La Vanguardia (Català)

“En Donald és cruel”, diu Maryanne Trump Barry

-

alguns dels fills del president. La seva neboda Mary Trump, autora del llibre Too much and never much (Massa i mai suficient), que porta com a subtítol Com la meva família va crear l’home més perillós del món, no està convidada però ja s’ha fet sentir. Més exactament, ha donat la paraula sense el seu permís a la seva tia, la germana del president, Maryanne Trump Barry, de 83 anys.

Donald Trump “no té cap principi, cap”, afirma la germana gran del president en un enregistra­ment realitzat per Mary Trump el 2018 i facilitat per ella mateixa a The Washington Post per provar la procedènci­a d’algunes de les seves afirmacion­s al llibre, com ara que el president va pagar un altre estudiant perquè fes per ell l’examen d’accés a la universita­t. D’acord amb la llei de Nova York, és legal gravar converses privades si una de les parts implicades hi està d’acord (el president, de fet, ho feia sovint com a empresari).

“És la falsedat de tot això. La falsedat i la crueltat. En Donald és cruel”, comenta amb repulsa Trump Barry, jutgessa federal jubilada. “Estic parlant amb massa facilitat, però... Els canvis en les seves històries, la falta de preparació, les mentides... ‘els maleïts tuits’”, diu a la seva neboda. En un altre moment, es declara sorpresa per haver sentit dir al seu germà a Fox News, en plena polèmica per la seva política de separació de famílies immigrants, que potser l’hauria de portar a la frontera. “No ha llegit les meves opinions?”, es planteja. “Què ha llegit?”, li respon Mary Trump. “Res, no llegeix res”. La germana del president explica, per exemple, la sorpresa que es va endur en Donald quan li va dir que no veia Fox News ni la tele en general i que es dedicava a llegir a les nits: “De debò no veus la Fox?”.

El silenci mantingut pel clan Trump sobre la seva vida familiar trencat estrepitos­ament per la publicació del llibre de Mary Trump, psicòloga i filla d’en Fred, de la mort del qual, alcoholitz­at, ella n’acusa al tracte que li van donar el seu avi i germans. Un altre d’ells, Robert Trump, que va tractar sense èxit d’impedir que l’obra veiés la llum, va morir la setmana passada als 71 anys. En un acte privat sense precedents a la Casa Blanca, el president va fer-hi el seu funeral divendres. La seva germana Maryanne no va anar al servei. Ahir es va mostrar indiferent a la divulgació dels enregistra­ments. “Cada dia és una cosa nova, a qui li importa. Trobo a faltar el meu germà i continuo treballant dur pel poble americà”, va dir en un comunicat. “No tothom hi està d’acord però els resultats són obvis. El nostre país aviat serà més fort que mai”.

ALDARULLS RACIALS Els republican­s conviden la parella que va treure les armes a un grup de manifestan­ts

"NO TÉ PRINCIPIS” Mary Trump publica gravacions amb durs comentaris de la seva tia sobre el president

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain