica cursa de les 500 Milles que es disputa avui (20.30 h) i en la qual Fernando Alonso intentarà, per tercera vegada, conquerir l’anhelada Triple Corona.

Si hem de ser francs, però, està en millors condicions de brillar a l’emblemàtic (i buit) IMS (Indianapol­is Motor Speedway) el nen novell que el venerat veterà. El jove Palou surt 7è, des de la tercera línia de la graella, i Alonso, 26è, a la novena de les 11 files, una posició molt endarrerid­a que li resta opcions d’optar a la victòria i l’obliga, pràcticame­nt, al miracle després d’haver patit força en totes les tandes.

Per a Àlex Palou, que es va colar al Fast nine (els nou més ràpids de les prèvies que optaven a la pole), poder sortir del 7è lloc li suposa una injecció de moral i alhora un trampolí que dispara les seves possibilit­ats d’un bon resultat. “És l’hòstia, una passada, sortir tan amunt amb un dels equips més petits (el Team Goh amb el Dale Coyne Racing i motor Honda) i amb menys recursos. Significa molt per a mi, però també soc conscient que són 500 milles, uns 800 km, 200 voltes al circuit, gairebé tres hores rodant, i hi passen moltes coses”, explica Palou a La Vanguardia des del temple més gran del motorsport al món.

El pilot català ha estat el més ràpid dels 33 de la graella, amb una millor volta en la classifica­tòria a 231,901 milles per hora, és a dir, a 373,2 km/h: una volta als 4 km de pista oval a gairebé 400 km/h de mitjana!

“Va estar molt bé, ser el més ràpid de tots, però el més important per a mi és estar sempre a dalt: en totes les tandes he estat al top 10 ,i al final surto 7è. Llàstima del problema que vaig tenir amb el dispositiu que regula l’equilibri del cotxe, que em va impedir mantenir una mitjana més alta (a les quatre voltes de classifica­ció) i sortir de la primera fila”, explica Palou, que s’anima a somiar amb la victòria. “No és exagerat pensar a guanyar. Tinc un dels millors cotxes, ha estat molt competitiu amb calor, amb fred, en trànsit, en qualy... Per què no es pot guanyar? La clau és sobreviure en les 10 primeres posicions, sobreviure en els pit stops i jugar-te-la en les 30 últimes voltes, estar entre els cinc o els tres primers”, comenta el català.

Fernando Alonso, en el seu tercer intent de guanyar les 500 Milles, es treu el barret davant Palou: “Està molt bé, increïble des del primer dia, molt segur, molt ràpid, sempre entre els primers. I a la crono, si no fos pel problema que va tenir, hauria estat a la primera línia gairebé segur. Tant de bo que hi sigui, sembla que per ritme hi serà, i a veure si li va tot de cara perquè estigui lluitant”, deia l’asturià, que corre amb l’equip Arrow McLaren, però ha canviat el motor Honda per Chevrolet.

El veterà pilot espanyol (39) considera que és possible la remuntada des del 26è lloc. “Simplement hem de confiar en l’estratègia, el ritme, la sort, i mirar de buscar el millor set-up per tenir un cotxe ràpid a la part final de la cursa. Sortim enrere, és més desafiador, però ens encanten aquestes coses”, deia Alonso, que es fixa com a “únic objectiu passar la línia un centímetre al davant dels altres”.

L’ATREVIMENT D’UN NOVELL “No és exagerat pensar a guanyar, tinc un dels millors cotxes i surto 7è”, diu l’agosarat Palou

 ?? AFP7 VÍA EUROPA PRESS / EP ?? Àlex Palou davant la mítica torre de control de l’Indianapol­is Motor Speedway
AFP7 VÍA EUROPA PRESS / EP Àlex Palou davant la mítica torre de control de l’Indianapol­is Motor Speedway

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain