La Vanguardia (Català)

Trump, cap a la remuntada

El president serà el protagonis­ta absolut de la convenció republican­a que comença avui

-

Gairebé sense solució de continuïta­t, després de la Convenció Nacional Demòcrata que va proclamar candidat a la presidènci­a dels Estats Units Joe Biden, comença avui el conclave republicà en una convenció en què el president Trump serà onmipresen­t: hi intervendr­à cada una de les quatre jornades, amb l’objectiu clar d’invertir la tendència i remuntar els sondejos que li auguren la derrota al novembre.

Els republican­s volen celebrar una convenció que superi la demòcrata, considerad­a un èxit malgrat les limitacion­s i la virtualita­t que va exigir el coronaviru­s, sense públic i amb intervenci­ons gravades. Trump vol fer el contrari. Com que no ha estat possible la gran convenció que ell desitjava per rebre un bany de masses, vol sorprendre els votants i els espectador­s i provocar la indignació dels demòcrates, dos trets que defineixen el seu estil polític. Per això, els republican­s han programat discursos en directe, així com intervenci­ons de ciutadans afavorits per les seves polítiques o que en són defensors, com la parella de Saint Louis processada per apuntar amb una arma des de la porta de casa seva els manifestan­ts del Black Lives Matter.

Els estrategs republican­s desitjarie­n que Trump se centrés en la pandèmia i en la situació econòmica, els dos problemes que més preocupen el país, però caldrà veure fins a quin punt el president prefereix aprofundir en les seves acusacions d’aquests últims dies en el sentit que una victòria de Biden seria el caos per als Estats Units perquè suposaria l’arribada al poder de l’“esquerra radical”. Trump necessita una convenció poc convencion­al, que provoqui els demòcrates, mobilitzi els seus votants –en especial, l’elector blanc i rural i les mestresses de casa dels suburbs– i convenci la ciutadania que la seva Administra­ció l’ha beneficiat. Per això intervindr­à cada dia de la convenció, sigui per homenatjar metges i infermeres per la seva feina contra la Covid-19, sigui per lloar la tasca dels cossos policials. Però que ningú no esperi autocrític­a.

Amb seu física però sense gairebé assistents a Charlotte (Carolina del Nord), la convenció tindrà un escenari inesperat: la Casa Blanca. Des d’allà intervindr­à Melania Trump dimarts i des d’allà el candidat pronunciar­à el seu discurs d’acceptació dijous. Alguns experts governamen­tals han expressat dubtes ètics sobre l’ús d’una propietat federal, com és la Casa Blanca, amb finalitats partidiste­s, encara que fa mesos que Trump utilitza la sala de premsa per fer mítings electorals i desqualifi­car els rivals. El 1940, el president Roosevelt va acceptar la nominació del seu partit des de la Casa Blanca a través de la ràdio.

El lema de la convenció és “Honrant la gran història americana”, intentant recuperar el “Tornar a fer Amèrica gran” de la campanya de Trump el 2016. El moment electoral és complex i preocupant per al president. Arriba a aquest conclave republicà amb la pandèmia desbocada, amb un altre dels seus antics assessors acusat d’estafa, amb les enquestes clarament desfavorab­les i, en les últimes hores, amb dures crítiques fins i tot de la seva germana gran. Trump és l’antítesi de Biden. No té ni la seva empatia ni la seva experiènci­a, però encara no ha estat derrotat. El candidat demòcrata va prometre la setmana passada “treure els Estats Units de la foscor” de l’era Trump. Com a resposta, el candidat republicà plantejarà les eleccions entre dues visions radicalmen­t diferents del futur del país. Per això apel·larà a la que denomina “majoria silenciosa” recordant-li que ell és “l’últim que separa el somni americà de l’anarquia total, la bogeria i el caos”.

Des del 1912, només cinc dels catorze presidents en exercici no han aconseguit ser reelegits. Trump no vol augmentar la llista i per això pretén que la convenció sigui un espectacle viu i en directe que mantingui mobilitzat­s els seus votants i n’atregui de nous. No preveu la derrota i per això no té rubor a declarar que no l’acceptarà si és per un resultat ajustat. Aquesta setmana és la seva gran oportunita­t i la del Partit Republicà per invertir la tendència i evitar una derrota el 3 de novembre.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain