La Vanguardia (Català)

Sorra i diners

- Glòria Serra

En un estiu sense viatges que no siguin a poques hores de casa, endreçar les fotografie­s i els àlbums físics i digitals és un petit consol. Poques fotografie­s vaig fer als Emirats Àrabs, un seguit de micropaïso­s encalçats pel desert i que semblaven l’invent poc realista d’un especialis­ta en cinema de Bollywood. A banda de la devastador­a diferència entre els ciutadans dels Emirats i aquells que els serveixen, sense dret pràcticame­nt a res, i les exagerades comoditats que els converteix­en en nens aviciats, em va semblar que estaven condemnats per la maledicció del petroli.

A Abu Dhabi vaig conèixer una britànica que hi vivia gairebé des que va acabar el protectora­t del Regne Unit, seguint el seu marit, que hi va ser destinat, i ella s’hi va quedar quan l’home va traspassar. Em va convidar a sopar costelles de xai amb salsa de menta com si fóssim a Yorkshire. El menjador estava envoltat de fotografie­s en blanc i negre: retrats de pastors amb el seu bestiar davant petites tendes; dones amb la cara coberta amb una màscara metàl·lica de forma de falcó; un grapat de tendes agrupades per resistir les tempestes de sorra. L’amfitriona va sentenciar: això explica el golf Pèrsic, així era fa uns quants anys. Per a ella, la primera generació va aconseguir la independèn­cia real, el petroli i el comerç. A la segona alguns entenien les seves responsabi­litats, però molts, privats de cap cultura de l’esforç o ignorants de les privacions que van passar pares i avis, vivien només per als seus capricis infantils, sense escoltar ni raonar amb ningú. La tercera generació, en general, només volia viatjar tant com fos possible fora dels Emirats, viure la vida fàcil que dóna tenir diners a dojo i poca cosa més.

Algunes cròniques sobre el que passa a la resta de països del Golf que concentren el nombre més gran de reserves petroliere­s del món semblen indicar que aquesta manca d’educació ètica o en qualsevol altre valor és comú a molts dels membres

Els diners dels països del Golf que surten com un torrent eixuguen tots els escrúpols

de les famílies reials, gegantines per la poligàmia, i també entre els que han estat afavorits per responsabi­litats de govern. Només cal mencionar el príncep hereu d’Aràbia Saudí, Muhammad bin Salman, acusat de l’assassinat i la desaparici­ó del periodista Jamal Khashoggi a Turquia, entre altres crims igualment esgarrifos­os. Però els diners d’aquests països que surten com un torrent eixuguen tots els escrúpols. Tots els assassins dels atemptats de l’11-S als Estats Units eren d’Aràbia Saudita, però es va envair l’Iraq. L’escàndol de la concessió del Mundial de futbol a Qatar, envoltada de corrupcion­s, fa deu anys que s’investiga sense conseqüènc­ies malgrat les detencions. Per no entrar en els detalls de com el rei emèrit espanyol, de vacances a la zona per cert, ha perdut el seu llegat i el seu rumb, colgat per milions amb origen al golf Pèrsic.

Em temo que la crisi de la Covid-19 no ajudarà que els petrodòlar­s perdin influència. Al contrari, se’ls esperarà, amb els seus extravagan­ts seguicis i les seves propines desmesurad­es. Tot ho poden comprar, però corrompen l’ànima de la democràcia. Com la pluja de fang que tot ho embruta de sorra del desert.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain