La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

Màrius Serra

-

HORITZONTA­LS 1 Esperonàve­u un cavall amb un black & decker. Autoritats magrebines. 2 Mancat d’atributs virils, ideal per desvestir reines. Traméssiu el pla d’anar fins a Ordino. 3 Elidí la inicial per acabar en un terreny ideal per als toros. Lent d’augment per mirar la marededeu de Guadalupe. Cascs punxeguts de cavaller medieval. 4 La planta de la pinya tropical. Si agiteu aquests ateus hi trobareu una umbel·lífera. Fòsfor. 5 Serveix per porga rel gra a l’ era. Comandant otomà que capgira la història d’ una saga nòrdica. També hem perdut la teva. 6 Campió. Crescut a la terra. Has perdut una porteria de rugbi en un quiosc madrileny. 7 Res no és. Es malacostum­i a escriure en números romans. Treballa fort com una abella. 8 Tres d’Irlanda. Na. Del dret és planta bulbosa i del revés d’aquesta manera. 9 Fereixis l’ocellot. Doblegà. Fan desordre. 10 Fa discursos amb el parquímetr­e engegat. Relatiu a les muses. Art no religiós. 11 Conjunt de llistons, cairats o motllures, per a tapar les juntes dels bastiments amb les parets on són ajustats. Els esperats finals dels combats. Gaudí. 12 Dues escales de pintor, obertes. Viatgeu a una vall pirinenca. Els seus peus ens permeten desplaçar-nos per sota de l’aigua. Sofre.

13 Mamo sense segones. Fa enllaços matrimonia­ls. Agregat de cristalls que revesteixe­n una cavitat més o menys esfèrica d’una roca. 14 Impedeixis el pas als encontorns de la ciutat. Amansit, també.

VERTICALS 1 Expressa la seva alegria ovina en veure una pel·lícula de Sofia Loren. Esgarrapad­a que capgira la vinya. Preposició inclusiva. 2 Les visiten els turistes. Herba com la calèndula, que té un nom que ens pot deixar mancs.

3 Pentinar algú a la manera d’Elvis. Aquesta és bicolor. El metall més noble.

4 Feinegi per la zona més calenta de la casa. La càustica és la més coneguda. La més vibrant de l’alfabet. 5 Principi actiu. Ensinistra­ts com els marrecs. El vi més avorrit. 6 La meitat de la desena són triomfador­s. Pals mossegats. Ser-ne significa fer el ridícul. L’ase està molt entortolli­gat. 7 Renou de vocalista. Avaluo una magnitud lineal. Moixons. 8 Esgarrapi com un os. Emprenyat a la irlandesa. Dues escales de pintor oberta, de perfil. 9 Col·locant un esdevenime­nt al calendari. Objecte. A les portes de Màlaga. 10 Tants romans com dàlmates. Ho farien servir a l’americana. La part inferior d’un tanga. 11 Els més rucs de totes les cases. Davant mex fa cuina picant i narcocorri­dos amb acordió. S’ho empesquen. 12 El reialme de Mahoma. Sigui. Ressons literaris. 13 Al capdamunt, és diminut. Orgia tumultuosa presidida pel déu Bacus. No és pas de la corda dels sentimenta­ls. 14 Penjada, com una assignatur­a. Impacienta­t vivament.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain