La Vanguardia (Català)

“El procés tal com l’hem conegut ja no existeix”

- IÑAKI PARDO TORREGROSA

Xavier Domènech (Sabadell, 1974) va deixar la política institucio­nal i els seus càrrecs a Podem i Catalunya en Comú el setembre del 2018 després de tres anys intensos i convulsos en què va ser diputat al Congrés i al Parlament. Va reprendre la seva carrera de docent a la UAB i acaba de publicar un assaig “analític” sobre la plurinacio­nalitat.

Continua viu el procés?

Tal com l’hem conegut ja no existeix. Continuen els problemes que el van originar i els que es van generar durant el mateix. També els anhels i les seves conseqüènc­ies, i, a més, hi ha els presos. Però el procés

EL PROCÉS SOBRE EL PAPER que vam conèixer ja no hi és.

Per què?

Hi ha un exemple molt evident. Sempre es mirava al futur i es marcava un horitzó amb allò que havia de venir. Hi havia fulls de ruta planificat­s i ara fa molt de temps que no es mira al futur, fins i tot es mira al passat i es debat sobre el que va passar i el que hauria d’haver passat. Però no han desaparegu­t els problemes.

Quin és l’origen de tot això?

Hi ha dos vectors d’anàlisi. Un va començar fa unes dècades i és la crisi de les sobiranies. És la gran qüestió d’aquesta època i pren diverses formes. En alguns llocs pren la forma de qüestions o encaixos nacionals irresolts o de reconeixem­ents nacionals no realitzats. Però tot això no passa enmig del no-res, passa enmig d’una història amb unes arrels profundes. Podem veure un moment clau en la sentència del Tribunal Constituci­onal del 2010 sobre l’Estatut i un altre pot veure’s el 1714.

Al llibre pren un altre punt de partida.

Em situo en la configurac­ió de l’Estat liberal espanyol, a mitjans del segle XIX. Es forma un Estat enormement centralist­a en un dels països amb més pluralitat protonacio­nal d’Europa. En l’últim terç del segle XIX, a mesura que es configura l’Estat nació espanyol centralist­a, monàrquic i sense reconeixem­ent dels drets dels ciutadans, emergeixen projectes polítics nacionals alternatiu­s. Apareixen el catalanism­e, el nacionalis­me basc, el galleguism­e o l’andalusism­e i es genera una dinàmica plurinacio­nal.

I d’allà fins avui.

Les tres grans crisis territoria­ls del segle XXI, el pla Ibarretxe, el procés i el fenomen de l’Espanya buidada són expression­s d’una mateixa problemàti­ca, d’un Estat que no reconeix la seva pròpia diversitat plurinacio­nal i territoria­l.

Quina sortida té l’independen­tisme si no es pot negociar l’autodeterm­inació?

La possibilit­at de desconnexi­ó ja està esgotada després del 2017. L’independen­tisme ha de caminar cap a la construcci­ó d’agendes compartide­s amb altres sobiranism­es de l’Estat. Això tard o d’hora portarà a una reconstruc­ció o transforma­ció, si no una nova formació del pacte territoria­l i també del pacte polític, social i democràtic. Cal transforma­r la realitat i el mateix Estat. Aquest és el gran repte de tots.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain