La Vanguardia (Català)

Rendé Masdéu ressorgeix de les aigües

El celler de la Conca de Barberà reobre gràcies a la solidarita­t

- RAMON FRANCÀS

La riuada del Francolí del 22 d’octubre de l’any passat va arrasar el negoci que amb tant d’esforç havia aixecat en els últims 25 anys la família propietàri­a de Rendé Masdéu. El celler i el seu restaurant El Celler de l’Espluga de Francolí van quedar reduïts al no-res. Només van poder rescatar del fang algunes poques ampolles que no es van trencar. No ha passat ni un any i, gràcies al gran moviment solidari de què han estat objecte, ja han pogut adquirir un celler en desús i un restaurant que dobla la seva antiga capacitat, fins a arribar als 300 comensals.

Malgrat la desolació inicial, “en poques hores vam quedar sobrepassa­ts per les mostres de solidarita­t i afecte de familiars, amics, clients i gent d’arreu del país”, afirmen des de Rendé Masdéu. Tant els cellers de la Conca de Barberà com tot el sector vitiviníco­la es van bolcar immediatam­ent per ajudar-los. Van decidir tornar a començar veient la determinac­ió dels fills dels propietari­s, l’Arnau i en Jordi. Podria dir-se que han ressorgit de les aigües.

A través d’un concurs de creditors, han pogut aconseguir la propietat de les antigues caves Simó de Palau, en desús des de fa tres anys i situades a només un quilòmetre de l’antic celler de Rendé

Masdéu. Es tracta d’un celler i restaurant de 5.500 m2 situats en una finca amb vinya d’1,2 hectàrees. Entre la compra de Simó de Palau, l’adequació del celler per a l’entrada de raïm ja aquesta pròxima verema i l’adquisició de la maquinària necessària hi han invertit prop d’un milió d’euros.

Mariona Rendé, directora del celler, manifesta que el valor real només del celler, el restaurant i la finca ascendia a 2,5 milions d’euros. Lamenta, això sí, que hagin hagut de pagar en impostos un 25% de les donacions i indemnitza­ció de l’asseguranç­a.

Des de Rendé Masdéu afirmen que “després de tants mesos d’incertesa i mala sort, per fi s’obre una escletxa de llum” que no hauria estat possible sense l’ajuda incondicio­nal de tanta gent. És per això que afegeixen que “no ens cansarem de dir que aquest celler és part de totes aquestes persones que ens van allargar la mà quan més ho necessitàv­em”. Mariona Rendé reconeix que “era inassumibl­e per a nosaltres econòmicam­ent aixecar de zero un nou celler”. L’opció de la finca de Simó de Palau “era la més ràpida i econòmica”. Al nou celler hi podran entrar fins a 100.000 quilos de raïm.

La dedicació ininterrom­puda de la família Rendé a la viticultur­a i l’elaboració de vins i dels seus derivats es remunta a l’any 1604.

La riuada del Francolí va arrasar un negoci que després d’invertir-hi quasi un milió d’euros ara reobre en una altra finca

 ?? RAMÓN FRANCÀS ?? Jordi Roig i Mariona Rendé, amb els seus fills, l’Arnau i en Jordi, davant el nou celler
RAMÓN FRANCÀS Jordi Roig i Mariona Rendé, amb els seus fills, l’Arnau i en Jordi, davant el nou celler

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain