La Vanguardia (Català)

Arqueologi­a del vi

Recuperada una varietat ancestral de la Garrotxa

- RAMON FRANCÀS

Familia Torres està apostant molt decididame­nt per una varietat ancestral blanca de cep que es va localitzar el 2005 a la falda de la muntanya Roca Foradada, a la Garrotxa. És extremamen­t resistent a la sequera i les altes temperatur­es. És, ara per ara, l’única varietat blanca amb gran potencial adaptada al canvi climàtic de les més de 50 que han recuperat des de mitjans dels vuitanta. La primera collita experiment­al va ser el 2015, i la DO Penedès la va autoritzar el 2018.

Actualment a Familia Torres ja disposen de més de 30 hectàrees de vinyes plantades amb aquesta varietat, majoritàri­ament a la finca Mas Palau i Fransola, de Santa Maria de Miralles, a uns 550 metres d’altitud, a l’Anoia. Amb una nova plantació a Les Escostes (la Llacuna, a l’Anoia) volen buscar els límits de maduració d’aquesta varietat, ja que està situada a 700 metres en el seu punt més alt.

El projecte de Les Escostes, que ha implicat la compra i adequació de la finca, la restauraci­ó dels marges i la plantació dels ceps, ha suposat una inversió de més de 130.000 euros (20192020). La inversió en les plantacion­s de forcada realitzade­s del 2015 al 2020 a les finques de Familia Torres ha suposat uns 390.000 euros. A més, la inversió que han destinat en investigac­ió dins del projecte de recuperaci­ó de varietats ancestrals des de principis del 2000 fins al 2020 suma ja prop de 440.000 euros.

Des d’aquesta companyia s’afirma que “la recuperaci­ó de varietats ancestrals que Bodegues Torres va iniciar fa més de trenta anys s’ha demostrat tan apassionan­t com satisfactò­ria”. Diuen que són “varietats rescatades

És extremamen­t resistent a la sequera i les altes temperatur­es i es pot adaptar al canvi climàtic

de l’oblit que subratllen la identitat i procedènci­a del vi per fugir d’un paladar global”. Afegeixen que “es tracta d’una tasca d’arqueologi­a del vi per recuperar un patrimoni comú”.

Forcada és el primer vi monovariet­al ancestral que treuen al mercat (s’ha començat a comerciali­tzar de manera molt selectiva en l’alta restauraci­ó). Se n’elabora una producció molt limitada, d’unes 2.500 ampolles. Forcada, diu Torres, sorprèn per la seva intensitat aromàtica i la seva frescor, pròpia de més altituds. Afegeix que “les notes d’herbes ens submergeix­en en l’imaginari dels boscos de la Mediterràn­ia, mentre que els records a lliri i aquell murmuri cítric que sedueix el paladar s’aferren a una acidesa elèctrica, viva, que sosté l’estructura i essència de la varietat”. Família Torres ha obert una nova etapa d’aposta decidida pels vins del seu bressol, el Penedès. El director general de la companyia, Miquel Torres Maczassek, que l’any passat va ser elegit nou president de la Unió Vinícola del Penedès (un càrrec que ja va ocupar el seu pare i el seu avi), diu que té “fe cega en el potencial dels vins de la DO Penedès”. Se sent especialme­nt atret per les possibilit­ats vitiviníco­les de les zones més altes de l’Alt Penedès i Anoia, la subzona de la DO Penedès batejada com a Alts d’Ancosa. Torres afegeix que el Penedès té “una immensa riquesa històrica”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain