La Vanguardia (Català)

El Bayern conquereix la sisena Champions

Els bavaresos conquereix­en Europa davant un PSG en què no brillen les estrelles

- CARLOS NOVO

El Bayern ha tornat. El gegant bavarès va recuperar el tron del futbol europeu i va esvair el somni del PSG en una final marcada pels nervis i imprecisio­ns en el primer temps i millor jugada pels alemanys en el segon, on va prevaler el seu joc col·lectiu. El campió alemany no va ser la piconadora d’altres dies, però s’emporta el triplet. El PSG va tenir ocasions de sobres per guanyar, però el van perdre els seus errors en la rematada, pecat mortal en cites d’aquest voltatge. Neuer va neutralitz­ar el millor Neymar i Mbappé no va estar a l’altura de la seva fama. Cap de les estrelles del PSG no hi va deixar el seu segell. El Bayern sempre torna.

Els dos entrenador­s es guardaven una sorpresa. Al Bayern Perisic va guardar banqueta en benefici de Coman. Va ser una jugada mestra perquè el francès, format a les files del PSG, va desequilib­rar la final. El futbol té aquestes coses. El PSG tenia al seu planter el que havia anat a trobar fora a cop de talonari. Coman es va fer l’amo del partit en el segon temps, en què durant el primer quart va ser un punyal per la seva banda. Va marcar l’1-0 i va provocar dues ocasions més. Per a sorpresa de tothom Flick el va substituir quan estava en plena excitació, convertit en el pitjor malson dels francesos.

Al PSG la sorpresa de Tuchel va ser posar en acció Keylor Navas a la recerca de la seva quarta Champions. El costa-riqueny sortia d’una lesió muscular i pocs confiaven que es recuperés a temps.

El Bayern va ser el Bayern de tota la vida. Amb les seves moltes virtuts i els seus pocs defectes. No sap jugar d’una altra manera. Des del xiulet inicial va buscar la porteria contrària amb molta gent. Ataca per onades. Quan no sap què fer, fica una centrada a l’olla des d’un costat. Thiago va marcar el tempo del joc. El Bayern no sol baixar el pistó perquè es desplega sempre amb una energia que sembla inesgotabl­e.

El PSG va semblar entendre la superiorit­at física dels bavaresos i li va plantejar la batalla a la seva manera. Tuchel va ordenar una pressió només fins al mig camp i va deixar avançar el quadre alemany per agafar-lo a la contra amb la velocitat de Di María i l’habilitat de Neymar i Mbappé.

Després d’un primer quart d’hora on gairebé no va passar res, el pla de joc de Tuchel va semblar funcionar. El Bayern tenia més la pilota però el PSG va començar a encadenar ocasions al contraatac. Mbappé va fallar la primera i als 18 minuts Neymar va tenir el gol a les seves botes. Mpabbé li va filtrar una passada meravellos­a i va deixar el brasiler davant Neuer, que dues vegades, primer amb la mà i després amb el peu, va evitar el gol.

Com que el futbol no espera ningú, tres minuts després va tenir la seva ocasió Lewandowsk­i, que intervé poc en el joc, però se les compon com ningú per treure’s de la màniga rematades verinoses en un vist i no vist. El polonès va aparèixer com del nores a l’àrea de Navas i va deixar anar una rematada que va superar el porter, però es va estavellar al pal quan els bavaresos ja cantaven el gol.

Ja no hi va haver gaires més ocasi

LA CLAU El joc col·lectiu dels alemanys va superar un PSG que va pagar molt car el poc encert davant Neuer

LA PARADOXA Neymar se’n va d’aquesta Champions amb la sensació d’haver estat el millor i no haver pogut marcar

ons clares a la resta del primer temps, en què es va lesionar Boateng i va entrar Süle. Ander Herrera en va tenir una i no va pegar bé a la pilota com Lewandowsk­i no va aconseguir un cop de cap fort. La més clara la va tenir Mbappé en el minut 45 després d’un error del Bayern a la sortida de la pilota. Mbappé va xutar tovet i tot va quedar en un ensurt per a Neuer.

La segona part va començar amb un parell d’entrades molt dures a Neymar, un avís per a navegants. El ritme semblava més baix però el Bayern va trobar el seu gol als 59 minuts, en una centrada de Kimmich i un cop de cap de Coman que va guanyar l’esquena a Kehrer. Coman no és precisamen­t un rematador de cap. El gol va atordir el PSG. El Bayern va poder matar-lo en els cinc minuts següents, però va fallar un parell d’ocasions. Va reaccionar Tuchel donant entrada a Verratti per comandar les operacions. Flick va respondre amb Perisic i Coutinho per Gnabry i Coman!

L’última mitja hora va ser del PSG, però ni Neymar ni Mbappé no estaven fins. Marquinhos va tenir la millor ocasió, però al Bayern el va salvar el peu de Neuer. Va tenir l’empat Choupo-Moting en el temps afegit, però els miracles són miracles perquè passen molt poc. El Bayern, tan alemany, ja té la seva sisena orelluda.

?? MATTHEW CHILDS / AFP ?? Els jugadors del Bayern celebren el triomf amb la copa