La Vanguardia (Català)

És l’entrenador

-

Segons la teoria atoropassa­dista del moment, el Bayern de Munic és on és, al cim d’Europa una altra vegada, perquè ha sabut renovar la seva plantilla prejubilan­t a temps els que l’hi van donar tot (Robben, Ribery, Hummels) i rellevant-los per una nova generació de valors emergents encarnats pel rutilant Alphonso Davies. La tesi és certa, però podria no ser-ho si l’entrenador fos encara Niko Kovac, perquè amb ell, el Bayern, dirigint exactament els mateixos futboliste­s, amb prou feines no transmetia res. Victòries anodines, títols que se li pressupose­n al club bavarès, com la Bundesliga, i poc més.

La conclusió és fàcil. Com passa a les pel·lícules, els actors ja poden ser molt bons que si el guió és dolent la pantalla escopirà un nyap. En el futbol d’avui s’imposa una concepció col·lectiva i compromesa amb la intensitat i l’esforç, un hàbitat sòlid a partir del qual, llavors sí, brillin els millors intèrprets. Ahir ho van fer especialme­nt Neuer, tan segur de si mateix que parava pilotes amb la mirada; Kimmich, jugador compendi de totes les virtuts de la modernitat del joc; Coman, la reivindica­ció del regateig i la velocitat sense efectismes; i Thiago, autor d’una obra mestra, convertit als seus 29 anys en un futbolista madur i complet, superdotat tècnicamen­t però també sacrificat, responsabl­e i ordenat en la pressió, lluny d’aquell que va despuntar de jove que es recreava amb cada toc de pilota propi, de tan boníssim que ja era.

Hans-Dieter Flick, entrenador interí renovat molt encertadam­ent, és la tecla del retorn del Bayern. Abans de la seva arribada, els mateixos no jugaven així.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain