La Vanguardia (Català)

El sud de Madrid ignora el missatge oficial del confinamen­t voluntari

Ayuso ordena tancar l’hostaleria i el lleure nocturn del poble de Tielmes

- CARLOS NOVO

L’avenç de la pandèmia de coronaviru­s a Espanya resulta inqüestion­able i en alguns punts, com a diversos barris del sud de Madrid, com Usera, Carabanche­l o Puente de Vallecas, la situació està ja fora de control, com reconeixen els experts, que parlen ja d’una segona onada. Tot i així, les crides de les autoritats a la ciutadania perquè extremin les precaucion­s i redueixin la seva vida social estan caient en sac foradat. El missatge no cala. En aquest estat, coses com la decisió d’un jutge d’anul·lar l’ordre del Govern de Madrid per la qual es tancava el lleure nocturn i el fumar al carrer quan no es podia mantenir la distància de seguretat no ha fet sinó endinsar-se en la confusió.

La situació és complexa perquè els districtes més afectats estan entre els de més densitat de Madrid: barris de rendes baixes i forta emigració, amb pisos de pocs metres quadrats en què poden conviure diverses famílies. Usera, per exemple, té 134.000 habitants, amb una densitat de 17.330 persones per quilòmetre quadrat. La taxa d’incidència acumulada de la Covid-19 és de 585 casos per cada 100.000 habitants, la més gran d’Espanya. El panorama de Puente

de Vallecas, amb 227.000 habitants i una densitat de 15.204 persones per quilòmetre quadrat, no és gaire millor. La seva taxa d’incidència és de 467 casos per 100.000 habitants.

Antonio Zapatero, viceconsel­ler de Salut Pública i Pla Covid-19 de la Comunitat de Madrid, es lamentava aquests dies del que estava ocorrent: “Ens consta que la gent no segueix les nostres recomanaci­ons. No es respecten els aïllaments o les quarantene­s com correspon. No vull ser alarmista però cal passar missatges a la ciutadania perquè entenguin que en aquest moment cal protegir-se perquè hi ha una transmissi­ó alta a Madrid”.

Zapatero va recomanar aquest divendres als veïns dels barris més afectats una espècie de confinamen­t

Usera té la taxa més alta d’incidència de la Covid-19 d’Espanya: 585 casos per cada 100.000 habitants

voluntari. Amb un simple passeig pels barris esmentats n’hi ha prou per comprovar que l’activitat social continua com sempre.

El Govern de Madrid va presentar ahir el recurs anunciat contra la interlocut­òria del jutge. Alhora, la Direcció General de Salut Pública va ordenar tancar els establimen­ts d’hostaleria i restauraci­ó i suspendre les activitats col·lectives de lleure, esdevenime­nts i mercats ambulants de la localitat de Tielmes, una població de 2.600 habitants a uns 50 quilòmetre­s al sud-est de Madrid. Divendres Madrid va notificar uns altres cinc brots actius.

Les males notícies se succeeixen per tot Espanya. El País Basc va sumar 661 positius més, la tercera xifra més alta des de l’inici de la pandèmia. Múrcia va registrar també el seu pic més gran de contagis en 24 hores, amb 259 nous casos. Tot i així, un jutge de primera instància de Segòvia va ratificar les mesures adoptades pel Govern de Castella i Lleó per confinar els municipis de Cantalejo i Carrascal del Río.

Mentrestan­t, un altre jutge de Ciudad Real va ratificar algunes de les mesures adoptades per a Campo de Criptana, però en va excloure altres, com l’ús obligatori de mascaretes en qualsevol espai o el tancament cautelar de parcs i jardins.

 ?? FERNANDO VILLAR / EFE ?? Dues veïnes de Tielmes passejant ahir per un dels carrers de la ciutat
FERNANDO VILLAR / EFE Dues veïnes de Tielmes passejant ahir per un dels carrers de la ciutat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain