La Vanguardia (Català)

El retorn del ‘llop de Wall Street’

Jordan Belfort, que va inspirar el personatge de DiCaprio a ‘El llop de Wall Street’, fitxa per una empresa per aconsellar inversors aficionats

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Com a bon exemple –exemple?– de la idiosincrà­sia dels Estats Units, Jordan Belfort sempre està disposat a nous reptes i a aixecarse després d’una caiguda, encara que sigui de l’abisme infernal.

Belfort, de 58 anys, va assolir notorietat fa uns anys pel seu mal cap, per estirar més el braç que la màniga –sobretot de camisa aliena– i per fer ostentacio­ns d’una vida dissoluta, que si bé va provocar l’enveja aliena, també va atreure l’atenció de l’FBI.

Va tocar el cim mundial perquè Martin Scorsese i Leonardo DiCaprio es van fixar en les seves memòries i van convertir El llop de Wall Street en una mena de llegenda cinematogr­àfica global. El film sobre la crònica de les seves aventures es va estrenar el 2013.

El cas és que aquest corredor de borsa, de pel·lícula fins i tot abans de ser personatge de pantalla, es va passar 22 mesos a la presó –la pena va ser benigna gràcies

Belfort va estar 22 mesos a la presó després de dilapidar més de 180 milions d’euros aliens

a la seva col·laboració– per frau, blanqueig de diner i manipulaci­ó del mercat de valors. Va provocar pèrdues als inversors de més de 180 milions d’euros.

Sens dubte, una bona formació per jugar amb foc i cremar-se.

Ara el llop té una nova vida. Segons va anunciar Raging Bull, plataforma de formació borsària, Belfort ha fitxat per aquesta empresa, des de la qual oferirà consells i lliçons per vídeo als principian­ts que entren en el negoci de la gestió de les accions.

Aquesta plataforma, que ha provocat crítiques per l’alta pressió en les seves tàctiques de venda, està enfocada en els nouvinguts al mercat borsari. Raging Bull ha aconseguit gran popularita­t enmig d’una febre d’inversors aficionats temptats de provar sort.

“Pensem que serà beneficiós per als principian­ts aprendre de l’experiènci­a i convertir-se en agents de borsa més exitosos a llarg termini”, explica Jeff Bishop, cap executiu d’aquesta plataforma, en el comunicat de premsa.

Belfort va construir la seva fortuna –diuen que va arribar a guanyar 9,5 milions d’euros diaris– durant les dècades dels vuitanta i els noranta. En paral·lel, sempre segons les seves memòries, el temps lliure l’ocupava en orgies, prostitute­s, drogues i festes. En ocasions utilitzava nans com a dianes i ximpanzés per repartir el correu a l’oficina. Pràctiques totes que, sens dubte, seran de gran ajuda per a futurs agents de borsa.

Es va construir el seu sobrenom en comerciar amb accions denominade­s penny –que cotitzen per sota d’un dòlar– per a inversors minoristes de la firma Stratton Oakmont, descrita com “la sala de calderes per excel·lència” per la Comissió del Mercat de Valors dels Estats Units, que el va clissar.

El 1999 es va declarar culpable de frau després de manipular els preus de les accions i enganyar els inversors, va ingressar a la presó i li van prohibir associar-se amb qualsevol corredor de borsa, negociant o companyies d’inversió o d’assessoram­ent.

Al comunicat de Raging Bull s’indica que ara “compartirà els seus sectors comercials favorits amb els inversors minoristes, a qui ensenyarà com aprendre dels errors i treure profit de les oportunita­ts”. Aquesta empresa assegura que Belfort no donarà consells sobre estocs específics, companyies o estratègie­s d’empresa.

El film sobre la crònica de les seves aventures es va estrenar el 2013. El 2005, en sortir de la presó, va llançar un negoci d’assessoram­ent d’empreses.

“Els inversors rebran les meves lliçons, amb què sabran què és el que han d’evitar i com capitalitz­ar les seves oportunita­ts”, ha dit Belfort.

Que ve el llop de Wall Street!

 ??  ??
 ?? NANCY KASZERMAN / EFE ?? Jordan Belfort durant la seva intervenci­ó en un acte al Madison Square Garden de Nova York el 2017
NANCY KASZERMAN / EFE Jordan Belfort durant la seva intervenci­ó en un acte al Madison Square Garden de Nova York el 2017

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain