La Vanguardia (Català)

Estiu daurat per al sector de l’autocarava­na

Al juliol se’n van matricular un 48% més que el mateix mes de l’any passat

- RAQUEL QUELART

Enfront del pessimisme regnant entre les empreses turístique­s hi ha un sector que ha aconseguit penjar aquest 2020 el cartell de complet: es tracta de les autocarava­nes. Al juliol ja tenien reservada un 90% de la flota. Pels temps que corren, tot un privilegi. La patronal del sector destaca que, encara que la temporada comencés tard per les restriccio­ns inherents a l’estat d’alarma, l’evolució del negoci aquest últim mes i mig ha anat vent en popa. “Moltes empreses hem ampliat la flota per poder donar l’abast i, malgrat haver-la incrementa­t, tots els vehicles ja estan llogats”, assegura Joan Mata, vicepresid­ent de l’Associació Espanyola de la Indústria i Comerç del Caravàning (Aseicar). “La demanda d’aquest estiu ha estat exagerada”, diu.

Segons la patronal espanyola del sector i l’Associació Nacional de Venedors de

Vehicles de Motor, Reparació i Recanvis (Ganvam), la matriculac­ió de vehicles es va disparar al juliol fins a arribar a cotes mai vistes. En concret, es van matricular 1.525 autocarava­nes i campers, un 48% més que durant el mateix període de l’any passat, una xifra que en el cas de les caravanes va arribar a les 402 unitats –un 37% més respecte al 2019–. Una quarta part d’aquests nous vehicles s’han destinat a lloguer i la resta són de particular­s.

El sector es reivindica com una de les alternativ­es més segures per viatjar durant la pandèmia per la independèn­cia i seguretat sanitària que ofereix. No només ara, però. Des del 2013, l’any que la indústria i el comerç de caravanes va tocar fons per l’anterior crisi econòmica, el

Espanya disposa de mil àrees especialit­zades, insuficien­ts per a un sector a l’alça

sector no ha parat de créixer. El 2019 va reafirmar aquesta consolidac­ió arribant a una xifra pròxima a les 9.000 matriculac­ions, un 19% més que l’any anterior. I les xifres dels últims mesos fan presagiar que aquest any tornarà a batre un altre rècord.

Davant aquesta tendència, el sector reclama un augment d’àrees per estacionar aquesta classe de vehicles. En concret, reclama al voltant de dues mil noves zones, malgrat que durant l’última dècada hi ha hagut un increment exponencia­l: si el 2010 només hi havia 180 àrees, en l’actualitat n’hi ha un miler. Poques, sens dubte, davant les 300.000 unitats que s’estima que circulen pel país.

 ?? . ?? La demanda d’autocarava­nes s’enfila per la Covid-19
. La demanda d’autocarava­nes s’enfila per la Covid-19

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain