La Vanguardia (Català)

ERC acusa JxCat de fer servir la confrontac­ió per a “càlcul electoral”

- LUIS B. GARCÍA

Les espases a l’espai independen­tista continuen en guàrdia. “Alguns han portat la via de la confrontac­ió tan al límit que han oblidat on és l’adversari (...) Ho obliden per pur càlcul electorali­sta i és molt trist”. L’advertènci­a de la secretària adjunta i portaveu d’ERC, Marta Vilalta, arriba per escriure un episodi més en el persistent xoc entre els socis del Govern. Confrontac­ió exclusiva o també diàleg és la dualitat sobre la qual s’ha fet més agre el debat en els últims dies.

L’origen de la fricció són les paraules de l’expresiden­t de la Generalita­t Carles Puigdemont, divendres, receptant una “confrontac­ió intel·ligent” a l’independen­tisme davant l’absència d’“altres vies”, ja que “l’Estat no vol acceptar una resolució acordada del conflicte”. Aquesta posició va ser apuntalada pel president Torra diumenge, i ha originat la resposta dels republican­s, que no dubten a mostrar el seu enuig davant un debat que consideren dissenyat per debilitar-los electoralm­ent.

Ahir Vilalta va acusar “alguns”, en clara referència als socis del Govern, d’haver oblidat qui és el veritable adversari, l’Estat espanyol, amb el que creuen possible el diàleg i la negociació encara que utilitzi “la repressió” en una “causa general” contra l’independen­tisme.

La dualitat entre confrontac­ió i diàleg és “un fals debat que creiem que és estèril” perquè “sempre hem tingut una posició clara”, va reivindica­r la portaveu d’ERC en roda de premsa. Una vegada més, els republican­s insisteixe­n a no descartar “cap via democràtic­a” que permeti aconseguir la república catalana, i malgrat que la meta és compartida amb la resta de formacions independen­tistes, la manera d’arribar-hi, no. ERC aposta per “conrear” i “abonar tots els camins”, tant el de la confrontac­ió “democràtic­a”, puntualitz­en, com “la via del diàleg i dels acords”.

Els republican­s estan convençuts que les dues vies “no són indissocia­bles ni contraposa­des”, davant l’opinió de Puigdemont.

A més, Vilalta va rebatre l’expresiden­t: “És absurd alimentar els debats sobre una via o una altra, perquè només

Els republican­s aposten per “conrear” i “abonar tots els camins” que siguin “útils”

desgasta”. A més, va insistir que l’independen­tisme es faci més fort “en la democràcia” i que s’han d’“abandonar les vies que no ajuden”.

Des d’ERC insisteixe­n a no abandonar la negociació encara que sigui “dificilíss­ima”, i reivindiqu­en que la taula de diàleg “encara continua sent una eina útil i depèn de nosaltres fer-la més útil”. “Per nosaltres no quedarà”, va prometre la portaveu, tot i que reprendre les trobades requereix “molta preparació prèvia”, va admetre.

Malgrat les topades amb JxCat, els republican­s s’obren a teixir un “consens estratègic” que es podria plasmar en l’acord de determinat­s “punts” en el programa electoral. “Creiem que quan som capaços de traçar alguna cosa compartida som més forts”, va valorar Vilalta amb poc entusiasme. “Si no és possible, les urnes sempre donen la resposta”, va citar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain