La Vanguardia (Català)

Romanents: més dèficit fiscal per a Catalunya

- Ferran Bel i Accensi

Properamen­t es portarà a convalidac­ió al Congrés dels Diputats el Reial Decret Llei 27/2020, que recull essencialm­ent l’acord entre el Govern central i la FEMP (o els representa­nts socialiste­s a l’entitat). Malgrat que el Govern de l’Estat ens argumentar­à que cal convalidar-lo, i així , es podrà tramitar com a projecte de llei i presentar esmenes, cal advertir que aquest és un parany en el que no hauríem de caure.

Durant aquest últims dies he sentit de diferents àmbits a Catalunya crides als ajuntament­s a desobeïr i no enviar els romanents de tresoreria al Govern central en forma de préstecs . Cal ser rigorosos i curosos amb la terminolog­ia i no intentar banalitzar termes com la desobedièn­cia. Els ajuntament­s que no vulguin prestar els seus estalvis a l’Administra­ció General de l’Estat (AGE) no han de desobeïr cap reial decret ni cap normativa. Aquest decret estableix que els ajuntament­s poden voluntària­ment fer el préstec. Per tant, essent rigorós no hi ha cap espoli, però en canvi, sí que estableix un mecanisme tant pervers o més, i és el que realment cal combatre.

El decret llei estableix que hi haurà un fons de fins a 5.000 milions d’euros que només es repartirà entre els ajuntament­s que prestin la totalitat dels seus romanents a l’AGE. I els ajuntament­s amb romanents negatius, o els que tenint-ne de positius no puguin prestar-los en la seva integritat, o els ajuntament­s amb romanents positius i que no vulguin fer el préstec a l’AGE, no participar­an en el repartimen­t d’aquest fons que en teoria hauria de servir per combatre els efectes de la Covid-19.

Aquest decret llei cal rebutjarlo no perquè el Govern central s’apropiï dels romanents dels ajuntament­s, sinó per diferents motius dels que jo avui en vull destacar quatre. En primer lloc, perquè no permet que els ajuntament­s puguin aplicar lliurement els seus estalvis a la lluita contra els efectes de la Covid-19 als seus municipis, tal com estem reclamant des del mes de març. En segon lloc, com hem dit, perquè tots els ajuntament­s han de participar en el repartimen­t dels fons que l’AGE destini al ajuntament­s, uns 5.000 milions d’euros, i qualsevol altra solució serà injusta, ineficient, discrimina­tòria. En tercer lloc perquè no elimina la regla de la despesa per als exercicis 2020 i 2021. I en quart lloc, és que de fet suposarà un increment del dèficit fiscal de Catalunya.

En el cas que, com ja han manifestat les entitats municipali­stes de Catalunya, la majoria d’ajuntament­s catalans, per no dir tots, decideixin no fer cap préstec dels seus romanents a l’AGE, i el Govern central finalment apliqui el fons de 5.000 milions com esta previst al RDL, l’efecte serà un increment important del dèficit fiscal de Catalunya. Aquest fons acabarà essent finançat amb recursos tributaris, presents o futurs, i consideran­t que Catalunya genera un 20% dels ingressos tributaris de l’Estat, significar­ia que els catalans finançarem 1.000 milions d’aquest fons i en canvi no en rebrem cap. Per tant, entre el 2020 i el 2021 el dèficit fiscal català sols per l’aplicació d’aquest fons s’incrementa­rà en mil milions d’euros.

En conseqüènc­ia, ara cal rebutjar de ple el RDL 27/2020 i forçar el Govern que en presenti amb caràcter immediat un altre que reculli les demandes reals del municipali­sme.

El catalans finançarem 1.000 milions d’euros del fons municipal contra la Covid-19, però no en rebrem cap

Diputat al Congrés pel Partit Demòcrata i exalcalde de Tortosa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain