La Vanguardia (Català)

La germana de Kim Jong-un ja és la número dos del règim nord-coreà

La germana del dictador guanya més poder dins de l’economia i l’exèrcit

- ISMAEL ARANA Hong Kong. Correspons­al

No fa tant, amb prou feines un parell d’anys, es descrivia Kim Yojong com la “cara amable” del règim nord-coreà. D’altres la presentave­n com la “princesa discreta” del règim del dictador Kim Jong-un. Avui, els serveis de seguretat sudcoreans asseguren que aquesta dona de 30 anys ja és “de facto la segona al comandamen­t” del país comunista, un paper que s’hauria vist reforçat fa poc després de rebre nous poders per obra del seu germà.

Els legislador­s sud-coreans van conèixer la informació aquesta setmana a través de l’agència d’espionatge local. Segons el parlamenta­ri Ha Tae Keung, el dictador hauria transferit a la seva germana i altres alts funcionari­s “una mica més de la seva autoritat en comparació amb la que ja tenien” en camps com l’econòmic i el militar. Tanmateix, va voler deixar clar que Kim Jongun manté “el poder absolut”. Entre les competènci­es que ara exercirà la germana hi ha la de guiar les relacions del país amb Corea del Sud i els Estats Units, vitals per als seus interessos.

El suposat gest del dictador ha desfermat les especulaci­ons sobre els motius subjacents a la decisió. Per l’agència d’intel·ligència, la transferèn­cia de poder pretén alleugerir la càrrega de feina derivada del seu mandat i “evitar la culpabilit­at en cas d’un fracàs de la política”. Això sí, insisteixe­n a dir que la delegació de responsabi­litats no està lligada a la salut del líder o a un possible pla de successió.

Kim Yo-jong va saltar a la fama mundial el 2018 quan va representa­r el seu país als Jocs Olímpics d’hivern celebrats a Pyeongchan­g. Va ser el primer cop que un membre de la dinastia Kim posava els peus a territori sud-coreà des del final

El dictador ha convocat al gener un congrés del partit en el context d’una crisi econòmica aguda

de la guerra el 1953. Un any més tard, se la va poder veure amb el seu germà durant la cimera fracassada celebrada amb Donald Trump a Hanoi. Després de diversos mesos sense notícies seves després del fiasco, va reaparèixe­r fa uns mesos llançant missatges contundent­s contra Corea del Sud i la seva permissivi­tat amb els desertors que llancen pamflets propagandí­stics al Nord. La picabarall­a va acabar amb la sorprenent voladura de l’oficina d’enllaç conjunta de la localitat fronterera de Panmunjom.

L’informe recent dels serveis d’intel·ligència sud-coreans –protagonis­tes de grans encerts i també d’errades manifestes– arriba poc després que el líder convoqués un inusual congrés del Partit dels Treballado­rs per al gener en què dissenyara­n un nou pla quinquenna­l per a l’economia.

En un comentari poc habitual, l’agència estatal nord-coreana va afirmar que, per “situacions internes i externes greus i diversos reptes inesperats” (la pandèmia, les recents inundacion­s o les sancions internacio­nals), l’economia del país s’ha endarrerit. Només amb la Xina, el seu principal soci comercial, els intercanvi­s es van reduir un 67% fins als 412 milions de dòlars en la primera meitat d’any, segons dades publicades dijous per la KITA.

Diversos analistes han assenyalat la importànci­a que el congrés se celebri al gener, mes en què està previst que prengui possessió del càrrec el guanyador de les eleccions dels Estats Units d’aquest any. Creuen que podrien aprofitar el moment per establir les seves línies estratègiq­ues d’actuació en funció del candidat que s’imposi.

 ?? POOL / GETTY ?? Kim Yo-jong, abans la “princesa discreta”, ara número dos del règim
POOL / GETTY Kim Yo-jong, abans la “princesa discreta”, ara número dos del règim

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain