La Vanguardia (Català)

La Torrassa vol recuperar un edifici de La Canadenca

Veïns de l’Hospitalet de Llobregat reivindiqu­en una millora en la protecció del patrimoni i més espai verd

- JOSE POLO

Un dels punts àlgids del creixent moviment veïnal de l’Hospitalet de Llobregat que treballa per recuperar el patrimoni històric de la ciutat és el barri de la Torrassa. En aquest barri, fa un parell d’anys, va néixer la plataforma Defensem el Castell de Bellvís, que es va mobilitzar perquè l’Ajuntament rehabilité­s el també conegut com a castell de la Torrassa, un edifici medieval que dona nom a la barriada. Però a mesura que ha anat passant el temps els objectius s’han ampliant, i ara proposen recuperar també altres elements històrics del barri, com per exemple el que coneixen com el transforma­dor de la Torrassa.

Situat just al costat del Castell de Bellvís, es tracta d’un element d’arquitectu­ra industrial d’estil noucentist­a construït el 1913 per l’empresa Regs i Força de l’Ebre, popularmen­t coneguda com La Canadenca. Aquest edifici situat a l’Hospitalet però que realment també donava servei a Barcelona va tenir el seu paper en la vaga de La Canadenca, clau en la instauraci­ó de la jornada laboral de vuit hores. Així doncs, té una importànci­a arquitectò­nica però també històrica. “El transforma­dor representa la història del barri. Ens hi connecta”, assegura Rafael Algarra, membre de Defensem el Castell de Bellvís.

Els veïns reclamen principalm­ent tres coses: la desaparici­ó dels transforma­dors a la superfície, la recuperaci­ó de l’espai verd que hi ha al voltant i que l’edifici del transforma­dor es posi a disposició del veïnat com a espai cultural. “S’hi podrien dur a terme activitats escolars”, exemplific­a un altre membre de la plataforma, Ramón Ferrer. “Aquest barri necessita espai verd”, diu una altra de les activistes, Montserrat Soldevila. En aquest sentit, recorden que està molt per sota del que recomana l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS).

També critiquen que les obres de construcci­ó recents d’un camp de futbol a la zona els ha fet perdre més espais públics tipificats com a zona verda. “El confinamen­t i les mesures de seguretat posteriors han demostrat la falta d’espai públic, que és determinan­t per a la salut física i mental dels veïns”, assenyalen. Estan recollint adhesions a les seves propostes, encara que la pandèmia entorpeix aquest procés.

“Tot el que sigui recuperar espais per al barri és bo i la zona verda seria molt benvinguda”, valora el regidor de Cultura de l’Ajuntament de l’Hospitalet, David Quirós. “El primer pas ha de ser introduir l’edifici al Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectò­nic de l’Hospitalet (Peppa), després s’hauria de recuperar la propietat”, explica. En aquest aspecte, els veïns critiquen que l’immoble ja va formar part del Peppa, però després es va retirar. Segons Quirós, hi ha intenció d’introduirl­o al catàleg d’edificis protegits.

Endesa al·lega que la subestació de Sants dona servei a 95.000 persones i que hi acaba d’invertir 350.000 euros

“La pandèmia ha paralitzat els treballs de renovació del Peppa, però tenim la voluntat clara de reprendre’ls com més aviat millor”, sentencia l’edil.

Recuperar l’edifici per a usos veïnals no és una operació senzilla. Propietat d’Endesa, el nom oficial de l’immoble és Subestació de Sants i proveeix de corrent elèctric 95.000 clients entre l’Hospitalet i els districtes de Sants-Montjuïc, les Corts i l’Eixample de Barcelona. Té una potència total de 400.000 kVA. “Si fos un simple transforma­dor, seria relativame­nt senzill traslladar-lo malgrat que hi hagi alguns condiciona­nts, però com que és una subestació és bastant més complex”, reconeixen fonts d’Endesa. Aquestes mateixes fonts recorden que a finals del 2018 van invertir 350.000 euros en treballs d’“aïllament acústic per millorar la integració en l’entorn urbà”. Una actuació que, segons l’empresa, es va dur a terme “a petició de veïns i de l’Ajuntament”. A més, la companyia vol continuar en la mateixa línia. “Durant la pròxima tardor” hi haurà una altra inversió de 140.000 euros en col·locació de pantalles acústiques.

El fet que Endesa estigui invertint en la millora de la subestació elèctrica fa pensar que en els seus plans no està prescindir-hi i traslladar-la. No obstant això, des de la companyia assenyalen que estan “disposats a escoltar les propostes dels veïns”.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? La subestació elèctrica de Sants, que els veïns coneixen com a transforma­dor de la Torrassa, és un dels espais que volen rescatar
ÀLEX GARCIA La subestació elèctrica de Sants, que els veïns coneixen com a transforma­dor de la Torrassa, és un dels espais que volen rescatar
 ??  ?? Plànol de l’edifici històric, construït el 1913
Plànol de l’edifici històric, construït el 1913
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain