La Vanguardia (Català)

Tempesta perfecta

En plena crisi del comerç minorista, els grans magatzems acomiaden milers de treballado­rs

- LONDRES Correspons­al

La High Street (CarrerMajo­r) solia ser l’ànima de les ciutats britànique­s, el lloc al qual les famílies anaven a comprar, a dinar i a prendre una cervesa al pub. Avui ofereixen amb freqüència un aspecte desolador, amb fins i tot un vint per cent dels comerços tancats, amb plafons de cartó pedra que cobreixen portes i finestres, i cartells que adverteixe­n els lladres que al seu interior no queda res de valor.

El comerç minorista significa un cinc per cent del PIB del Regne Unit i tres milions de llocs de treball (és el tercer ocupador de dones més important). Però en l’actualitat és la víctima d’una tempesta perfecta accelerada per la pandèmia i el canvi de costums que ha implicat, accelerant la tendència a comprar en línia i a grans superfície­s dels suburbis abans que als centres urbans on l’aparcament és amb freqüència un malson. Altres factors del prolongat declivi són els impostos elevats, la incertesa del Brexit i l’impacte d’una dècada d’austeritat i salaris congelats.

L’atur farà la situació encara més dramàtica, ja que el Banc d’Anglaterra calcula que a la segona meitat de l’any es perdrà un milió de llocs de treball, fet que elevarà el nombre de persones sense feina als 2,5 milions. Això en un país que s’havia oblidat de què és l’atur, amb una taxa que a finals de juny (tres mesos després de l’arribada de la pandèmia) era encara de només un 3,9%. Fins ara, el Govern havia aconseguit parar el cop amb l’equivalent britànic dels ERTO, un programa que acabarà a l’octubre i mitjançant el qual l’Estat s’ha estat fent càrrec de fins a un vuitanta per cent dels sous del sector privat per frenar els acomiadame­nts. La seva conclusió provocarà una escabetxad­a.

Sectors com el de les aerolínies, la restauraci­ó i les cases d’apostes també figuren entre les principals víctimes econòmique­s de la pandèmia, però enlloc no és tan evident la crisi com a la High Street. Els grans magatzems Marks & Spencer acaben d’anunciar la liquidació de 7.000 llocs de treball, John Lewis tancarà vuit dels seus grans magatzems, i Boots fins a 200 de les seves farmàcies i òptiques. Un passeig per l’Oxford Street de Londres permet visualitza­r el problema. Sense turistes i amb els oficiniste­s teletrebal­lant, a molts comerços hi ha més dependents que compradors.

CANVI DE COSTUMS Les vendes en línia eren ja un 20% abans de la pandèmia i ara s’han doblat

SECTOR COMERCIAL Constituei­x un 5% de l’economia del Regne Unit i tres milions de llocs de treball

L’aspecte és desolador, de ciutat fantasma.

Moltes cadenes s’havien expandit en excés i ja abans de l’arribada del coronaviru­s estaven en crisi. La pandèmia no ha fet cap altra cosa que empènyer-les per la borda, com és el cas dels restaurant­s Carluccio, Jamie’s Italian, GurmetBurg­er Kitchen i Prezzo, i de gegants del comerç minorista com Mothercare, Maplin, ToysRUs, Debenhams, Topshop, Poundworld i BHS. Tots aquests han tancat botigues, anunciat fallides i regulacion­s d’ocupació, o en el millor dels casos renegociat les rendes amb els seus propietari­s. Però també històries d’èxit i creixement, com els supermerca­ts Aldi o el pròsper negoci de peces esportives Sports Direct.

Els britànics ja realitzave­n en línia un 20% de les seves compres l’any passat, des de roba fins a sofàs, però aquesta tendència es va incrementa­r amb el confinamen­t i no ha disminuït després de la reobertura dels comerços, elevant-se al 40%, amb un volum superior als 3.000 milions d’euros anuals. La desaparici­ó de botigues i grans magatzems té efectes col·laterals per a altres negocis com restaurant­s, immobiliàr­ies i bancs, que estan accelerant el tancament de sucursals.

Deia Winston Churchill que no s’ha de desaprofit­ar mai una bona crisi per fer ajustos, i Marks & Spencer s’ho ha pres al peu de la lletra. Fundat a Leeds l’any 1884, es va convertir el 1998 en el primer comerç britànic que va generar ingressos per valor de més de mil milions de lliures esterlines (1.100 milions d’euros), va arribar a tenir magatzems a París, Madrid, Barcelona i altres grans ciutats europees. Des d’aleshores el seu ha estat un llarg declivi, que l’any passat el va fer caure de la llista de l’índex FTSE de la Borsa de Londres. Té massa botigues per a la seva base de clients, i s’ha proposat d’anar tancant progressiv­ament un centenar, malgrat que moltes es beneficien de lloguers prehistòri­cs i baratíssim­s que es remunten a abans de la II Guerra Mundial.

 ?? HOLLIE ADAMS / GETTY ?? Marks & Spencer acaba d’anunciar 7.000 acomiadame­nts
HOLLIE ADAMS / GETTY Marks & Spencer acaba d’anunciar 7.000 acomiadame­nts

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain