La Vanguardia (Català)

ESTAMPIDA MORTAL AL PERÚ

Les víctimes participav­en en una festa clandestin­a

- LIMA

La intervenci­ó de la policia per posar fi a una festa il·legal a Lima (Perú), d’acord amb les prohibicio­ns establerte­s per combatre la Covid-19, va acabar en tragèdia. El centenar llarg de persones que hi havia al local van intentar fugir per evitar l’arrest, i en l’estampida van morir almenys tretze persones.

Una festa il·legal que no complia les normes del confinamen­t va acabar en tragèdia a Lima. Almenys tretze persones van morir i sis més van resultar ferides, tres de les quals eren policies, quan intentaven escapar-se d’una festa clandestin­a a la capital peruana. Els participan­ts de la rave es van abraonar cap a la sortida quan la Policia Nacional del Perú va arribar al local, cosa que va provocar una estampida humana.

Les morts van tenir lloc dissabte a la nit quan bona part dels prop de 120 assistents a una festa es van atropellar els uns als altres i van quedar atrapats i aixafats entre la porta d’ingrés al local i una escala.

El Ministeri de l’Interior peruà, que va detenir vint-i-tres persones, va voler aclarir en un comunicat que la Policia no va utilitzar en cap moment armes o gasos lacrimògen­s per desallotja­r el local on se celebrava la festa, com van explicar alguns veïns de la zona als mitjans locals. El ministre de l’Interior, Jorge Montoya, va confirmar que els propietari­s del local, un matrimoni, han estat detinguts.

A Lima el toc de queda nocturn està en vigor des de les 22 hores fins a les 4 hores. La intervenci­ó policial es va fer una hora abans que comencés el toc de queda perquè les reunions familiars i socials estan prohibides com a part de les mesures dictades pel Govern per evitar més contagis de la Covid-19.

La festa tenia lloc al segon pis d’un local anomenat Thomas Restobar, localitzat al populós districte de Lima de Los Olivos, al qual es va presentar la policia davant les trucades dels veïns. Els policies van trobar uns 120 individus en un espai reduït, segons va explicar el comandant general la Policia, Orlando Velasco.

Per evitar que els detinguess­in, els assistents van mirar d’escaparse per l’única escala que conduïa a la sortida, situada al pis inferior, i van provocar una allau en què la gent va quedar atrapada els uns a sobre dels altres. “Al final de les escales hi havia una porta metàl·lica que s’obria cap a dins. En aquestes circumstàn­cies, les persones es posen nervioses i a alguns dels que començaven a escapar-se se’ls va tancar la porta. A causa de la desesperac­ió generalitz­ada van quedar atrapats, també el nostre capità i dos policies més”, va explicar Velasco.

De les tretze víctimes, només una va morir al lloc dels fets; les altres dotze van morir en el trasllat a diferents clíniques de la capital peruana, segons va detallar el general de la Policia.

Velasco també va explicar que els agents van haver d’utilitzar un vehicle amb sogues per arrencar la porta metàl·lica i així poder alliberar els morts i els ferits.

El Perú és el sisè país del món i el segon de Llatinoamè­rica amb més casos confirmats de coronaviru­s (585.000 contagiats) i ja supera els 27.400 morts.

 ?? LUKA GONZALES / AFP ??
LUKA GONZALES / AFP
 ?? DIEGO VERTIZ / AP ?? La policia trasllada un cadàver a les portes del local de la festa
DIEGO VERTIZ / AP La policia trasllada un cadàver a les portes del local de la festa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain