La Vanguardia (Català)

Plataforme­s ‘low touch’

- Josep Maria Ganyet

Any zero després de la Covid-19. Tota l’economia està col·lapsada... Tota? No! Un poblet global poblat per tecnològiq­ues irreductib­les encara resisteix a l’invasor”. Podria ser una adaptació de l’entradeta dels àlbums d’Astèrix o el resum de la situació empresaria­l actual amb el bon moment de les empreses de matriu digital. Totes? No! Mentre Apple, Amazon, Netflix o Zoom encara resisteixe­n a l’invasor, d’altres com Airbnb, Uber o Lyft s’hi han doblegat.

Apple es va convertir fa uns dies en la primera empresa dels Estats Units i segona del món a superar els dos bilions de dòlars de valor de mercat, doblant el valor de només fa 24 mesos. Mentre que al primer trimestre del 2020 va suportar una caiguda lleugera en les vendes de productes (7,5% a iPhone i negligible­s a iPad i Macs), els serveis van augmentar d’un 17% fins als 13.400 milions de dòlars. Sembla que Apple ha aconseguit deslligar el seu creixement dels cicles de l’iPhone gràcies al valor de la plataforma de serveis prèmium que ha creat.

Un altre dels guanyadors és Amazon. Jeff Bezos, que projectava unes pèrdues de 1.500 milions de dòlars per al primer trimestre de l’any, s’ha trobat uns beneficis de 5.200 milions, el doble exacte que el mateix període de l’any anterior. Amazon afirma que des del març ha creat 175.000 llocs de treball, dels quals 125.000 passaran

Any 0 d.C.: mentre algunes tecnològiq­ues encara resisteixe­n a l’invasor, d’altres s’hi han doblegat

a ser permanents. Penseu que cada vegada que veieu una sèrie a Netflix o feu una videoconfe­rència a Zoom esteu fent servir els serveis al núvol d’Amazon.

Menció especial per a Zoom, una plataforma profession­al de videoconfe­rència que en els temps d’a.C. només coneixien les empreses i que avui ha esdevingut sinònim de reunió. Zoom ha doblat amb escreix el seu valor des de gener, passant de 30.000 milions de dòlars a 50.600 al maig, un valor superior a la suma de les set aerolínies principals del món.

En el bàndol dels perdedors hi trobem plataforme­s que fins poc abans de la Covid-19 eren les guanyadore­s de la nova economia, empreses que s’havien apoderat del terme d’economia compartida (sense ser-ho) i que venien a canviar les regles del joc per sempre més: Airbnb (l’empresa-amb-més-llits-del-món-sense-cap-hotel), i Uber (l’empresa-detranspor­t-més-gran-del-món-sensecap-cotxe). Al maig, Airbnb va acomiadar un 25% dels 75.000 treballado­rs que tenia i Uber va perdre 2.900 milions de dòlars el primer trimestre i 1.800 milions el segon.

Al final, tant els campions Apple, Facebook, Amazon, Google i Netflix, com els aspirants Uber, Lyft, Airbnb i WeWork basen l’èxit en serveis que creen un efecte de plataforma: com més gent els utilitza, millors són. La diferència entre els primers i els segons, però, és que les plataforme­s dels primers són low touch, mentre que les dels segons són high touch i això en els temps de d.C. ho és tot. La poció màgica de “distància, mans, mascareta” també funciona en l’àmbit digital.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain