La Vanguardia (Català)

Detinguts dos turistes per drogar i abusar de dues noies

Les víctimes van cedir a l’efecte de narcòtics amb benzodiaze­pines, que els va anul·lar la voluntat i els va provocar amnèsia

- FEDE CEDÓ

Els Mossos d’Esquadra van detenir dijous passat a Barcelona dos turistes italians, de 20 i 23 anys, que han estat acusats de drogar i abusar sexualment de dues noies que havien acabat de conèixer a la zona de lleure nocturn del Fòrum de Sant Adrià de Besòs, la matinada del diumenge 16 d’agost. Els agressors els haurien subministr­at un narcòtic que els va impedir de reaccionar davant l’agressió sexual.

La detenció es va produir a l’apartament de l’Eixample on s’allotjaven els dos turistes fins dijous.

Les víctimes es trobaven amb un grup d’amigues i van coincidir a la taula del costat amb els turistes amb qui van entaular una conversa animada ja que algun dels nois havia mostrat interès per una d’elles. En un moment de distracció, els homes presumptam­ent els van posar una substància a la beguda. La reacció de la droga juntament amb el possible consum d’alcohol va anul·lar completame­nt la voluntat de les noies, que aquella mateixa matinada es van despertar al seu domicili molt atordides i sense recordar res del que havia passat.

Entrada la matinada, les dues víctimes, en un estat de gran confusió, van intentar reconstrui­r el que acabaven de viure amb els nois que havien conegut hores abans. Només recordaven el moment en què estaven totalment nues en companyia d’ells, que estaven en actitud de mantenir relacions sexuals aprofitant la seva indefensió i desconcert.

Cap de les dues no recordava si havien consumat l’acte sexual i com havien arribat a casa. Gràcies a una aplicació mòbil d’un servei de taxis marcada al telèfon d’una d’elles, van poder establir que es van desplaçar des de l’apartament dels presumptes agressors amb taxi, encara que no recordaven exactament com van arribar allà.

En converses posteriors, les dues amigues van poder compartir part del que els havia succeït. Després de les sospites, es van dirigir a un centre hospitalar­i on els van realitzar diverses proves. L’analítica va revelar que totes dues havien consumit de forma involuntàr­ia algun fàrmac que contenia benzodiaze­pines, medicament que actua sobre el sistema nerviós i provoca efectes sedants, amnèsics o relaxants.

Les investigac­ions dels Mossos d’Esquadra van portar a identifica­r els presumptes agressors gràcies al seguiment dels seus comptes a les xarxes socials. Finalment van poder ubicar el domicili on es van produir els fets, a l’Eixample de Barcelona.

Les joves només recorden haver estat completame­nt nues davant els seus agressors

El que en termes policials es coneix com a “submissió química”, al Codi Penal espanol no té categoria d’agressió sexual, equivalent a una violació, sinó que està tipificada d’abús sexual, per la qual cosa les penes són bastant més reduïdes. En altres casos s’ha donat que les defenses dels agressors utilitzen com a atenuant que la víctima hagués begut alcohol o que consumís alguna altra substància psicotròpi­ca. Aquest delicte és castigat amb una pena d’un a tres anys de presó, o amb una multa de 18 a 24 mesos.

Les entitats dedicades a la rehabilita­ció de toxicòmans coneixen les benzodiaze­pines des de la dècada del 1960 quan van aparèixer als Estats Units. Les drogues de “submissió química” en molts casos es consideren llegenda urbana, ja que la seva detecció als fluids biològics és complexa donat que l’acció dura poc i produeix amnèsia.

En aquest cas de Sant Adrià, els dos turistes han estat detinguts per un presumpte delicte d’abús sexual. Els homes van passar ahir a disposició del jutjat de guàrdia de Barcelona, que va decretar llibertat amb càrrecs.

 ?? MONTSE GIRALT ?? La zona de lleure nocturn del Fòrum, a Sant Adrià, on les joves van conèixer els dos turistes
MONTSE GIRALT La zona de lleure nocturn del Fòrum, a Sant Adrià, on les joves van conèixer els dos turistes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain