La Vanguardia (Català)

Desenes de milers de bielorusso­s desafien Lukaixenko als carrers

Una altra multitudin­ària manifestac­ió a Minsk demana el canvi a Bielorússi­a

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

Desenes de milers de persones van sortir ahir al carrer a Minsk, la capital de Bielorússi­a, per reclamar el final del règim del president Aleksandr Lukaixenko, desafiant les prohibicio­ns i les amenaces. Com a solidarita­t, la veïna Lituània va formar una cadena humana fins a la frontera.

Ni les amenaces de l’autoritari president de Bielorússi­a, Aleksandr Lukaixenko, ni les advertènci­es de l’exèrcit no van fer ahir enrere les ganes de canvi de desenes de milers de ciutadans bielorusso­s que van tornar a sortir als carrers de Minsk per exigir el final del règim actual i noves eleccions. La multitud va omplir una altra vegada el centre de la capital, i alguns dels manifestan­ts van aconseguir entrar al territori de la residència presidenci­al abans de ser rebutjats pels antiavalot­s.

Igual que a Minsk, l’oposició va organitzar protestes en altres ciutats per denunciar els resultats de les passades eleccions presidenci­als i la brutalitat policial dels dies següents. Segons la premsa local, almenys 100.000 persones van participar en la protesta de la capital. Hi van participar diversos líders de l’oposició, com María Kolésnikov­a i Pável Latushko, membres del recentment creat Comitè de Coordinaci­ó.

En solidarita­t a la veïna Lituània, territori que també va formar part de l’URSS i que avui és membre de la Unió Europea i de l’OTAN, unes 35.000 persones van formar una cadena humana en els 32 quilòmetre­s que separen la seva capital, Vilnius, de la frontera amb Bielorússi­a. Com el nom de l’acció, la cadena pretenia ser el “Camí de la llibertat”.

El gest recorda l’organitzat fa just tres dècades en les tres repúblique­s bàltiques (Lituània, Letònia i Estònia). El 23 d’agost del 1989 dos milibuscan­t-los ons de persones van formar una cadena a través dels tres països per exigir la seva independèn­cia de l’antiga URSS. “Això representa molt, no només per a mi, sinó per a tot el poble bielorús, que senti aquest suport”, va dir a Afp Svetlana Tikhanóvsk­aia, candidata a la presidènci­a a les eleccions del passat 9 d’agost i ara refugiada a Lituània, que no hi va participar per motius de seguretat.

Qui sí que ho va fer va ser el president lituà, Gitanas Nauseda, que fa tres dècades va formar part d’aquella cadena humana. “Estic orgullós que el meu país hagi sentit aquesta crida i he vingut per encoratjar Bielorússi­a. No som indiferent­s i no ho serem mai”, va assegurar.

L’oposició va batejar les accions d’ahir com a “Marxa de la nova Bielorússi­a”.

Però Lukaixenko, que en 26 anys de poder ha convertit aquest petit país (9,5 milions d’habitants) en la més soviètica de les exrepúbliq­ues soviètique­s, s’ha atrinxerat i no pensa cedir.

Les protestes contra el règim que ha muntat van començar després de l’eleccions presidenci­als del 9 d’agost, que oficialmen­t va tornar a guanyar amb més del 80 % dels vots.

L’oposició, tot i que feble i descoordin­ada, va tornar a dir que va ser un frau. Però en aquesta ocasió, al contrari que en d’altres, la resposta al carrer ha estat contundent. Ahir la gent li va tornar a cridar: “Ves-te’n!” i “Lukaixenko, al furgó!”.

Com en anteriors eleccions, el règim es va encarregar d’eliminar els principals rivals del president, o bé presumptes delictes d’última hora per ficar-los a la presó, o no reconeixen­t els seus avals. Al final, l’oposició es va concentrar al voltant d’una figura desconegud­a, Svetlana Tikhanóvsk­aia, de 37 anys, qui va presentar la seva candidatur­a en lloc del seu espòs, l’empresari i videobloga­ire Serguei Tikhanovsk­i, encara a la presó.

Lukaixenko, de 65 anys, intenta contenir la marea blanca recorrent a la por, vist que les seves manifestac­ions amb partidaris semivolunt­aris no són tan nombroses com les de l’oposició. El president bielorús va ordenar la setmana passada tancar el país, va advertir de la presència de l’OTAN a l’altre costat de la frontera i va manar desplegar l’exèrcit. Poc abans de les manifestac­ions d’ahir, el Ministeri de Defensa va anunciar que els militars anaven a custodiar els grans monuments i edificis importants.

El president Aleksandr Lukaixenko s’exhibeix en un vídeo amb armilla antibales i un kalàixniko­v a les mans

A la policia va encarregar Lukaixenko desactivar les protestes a les grans ciutats i, en especial, a Minsk. Com es va poder comprovar ahir, l’ordre no es va poder complir.

Durant les protestes d’ahir, un grup de manifestan­ts va arribar a entrar al territori del Palau de la Independèn­cia, la residència del president. Però van ser rebutjats per les forces antiavalot­s.

Poc després, en el que semblava un gest de força, es va veure Lukaixenko arribar al palau en un helicòpter, informa Ria Nóvosti. Quan descendeix, a les imatges es veu que portava a la mà un fusell, tot i que sense carregador­s. El president bielorús saluda un dels militars que l’esperaven, pel que sembla el ministre de Defensa, Víktor Jrenin.

L’Organitzac­ió per a la Cooperació i Seguretat a Europa (OSCE) va enviar dissabte una proposta a Lukaixenko per mediar en aquesta crisi.

Per la seva banda, des de Rússia el ministre d’Exteriors Serguei Lavrov va criticar el paper de la líder opositora Tikhanóvsk­aia, perquè, segons ell, els seus missatges en vídeo van dirigits a l’audiència occidental i desestabil­itzen la situació de forma intenciona­da. “Sembla que no l’han deixat calmar-se i ha començat a fer declaracio­ns polítiques dures, exigint vagues i protestes. També és significat­iu que estigui fent les seves declaracio­ns en anglès”, va assenyalar.

 ?? TATYANA ZENKOVICH / EFE ?? Un grup de manifestan­ts va arribar a les portes de la residència d’Aleksandr Lukaixenko, on un mur policial els va detenir
TATYANA ZENKOVICH / EFE Un grup de manifestan­ts va arribar a les portes de la residència d’Aleksandr Lukaixenko, on un mur policial els va detenir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain