La Vanguardia (Català)

Cs espera que Sánchez retiri les tesis d’Iglesias per pactar els comptes

El partit d’Arrimadas vol uns pressupost­os “moderats i pragmàtics”

- LEONOR MAYOR ORTEGA

Ciutadans vol encarar el nou curs polític amb esperit negociador i es planteja asseure’s a parlar amb Pedro Sánchez i amb la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, per mirar de de pactar uns pressupost­os “moderats i pragmàtics” que estiguin a “l’altura de les circumstàn­cies” davant “una emergència sanitària com l’actual”.

Els d’Inés Arrimadas només posen una condició: que aquests comptes per a l’any que ve no recullin les tesis de Pablo Iglesias. “Treballare­m nit i dia perquè no siguin uns pressupost­os bolivarian­s”, assenyalen des de la formació taronja, tot i que també reclamen al Govern “sinceritat” en les negociacio­ns i la participac­ió “de l’oposició i els agents socials”.

Des del partit d’Arrimadas recorden que Espanya té un panorama molt negre al davant amb “les pitjors previsions econòmique­s”. “Segons el Fons Monetari Internacio­nal (FMI), l’atur es podria disparar fins a superar el 20%, el producte interior brut (PIB) ha caigut un 22% i s’han perdut més d’un milió de llocs de treball”, indiquen.

Per Ciutadans, la situació és d’“emergència econòmica nacional” i, en conseqüènc­ia, aquests “seran els pressupost­os més importants de la democràcia, de manera que seria una greu irresponsa­bilitat –subratllen– permetre que quedessin en mans de Gabriel Rufián i Arnaldo Otegi”.

Sánchez no amaga l’interès que té per estrènyer encara més els lligams que el van unir a Ciutadans durant l’estat d’alarma. La formació taronja va donar suport a les pròrrogues del confinamen­t i, en alguna ocasió, amb els seus deu vots va treure les castanyes del foc al president del Govern central, que es va veure en un compromís per guanyar la votació davant la negativa del PP, Vox i ERC de donar suport a la prolongaci­ó d’aquell estat d’alarma.

El president vol asseure’s a parlar amb els d’Arrimadas per mirar d’incorporar-los a aquest gran pacte pressupost­ari que espera tancar aquesta tardor. Tot i això, és conscient de les dificultat­s que implica fer posar d’acord Cs amb Unides Podem, ja que les mesures econòmique­s d’uns i altres són com l’aigua i l’oli. Al Goeleccion­s vern central també són conscients que els deu escons dels taronges els poden fer un gran servei, però en cap cas no poden prescindir dels 35 vots d’Unides Podem, que a més ara forma part de l’Executiu.

Això sí, per a Ciutadans, fer el pas de tancar un acord pressupost­ari amb els socialiste­s també pot tenir conseqüènc­ies polítiques difícils d’esquivar. Després de la sortida d’Albert Rivera, que va deixar de presidir el partit al novembre quan va perdre quaranta escons en la repetició electoral, Arrimadas va agafar les regnes de la formació i va impulsar un tomb cap al centre que li ha permès compatibil­itzar els seus acords puntuals amb Sánchez amb els pactes estables de govern que manté amb el PP a Andalusia, Madrid, Castella i Lleó, Múrcia i alguns ajuntament­s.

Arrimadas vol mantenir aquests equilibris i insisteix que en cap cas Ciutadans no es convertirà en un soci estable de l’Executiu de Sánchez. Però caldrà veure com s’agafa el PP de Pablo Casado aquests acords pressupost­aris entre els seus aliats taronges, amb qui es va presentar en una llista conjunta a les

al País Basc del 12 de juliol i qui podria repetir alguna mena d’acord per presentar-se als comicis catalans, que podrien estar a la cantonada. Casado ja ha avisat que no entrarà a pactar els comptes de Sánchez sota cap circumstàn­cia.

Un distanciam­ent entre Ciutadans i el PP esperonari­a el fantasma de la ruptura a la Comunitat de Madrid, on les relacions del Govern bicolor han estat bastant tenses. La presidenta popular madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, ja va amagar d’avançar les eleccions durant el moment àlgid de la crisi del coronaviru­s i caldria veure quin seria el resultat d’uns nous comicis per a Cs, que no ha deixat de caure a les enquestes des de la sonada patacada electoral del novembre passat.

En principi, la direcció de Ciutadans celebra el seu gir al centre, però al partit hi ha dubtes sobre aquesta nova estratègia. El 17 de

EQUILIBRIS Ciutadans vol preservar els pactes amb el PP i no serà un soci estable del PSOE

EXPECTATIV­ES Quadres intermedis no comparteix­en l’“optimisme” que prodiga la direcció

juliol, l’executiva de la formació taronja va celebrar una reunió secreta a Madrid i alguns quadres intermedis, principalm­ent diputats autonòmics, van expressar inquietud pel “triomfalis­me” que prodiga la cúpula del partit. Aquests crítics no comparteix­en l’“optimisme” de la direcció, no veuen que Ciutadans hagi recuperat el protagonis­me polític com pretenen des de dalt i tenen por d’un altre fracàs en aquestes eleccions catalanes –encara sense data–, que s’afegiria al que van experiment­ar a les gallegues del 12 de juliol, en què Ciutadans es va quedar sense representa­ció.

 ?? EP ?? La líder de Ciutadans, al març, amb l’equip amb què va guanyar les primàries del partit
EP La líder de Ciutadans, al març, amb l’equip amb què va guanyar les primàries del partit

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain