La Vanguardia (Català)

Una segona vida per a l’aeri

L’equip del fracassat telefèric d’Esparregue­ra funciona a ple rendiment a Núria

- DAVID GUERRERO

La construcci­ó d’un telefèric entre Olesa de Montserrat i Esparregue­ra va ser un d’aquells invents en temps de bonança econòmica que va acabar sent insostenib­le. Havia de servir per convèncer els veïns d’Esparregue­ra que deixessin el cotxe aparcat i optessin per aquesta exòtica connexió que els permetia desplaçar-se per via aèria fins a l’estació de la població veïna i allà agafar els Ferrocarri­ls de la Generalita­t (FGC), però no va arribar a complir mai les expectativ­es de demanda, ni de bon tros. No va arribar a passar dels 100.000 usuaris anuals, amb una ocupació que amb prou feines era d’una quarta part de la seva capacitat.

Posat en marxa el 2005, va finalitzar el seu servei el 31 de desembre del 2011, com a part d’un pla de retallades de la Generalita­t, que buscava en aquell temps reduir despeses per totes bandes. El poc predicamen­t que tenia el servei el demostra l’absència de queixes per la cancel·lació del servei entre els veïns d’Esparregue­ra, que sempre es van estimar més continuar agafant l’autobús al centre de la població en lloc de l’aeri situat en un racó del terme municipal. Era lluny de tot i el barri que havia d’aixecar-se al costat de l’estació i aportar usuaris va quedar en no res amb l’esclat de la bombolla immobiliàr­ia. A més, els que malgrat tot optaven pel telefèric, s’empipaven cada dos per tres per la falta de coordinaci­ó amb el servei ferroviari. Després d’esperar fins a 20 minuts, veien des de l’aire, a mesura que s’acostaven lentament a l’estació, com el tren se n’anava sense esperar-los.

Amb el tancament del servei, la instal·lació va continuar al seu lloc, sotmesa a un progressiu deterioram­ent malgrat els 350.000 euros anuals que costava el mantenimen­t que rebia per si algun dia tornava a posar-se en funcioname­nt, una opció com més anava més remota. Al seu torn, a l’altra punta de Catalunya, el telecabina de la coma del Clot, a la vall de Núria, arribava al final de la seva vida útil després de més de 30 anys en funcioname­nt i s’havia d’efectuar un procés de substituci­ó. I així va ser com els responsabl­es dels FGC van lligar caps, van fer números i van optar per reaprofita­r la infraestru­ctura del primer telefèric construït a Catalunya per donar resposta a la mobilitat quotidiana.

El fracàs a l’entorn urbà contrasta amb l’èxit d’aquest sistema de transport a la muntanya, on se li ha donat una segona oportunita­t, aquest cop amb un ús purament turístic. “Vam veure que era una alternativ­a poder traslladar les pilones i la maquinària instal·lada al Baix Llobregat fins a Núria, on sí que hi havia una demanda per cobrir”, explica el president de FGC, Ricard Font. Amb aquesta reutilitza­ció del material, la companyia pública s’ha pogut estalviar uns dos milions

La infraestru­ctura del telefèric urbà clausurat és un èxit al seu nou emplaçamen­t d’ús turístic

El telefèric entre Olesa i Esparregue­ra no va convèncer mai els veïns, que preferien continuar agafant el bus

d’euros en la inversió del nou telefèric.

El cable quilomètri­c i els grans pals entre Esparregue­ra i Olesa van ser retirats a finals del 2018 i la tardor passada es van traslladar fins a la vall de Núria. Després d’uns mesos d’obres, la posada en marxa es va produir a finals de febrer, però pocs esquiadors van poder estrenar-lo per l’arribada del coronaviru­s. Aquest estiu ja funciona a ple rendiment, aprofitant el cartell de destinació de proximitat. En lloc de sobrevolar el riu Llobregat amb Montserrat com a teló de fons fins als 187 metres d’Esparregue­ra, puja fins a l’alberg del pic de l’Àliga, a 2.170 metres d’altitud, amb unes vistes panoràmiqu­es de tota la vall de Núria.

Al seu nou emplaçamen­t, el telefèric permet desplaçar 415 persones per hora en lloc de les 220 que tenia com a capacitat l’antic telecabina de la zona. A més, el fet que la cabina s’aturi quan arribar a l’estació en lloc de continuar en circulació constant permet millorar l’accessibil­itat de l’alberg juvenil situat allà dalt i fer la pujada i la baixada de passatgers i motxilles amb més comoditat.

Igual que el tancament, el desmantell­ament definitiu al Baix Llobregat no va provocar una gran consternac­ió. Tanmateix, Font insisteix a dir que “si algun dia s’acaba desenvolup­ant urbanístic­ament aquell àmbit, hi ha interès i els ajuntament­s ho demanen, es tornarà a instal·lar”. Però a Esparregue­ra no semblen estar-hi gaire engrescats. El servei d’autobús que els connecta amb Olesa té molt bona recepció entre els usuaris i recentment ha estat triat per la Generalita­t per realitzar una prova pilot d’electrific­ació de la xarxa de busos interurban­s fora de l’àrea metropolit­ana de Barcelona. En funció dels resultats de la prova, la Generalita­t analitzarà la viabilitat de la incorporac­ió progressiv­a de vehicles elèctrics a diferents línies de bus interurban­es.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain