La Vanguardia (Català)

Els enemics del ‘Gordo’

Xavier Jaume Peña, el Gordo, tenia 45 anys quan va explotar la bomba adossada que algun dels seus múltiples enemics li va posar als baixos del cotxe en un garatge de Viladecans

- Barcelona

Mayka Navarro

El grup d’homicidis de la regió metropolit­ana sud dels Mossos d’Esquadra presumeix amb raó de tenir un expedient impecable de resolució de crims. A les dependènci­es de la comissaria de Sant Feliu de Llobregat només hi ha tres carpetes amb diligèncie­s de morts criminals pendents. La bomba adossada al Volkswagen Polo que va destrossar Xavier Jaume Peña al pàrquing d’un edifici d’habitatges de Viladecans el 30 de novembre del 2017 tenia la indiscutib­le firma del crim organitzat.

La víctima tenia tants enemics com casos en què havia estat involucrat com a sospitós: narcotràfi­c, extorsió, temptativa d’homicidi per encàrrec. Els investigad­ors confiaven en l’anàlisi dels tècnics dels Tedax, l’àrea de desactivac­ió d’artefactes explosius dels Mossos d’Esquadra, a partir de les restes que van resistir l’explosió. El primer informe indicava que es tractava d’un artefacte molt sofisticat, que va explotar així que la víctima va accionar la clau de contacte i que tenia la càrrega d’explosius precisa per destrossar el vehicle sense provocar danys col·laterals a l’estructura de l’edifici. I així va ser. L’explosió va provocar un cràter sota les rodes del cotxe del Gordo, però la resta de veïns de l’immoble del número 6 del carrer Santiago Rusiñol i Prats no van perdre els seus habitatges.

La investigac­ió continua oberta i malgrat les dificultat­s es realitzen noves diligèncie­s. Les últimes setmanes els responsabl­es dels Tedax, que tampoc no han deixat de donar voltes a tot allò que es va recuperar de l’artefacte i a les restes d’explosius, van comunicar als seus col·legues d’homicidis que tenien l’opció de fer noves proves aprofitant una tecnologia i uns mitjans que llavors no tenien.

El Gordo se sentia amenaçat. Els últims temps havia tornat a tocar la droga. Sabia que molts l’hi tenien jurada i prenia les seves precaucion­s. No feia ni tres mesos que havia arribat al pis de Viladecans i mantenia el costum de canviar sovint de cotxe per si de cas el seguien.

Però qui el volia mort el va trobar i el va assassinar. El novembre del 2014 va sortir de la presó després de pagar una fiança de 10.000 euros després que els Mossos l’identifiqu­essin com el capitost del grup que va amenaçar amb bombes i va atacar amb artefactes explosius el prostíbul Paradise de la Jonquera, el desembre del 2012. No es va poder aclarir mai a les ordres de qui van realitzar aquella campanya pel control de la prostituci­ó a la frontera.

Fill d’una família del Maresme, Xavier Jaume es va convertir el 2012 en el sospitós del tiroteig a Lloret de Mar contra Gabriele Biondo, una italià considerat com a capo de la màfia que coordinava des de Catalunya operacions de narcotràfi­c de la‘Ndrangheta amb els càrtels colombians.

La família Biondo, en Gabriele, la seva dona embarassad­a i el seu fill petit, sortien en un vehicle de la urbanitzac­ió Els Pinars quan van ser tirotejats des d’una moto i un cotxe. El pare i el fill van rebre cinc trets i van aconseguir sobreviure malgrat les ferides. La dona va identifica­r Xavier Jaume, però es van negar a col·laborar amb els investigad­ors. Volien fer les coses a la seva manera i van jurar revenja.

Pablo Escobar eliminava els seus enemics amb bombes adossades, i la màfia siciliana va liquidar així el jutge Giovanni Falcone. Qui va assassinar el Gordo va triar un mètode de matar que és per si mateix tot un missatge.

Els Tedax dels Mossos faran noves proves a les restes de l’artefacte amb altres tècniques i mitjans

 ?? MAYKA NAVARRO ??
MAYKA NAVARRO
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain