La Vanguardia (Català)

La pandèmia s’accelera a tot Europa, en especial a Espanya

És el país que encapçala la llista de contagis per 100.000 habitants, seguit de Malta, Luxemburg, Romania, França, Croàcia i Bèlgica

- FONT: SUSANA QUADRADO

La pandèmia del coronaviru­s està accelerant la seva propagació a gairebé tot Europa. Amoina i molt que alguns països arribin al setembre –quan confluirà la tornada a la feina amb la de l’escola i estarà a punt d’entrar la grip, a l’octubre– en circumstàn­cies epidemiolò­giques pitjors de les que tenien al juny. És el cas d’Espanya, al capdavant en el nombre de positius els últims 14 dies. Però també de França.

Fins i tot fent-ho a una velocitat i incidència diferents, i davant l’evidència que Espanya està lamentable­ment més afectada que la resta, la pujada del tant per cent de positivita­t és pràcticame­nt generalitz­ada a tot el continent. Es dispara a Luxemburg, Malta, Romania, Croàcia o Bèlgica. A Alemanya o Itàlia també puja, encara que parteixen d’una situació millor: aquesta setmana han activat totes les alertes quan han vist escalar les xifres del contagi a nivells de fa tres mesos.

Les últimes dades publicades pel Centre Europeu per al Control i la Prevenció de Malalties (ECDC) referides a aquest dissabte 22 d’agost fan palès que el virus circula, si bé els experts no es posen d’acord a concloure si som o no davant una segona onada de la pandèmia.

La Covid-19 castiga determinad­es zones més que d’altres als països més afectats. Per exemple, ara mateix la Comunitat de Madrid està pitjor que Catalunya. El perill arriba quan es comença a detectar transmissi­ó comunitàri­a: és a dir, quan el contagi ja ha passat de casos concrets o brots, ara en persones joves i asimptomàt­iques (entre les quals s’està mostrant majoritari), a altres de més vulnerable­s i no relacionad­es tan directamen­t. Llavors els malalts arriben als hospitals. Es calcula que un 13% poden desenvolup­ar complicaci­ons greus.

A Espanya, el nombre d’hospitalit­zats aquest divendres era de 4.703 (541 en ucis). A França, on la taxa d’incidència del virus ha augmentat un 42% en una setmana, la xifra d’ingressats era gairebé idèntica: 4.745 (379 en ucis).

Segons l’ECDC i les seves dades referides al nombre de positius detectats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants, els sis països amb més incidència serien Espanya (152,7), Malta (121,2), Luxemburg (96,3), Romania (87,2), França (59,8), Croàcia (57,8) i Bèlgica (56,2). Al voltant dels 30 casos per cada 100.000 hi ha Suècia, Àustria, Txecoslovà­quia o Islàndia. Alemanya registra un 19,6; Itàlia, un 13,3; i Portugal, un 26.

Crida especialme­nt l’atenció la situació del Regne Unit, amb 22,3 casos per cada 100.000 habitants els últims 14 dies. Es dona la circumstàn­cia que els britànics ocupen la segona posició en el total de contagis a Europa d’ençà que va començar la pandèmia, al costat d’Espanya (que va la primera en aquesta llista), per sobre d’Itàlia, França i Alemanya. Cal tenir en

 ?? PASCAL GUYOT / AFP ?? Festa rave al parc nacional de Cévennes (França) el dia 10 passat
PASCAL GUYOT / AFP Festa rave al parc nacional de Cévennes (França) el dia 10 passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain