La Vanguardia (Català)

Qui hi ha darrere la marea negacionis­ta?

El coronaviru­s actua com a nexe per a comunitats reaccionàr­ies, seguidors de teories de la conspiraci­ó i grups amb interessos polítics i econòmics controvert­its que abans estaven aïllats

- XARXES SOCIALS

Miguel Bosé es va erigir fa uns dies a la cara (malgrat que no fos visible, a causa de la seva incomparei­xença) de la manifestac­ió antimascar­etes que va tenir lloc a Madrid. Però qui hi ha al darrere d’aquest moviment i de la marea de persones que neguen l’existència del coronaviru­s o atribueixe­n la pandèmia a un intent de manipular els ciutadans?

Marcelino Madrigal, informàtic que ha investigat i seguit l’activitat d’aquests moviments a les xarxes socials des de fa mesos, opina que el que està passant a Espanya és el reflex d’una cosa que passa a escala global, i en especial als Estats Units: la propagació de teories de la conspiraci­ó i campanyes de desprestig­i i atac als governs, als científics i a les institucio­ns sanitàries a costa del coronaviru­s i afavorides per una mescladiss­a de grups supremacis­tes, antisistem­a, d’ultradreta, seguidors de pseudocièn­cies i moviments “alternatiu­s”.

En realitat, el coronaviru­s s’ha erigit en una cadena que ha connectat tribus reaccionàr­ies, teòrics de la conspiraci­ó, comunitats virtuals agrupades a l’entorn d’empresaris de les pseudocièn­cies o les teràpies alternativ­es que estaven aïllades i que han reinterpre­tat la pandèmia des de la seva òptica conspirado­ra particular. I amb el coronaviru­s com a nexe, ha tingut lloc “una fertilitza­ció creuada d’idees”, com descriuen Marc Tuters i Peter Knight –investigad­ors de la Universita­t d’Amsterdam i de Manchester, respectiva­ment–, en un article sobre els inicis de les narratives que vinculen la Covid19 i la tecnologia 5G que van publicar a The Conversati­on.

Les interpreta­cions de la pandèmia d’aquestes comunitats s’han retroalime­ntat per les xarxes socials, sovint aprofitant missatges de polítics controvert­its, d’actors, cantants o influencer­s. I la desconfian­ça cap als polítics i les institucio­ns, afegida a la indignació per les restriccio­ns imposades per la crisi sanitària que comparteix­en

moltes persones de qualsevol ideologia i creences, ha facilitat que acabin calant en més gent i s’hagi convertit en un moviment més transversa­l.

El convocant

Aquesta retroalime­ntació de missatges i “tribus” es veu clarament al moviment antimascar­etes. La manifestac­ió de Madrid, on unes 2.500 persones (segons la Delegació del Govern) van desafiar les mesures de prevenció del coronaviru­s i la salut col·lectiva, va ser convocada per Fernando Luis Vizcaíno, que es presenta com a professor de ioga, escriptor accidental i psicoterap­euta, psicòleg i astropsicò­leg. Fins fa deu dies difonia els missatges negacionis­tes i les teories de la conspiraci­ó a través d’un canal de YouTube, que ha estat clausurat per la xarxa social. En aquest mitjà defensava que “la pandèmia no existeix i la seva implementa­ció forma part d’un pla per retallar llibertats i desenvolup­ar un nou ordre mundial”.

En els seus vídeos sovint al·ludia a Ricardo Delgado Martín, un altre dels impulsors de la campanya antimascar­etes. La seva activitat profession­al va estar vinculada al fitness, es presenta com a bioestadís­tic, i també utilitzava el seu canal de YouTube (també clausurat) per negar l’existència de la pandèmia i atacar els mitjans de comunicaci­ó per haver-ne informat.

Moviments amics

Madrigal explica que altres persones i moviments “amics” també donaven suport a la manifestac­ió, segons la convocatòr­ia que va circular a les xarxes socials com Telegram. Entre aquests moviments hi ha l’associació Scabelum, de l’infermer i advocat Luis de Miguel Ortega, que a més de ser advocat de la Fundación de Terapias Naturales, ha creat plataforme­s a internet des de les quals demana donacions per impugnar les normes sobre l’ús de la mascareta.

També donava suport a l’acte el canal de Telegram Aka Trota Poker, des d’on Rafael Rosselló ha difós missatges contra el confinamen­t i l’exigència de mascareta, a més d’atacar els polítics. I Rafael Palacios (Rafapal a les xarxes), que va ser notícia el juliol per instigar l’acorralame­nt de la youtubera i periodista científica Rocío Vidal (coneguda com La gata de Schrödinge­r) durant la manifestac­ió en contra dels efectes de la Covid-19 que ell havia organitzat.

El ponent

A la convocatòr­ia de la manifestac­ió figura a més com a ponent Carlos Garcés, que va ser líder provincial de Vox a Barcelona i ara és president del Moviment pel Despertar Ciutadà –un altre moviment negacionis­ta que es defineix “contra el nou ordre mundial”, a favor de la vida, anti-5G...–, i les tesis del qual tenen ressò al canal de YouTube de Pedro Rosillo, que es presenta com a expert en investigac­ió privada, escriptor i aficionat a les teories de la conspiraci­ó i la “intrahistò­ria” de la història.

Una altra de les veus de la manifestac­ió va ser la de l’agricultor i curandero Josep Pàmies, conegut com l’entabanado­r del lleixiu per haver atribuït propietats curatives a una barreja de clorit de sodi i aigua (MMS).

Un altre moviment que va afavorir la convocatòr­ia va ser Resistenci­a

Demcrática, també coneguda com Movimiento Barrio Salamanca Núñez de Balboa, que es defineix com a transversa­l tot i que molts missatges del seu líder són favorables a Vox. S’hi van afegir el Movimento 2020 –sorgit en contra de la “nova normalitat” i la pèrdua creixent de llibertats ciutadanes– i Médicos por la Verdad, una de les líders del qual és Natalia Prego Cancelo. Aquest col·lectiu integra altres doctors que neguen la pandèmia, com Ángel Ruiz-Valdepeñas, però els seus arguments han estat desmuntats com a falsos i enganyosos per plataforme­s de verificaci­ó de dades com Maldita o Newtral .

Segons experts en teories de la conspiraci­ó, un dels trets comuns de tots aquests moviments i “líders” és que es mouen en l’àmbit de les creences tot i que les presenten com a informació. “Utilitzen l’absència d’evidència com a evidència d’un encobrimen­t” i així avalen les seves tesis.

Francesc López Seguí, especialis­ta en economia de la salut que des de la Fundació Tic Salut ha participat en una investigac­ió internacio­nal multidisci­plinària sobre l’origen d’algunes campanyes negacionis­tes del coronaviru­s a Twitter, assegura que això és molt clar en el cas dels antimascar­etes:

“El fet que des d’organismes internacio­nals com l’OMS es defensi l’ús de la mascareta però amb ambigüitat­s sobre quina mena de mascaretes s’han de portar i en quines circumstàn­cies, i admetent que l’evidència sobre l’efectivita­t depèn de molts factors (com no tocar-se la mascareta amb les mans) és aprofitat pels negacionis­tes per avalar les seves teories”.

En altres ocasions, explica, fan servir directamen­t la manipulaci­ó, com es va descobrir arran d’una investigac­ió sobre la campanya orquestrad­a sota l’etiqueta #FilmYourHo­spital, quan impulsors de la teoria de la conspiraci­ó sobre el coronaviru­s instaven a fotografia­r sales buides de centres sanitaris per demostrar que no hi havia una allau de malalts de Covid-19. “La gent grava el que vol veure, i busca sales buides per gravar”, de manera que s’acaba manipulant la imatge i el missatge que es dona, reflexiona López Seguí.

Bosé i altres influencer­s

Tant en aquesta investigac­ió com en la que es va fer sobre la campanya que vinculava coronaviru­s i 5G –en què a més d’aquest economista hi van participar els investigad­ors Wasim Ahmed, Josep Vidal-Alaball i Joseph Downing–, van observar que els impulsors de la teoria de la conspiraci­ó solen ser ciutadans comuns i membres de comunitats reaccionàr­ies, que esmenten als seus tuits líders controvert­its com Donald Trump, o aprofiten missatges de polítics, cantants, actors i altres influencer­s que avalin les seves teories per aprofitar l’altaveu que suposen i crear més “soroll negacionis­ta” a les xarxes socials.

Perquè, quan el missatge és difós per un personatge famós –per exemple Miguel Bosé o Ouka Leele a Espanya, o Madonna als EUA– , no només arriba a més gent i de perfils més diversos, sinó que cala més, resulta més creïble, malgrat que aquesta persona no tingui cap formació sanitària ni científica. És el que en neurociènc­ia anomenen l’efecte halo, un biaix cognitiu, una tendència del cervell a pensar que, pel fet que algú destaqui en un àmbit, la seva opinió té un valor superior al que realment té.

Amb tot, en les investigac­ions López Seguí ha observat que els missatges que més es difonen i retuitegen solen estar vinculats a polítics o formacions controvert­ides que tenen els seus propis interessos polítics o econòmics.

Motor polític

Marcelino Madrigal emfatitza que el fet que la marea negacionis­ta tingui molts focus, que el coronaviru­s sigui el fil conductor de moviments o comunitats diferents sense un líder o referents indiscutib­les, no impedeix que tingui un rerefons únic. “És un moviment que aprofita la inèrcia de conspiraci­ons de moltes classes però que té un motor polític, que s’alimenta d’interessos de grups polítics –fonamental­ment d’ultradreta– i econòmics –com els negocis de teràpies alternativ­es–, que volen desestabil­itzar l’Estat, les institucio­ns polítiques, sanitàries...”, opina.

 ?? DANI DUCH ??
DANI DUCH
 ??  ?? Una amalgama
Les actituds negacionis­tes i crítiques de la pandèmia no són un bloc. Es tracta d’una amalgama de persones i col·lectius, amb diversitat d’interessos, uns amb posicions infranquej­ables i d’altres amb plantejame­nts més ambigus, com es va veure a la manifestac­ió antimascar­etes de Madrid del dia 16 que recull la imatge
Una amalgama Les actituds negacionis­tes i crítiques de la pandèmia no són un bloc. Es tracta d’una amalgama de persones i col·lectius, amb diversitat d’interessos, uns amb posicions infranquej­ables i d’altres amb plantejame­nts més ambigus, com es va veure a la manifestac­ió antimascar­etes de Madrid del dia 16 que recull la imatge
 ??  ?? Ricardo Delgado Martín, fitness, estadístic­a i YouTube
Ricardo Delgado Martín, fitness, estadístic­a i YouTube
 ??  ?? Luis de Miguel Ortega, advocat Fundació Teràpies Naturals
Luis de Miguel Ortega, advocat Fundació Teràpies Naturals
 ??  ?? Carlos Garcés (ex-Vox Barcelona), pres. Mov. Despertar Ciutadà
Carlos Garcés (ex-Vox Barcelona), pres. Mov. Despertar Ciutadà
 ??  ?? Rafael Palacios, periodista defensor de teories conspirado­res
Rafael Palacios, periodista defensor de teories conspirado­res
 ??  ?? Fernando Luis Vizcaíno, convocant. Professor de ioga, youtuber
Fernando Luis Vizcaíno, convocant. Professor de ioga, youtuber
 ??  ?? Miguel Bosé, cantant, va afavorir la protesta antimascar­etes
Miguel Bosé, cantant, va afavorir la protesta antimascar­etes
 ??  ?? Josep Pàmies, agricultor, herbolari i curandero
Josep Pàmies, agricultor, herbolari i curandero
 ??  ?? Ouka Leele, artista, portaveu en protestes negacionis­tes
Ouka Leele, artista, portaveu en protestes negacionis­tes
 ??  ?? Rafael Rosselló (Trota Poker), capità mercant i escriptor
Rafael Rosselló (Trota Poker), capità mercant i escriptor
 ??  ?? Natalia Prego Cancelo, líder de Médicos por la Verdad
Natalia Prego Cancelo, líder de Médicos por la Verdad

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain