La Vanguardia (Català)

Els tristos privilegis

- Joana Bonet

Aquella vida de caceres i rifles, caps de senglars dissecats, passejos aristocràt­ics en finques amb noms persuasius com La Garganta, allà es van conèixer Joan Carles i Corinna. Va ser al latifundi entre Ciudad Real i Còrdova on la dona, avui terribleme­nt odiada, va enlluernar el rei d’abans amb els seus coneixemen­ts de tir. Que estrany que resulta per a la majoria de mortals imaginar les corts europees perseguint perdius i provocant converses galants. La seva manera de beure, badallar, lligar parlant d’armeries és pròpia d’escollits, la majoria d’ells, amb històries de família complicade­s. De les revelacion­s de Corinna Larsen, l’última a la BBC, emergeix una vida de luxe i secrets, de casetes de l’amor, viatges a la Polinèsia, amants i comptes de diners saudites. De doble vida. De falsa pantomima. Alfonso Guerra va dir a la Ser: “La història

Amb “Botsuana i perdó” es va trencar la màgia, l’acord tàcit de no molestar

de Joan Carles I no es pot quedar en una pàgina de successos”. Però la realitat és tossuda.

M’evoca alguna cosa de Corinna la història novel·lada per Dominick Dunnea Las dos señoras Grenville (Libros del Asteroide), inspirada en un fet real: Ann Eden, excorista, es va casar amb el banquer Billy Woodard, però quan demana el divorci, ella li dispara i el mata. No la van condemnar mai. La família, educadíssi­ma, va evitar el tràngol als fills de veure empresonad­a la mare. És una magnífica crònica de la decadència de l’alta societat nord-americana dels anys quaranta que podria ser actual: “El 60% de les terres de la ribera nord estaven en mans dels presents. Sabia per endavant les seves biografies: velles històries de pares suïcides, fills en psiquiàtri­cs, divorci, depravació, beguda, depressió, morts, avions estrellats, iots enfonsats o caigudes de cavalls. Però amb quanta elegància es comportave­n. L’Ann estava fascinada davant l’aristocràc­ia que transmetie­n tots ells”.

L’opinió pública es reparteix entre els qui reclamen la república i els qui senten compassió per Joan Carles I i lloen el seu llegat. A diferència de països amb polítiques progressis­tes com Noruega, Dinamarca o Suècia, on l’encaix sembla millorar les seves democràcie­s, la monarquia espanyola va perdre la seva inviolabil­itat a “Botsuana i perdó”. Allà es va trencar la màgia, l’acord tàcit de no molestar, de fer els ulls grossos, de callar un sistema corrupte de comissions i comptes estrangers. Va saltar pels aires. Va obligar el fill a repudiar el pare. Però també mostra la tragèdia que envolta el món dels privilegis, ranci i falset, solitari, descompost. En formava part no només l’emèrit, sinó un voluminós cor d’aduladors.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain